Je gynaecoloog zal nóóit over je oordelen. Maar volgens zegt Serena Chen, directeur van een centrum voor voortplantingsgeneeskunde in Amerika, zijn er nog wel wat verbeterpunten.

1. Te nerveus zijn om een afspraak te maken

Het is normaal om een beetje zenuwachtig te zijn. Laten we eerlijk zijn: er zijn plekken waar je met meer plezier naartoe gaat. Maar laat dat niet de reden zijn om van je afspraak af te zien. Weet dit: je bent niet de enige voor wie het een drempel is. Vind een gynaecoloog die bij je past en vraag in je omgeving om aanbevelingen. "Als je een afspraak maakt, kun je best zeggen dat je nerveus bent voor je eerste bezoek," zegt Chen. Peil dan hun reactie: wuiven ze je zorgen weg of proberen ze je op je gemak te stellen? "Je wilt dat mensen je steunen."

2. Je check-up uitstellen

Er zijn minder ongemakkelijke dingen te bedenken dan over je vagina praten met iemand die je niet zo goed kent. Maar houd in gedachten dat je gynaecoloog het niet gek zal vinden wat je te vertellen hebt. Het is zijn of haar werk. "Het belangrijkste is dat je eerlijk bent tegen je dokter en alles vertelt wat er speelt, in plaats van met heel veel vragen naar huis te gaan," zegt Dr. Chen.

Als er iets is wat je te beschamend vindt om te vragen, kun je het ook opschrijven en meenemen naar de afspraak. Als anatomische termen je ineen laten krimpen, gebruik dan woorden waarbij je je wel op je gemak voelt - je gynaecoloog heeft alles al wel een keer gehoord."

3. Je zorgen maken over je scheer-gewoontes

Het maakt je dokter helemaal niets uit of je een Brazilian wax hebt, een ongetemde wildernis of iets er tussenin. "Mijn patiënten bieden altijd hun excuses aan omdat ze zich niet geschoren hebben, maar dat maakt echt niets uit," zegt Dr. Chen. "De dokter denkt daar echt niet aan."

4. Brandende gezondheidsvragen stellen aan Google

Een arts is te allen tijde de beste informatiebron als het gaat over je gezondheid. Laat je niet bang maken door het internet en win informatie in bij iemand die ervoor gestudeerd heeft. Daarnaast kennen websites jouw medische historie niet en zijn ze ook niet altijd op de hoogte van de risicofactoren die je levensechte arts wel kent.

"Dr. Google is geweldig voor algemene gezondheidskwesties, maar als je medisch advies nodig hebt kun je het best gewoon naar een dokter gaan," zegt Dr. Chen.

5. Je blijft rondlopen met PMS

Als je last hebt van hevige krampen of gekke stemmingswisselingen, wil je gynaecoloog hier meer over weten zodat hij of zij je kan helpen. "Er zijn veel dingen die eraan gedaan kunnen worden, dus je moet je zeker laten onderzoeken”, zegt Dr. Chen. “Het is vaak iets heel simpels wat behandeld kan worden."

6. Je afspraken afzeggen omdat je ongesteld bent

Je hebt je onderzoek ingepland en op de ochtend van je afspraak word je ongesteld. Het is verleidelijk om het te verzetten, maar check het eerst even bij je arts. "Het kan nooit kwaad om de arts te bellen en te zeggen dat je ongesteld bent." zegt Dr. Chen.

"Ik vind het fijn als mensen toch nog komen, want het is lastig om een nieuwe afspraak in te plannen." En als je menstruatie onregelmatig is, weet je ook niet zeker of je de volgende keer wel ongesteldheids-vrij bent. "Gewoon gaan," zegt Dr. Chen.

Bron: Cosmopolitan.nl

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

Van: Cosmopolitan NL