Slapen met make-up? Dit gebeurt er dan

Beauty


Ook na één nachtje.

Dikke kans dat ook jij je hier stiekem ook weleens schuldig aan maakt: een enkele keer in slaapvallen zonder je make-up te verwijderen. Je kunt de oorzaak natuurlijk afschuiven op de hectische deadlines of alcoholische versnaperingen of gewoon luiheid, want veel kwaad kan het niet om af en toe met make-up in slaap te vallen, toch? Helaas, dat is niet hoe het werkt. Dit luie gedrag kan jouw huid beschadigen – ja, ook als dit maar een enkele keer gebeurt. 
   
"Hoe vaker je slaapt met je make-up op, hoe groter de kans op beschadiging van je huid," zegt dermatoloog Jeannette Graf. "Onze huid functioneert, net als de rest van ons lichaam, op een circadiaans ritme (een biologisch ritme dat ongeveer 24 uur duurt, ook wel slaap-waakritme genoemd). Zo is de huid ’s nachts bijvoorbeeld met name bezig om zichzelf te vernieuwen. Het dragen van make-up kan dit proces tegenhouden, waardoor je je huid kunt beschadigen." Graf geeft aan dat ook enkele keren met make-up op slapen al negatieve effecten kan hebben op je huid. Maakt het dan nog uit wélk type make-up je draagt?
   
>> 8 tips voor een stralende huid
       

Foundation

"Foundation wordt meestal dik aangebracht op andere verzorgingsproducten zoals een dagcrème", stelt Graf. Deze laag wordt blootgesteld aan natuurlijke processen van de huid, maar ook aan bacteriën, milieuverontreinigende stoffen, schimmels en mijten. Dit kan microcirculatie tegengaan, dat de huid helpt te vernieuwen. Dit kan vervolgens resulteren in de afbraak van collageen, dat weer kan leiden tot rimpels en verstopte poriën, wat weer kan leiden tot acne. Pfoeh!
  

Primer

De nacht doorbrengen met een laagje primer zou ook niet goed voor je huid zijn. Alle bacteriën van overdag zitten namelijk nog op je gezicht. Volgens Graf beperk je de schade door 's ochtends de primer aan te brengen op een schone gereinigde huid (maar beter van niet).
   
>> Doe dit na het douchen en word een gelukkiger persoon
  

Lippenstift

Slapen met gekleurde lippen kan je lippen uitdrogen. What to do? Scrub je mond voor het slapen gaan. Er bestaan speciale scrubs voor je lippen. Je kunt ook voorzichtig te werk gaan met een reguliere scrub of de tandenborstel truc (scrub je lippen met een tandenborstel) uithalen. Breng vervolgens een royale laag balsem aan.
 

Mascara

Mocht jij weleens gaan voor de 'slept-in look', kap daar dan mee. "Mascara verstopt de follikels en zorgen voor irritatie op de huid", geeft dermatoloog Graf aan. De zwelling die vervolgens op kan treden, kan leiden tot blefaritis (een ontsteking aan je oogleden) en conjunctivitis (een ontsteking van het bindvlies van het oog). Als dat nog niet vervelend genoeg is; slapen met mascara kunnen je wimpers broos maken. En je wimpers houd je liever aan je oogleden, is het niet?
  
TIP: houd een reinigingsmiddel naast je bed. Zo hoef je op luie momenten alleen maar naar je nachtkastje te grijpen en hoef je niet helemaal uit bed te komen. Niet de beste manier, want het is altijd beter om je gezicht na het reinigen af te spoelen met water, maar het is beter dan niet schoonmaken. Zet ook een flink pot nachtcrème op datzelfde nachtkastje, als je dan toch bezig bent. 

We snappen dat de dagen druk en hectisch kunnen zijn, maar deze slippertjes neemt je haar je niet in dank af.
Liplezen voor gevorderden.
En daar zijn vrouwen maar wat blij mee.
Survival door de regen: een mini-survivalgids voor je huid tot 'ie weer lentezon ziet.