Mindful eten is volledig genieten van wat je eet door in het moment te zijn en echt te proeven. Mindful eten is ook begrijpen wat je lichaam nodig heeft om je gezond en fit te voelen en daar goed naar te luisteren. De kerstperiode is vaak een hectische tijd maar bij uitstek geschikt om het even rustiger aan te doen, meer tijd te nemen voor jezelf en om te genieten van de simpele dingen van het leven, zoals samen zijn met vrienden en familie, je rust pakken of genieten van echt eten. Doe je voordeel met deze 12 tips van yogi en health coach Chantal Soeters.

  1. Voordat je eet, sluit even je ogen en neem een moment om dankbaarheid te tonen voor het eten op je bord, voor waar je eten vandaan komt en wie erop gezwoegd heeft in de keuken.
  2. Weet waar je eten vandaan komt, hoe het is gekweekt of geproduceerd, en wie het bereid heeft. Weten waar je eten vandaan komt geeft je meer waardering voor hetgeen dat er op je bord ligt.
  3. Zie koken als een manier om jezelf te voeden, op lichamelijk maar ook op geestelijk niveau.
  4. Eet zonder afleiding. Maak een bewuste keuze om niet de tv aan te zetten, de krant te lezen of je Instagram feed te bekijken terwijl je eet. Als je een tafel deelt met anderen, probeer minder te kletsen of durf zelfs te genieten in stilte. Vrij van alle afleiding proef je je eten pas echt.
  5. Wees aanwezig in het moment en zet al je zintuigen open. Bekijk je eten, raak het aan met je handen en neem de geur op van je eten. Neem bewust hele kleine hapjes. Voel je eten in je mond, merk de verschillende texturen op en proef hoe de smaken zich blijven ontwikkelen in je mond.
  6. Kauw goed. We hebben de neiging om snel te eten, maar een goede spijvertering begint eigenlijk al in je mond. Door goed te kauwen kun je je eten veel makkelijker verteren, maar wordt het voor je lichaam ook eenvoudiger om voedingsstoffen op te nemen. Als je langer kauwt, heb je bovendien sneller een bevredigd vol gevoel waardoor je minder eet en beter kunt luisteren naar wat je lichaam echt nodig heeft.
  7. Zie je maaltijd als een cadeautje voor jezelf. Dek je eettafel, gebruik je favoriete borden, doe kaarsjes aan. Behandel jezelf zoals je mensen zou behandelen die je bij jouw thuis voor een maaltijd uitnodigt, zelfs als je alleen eet.
  8. Eet alleen wanneer je honger hebt, niet uit verveling, stress of onrust.
  9. Schep niet te veel eten op je bord, zodat je eet wat je nodig hebt en niet meer dan dat. Je kunt altijd later nog meer opscheppen.
  10. Stop met eten als je je verzadigd voelt maar eigenlijk al daarvoor. Als je een vol gevoel hebt heb je eigenlijk al teveel gegeten.
  11. Onderzoek je food cravings en begrijp wat erachter schuilt. Als je verlangt naar iets zoets, kan het bijvoorbeeld zijn dat je te weinig koolhydraten eet maar ook dat je 'zoetheid' mist in andere delen van je leven. Misschien neem je wel veel te weinig tijd voor jezelf.
  12. Leer je lichaam beter kennen en begrijp wat je nodig hebt om jezelf fit en gezond te voelen. Je lichaam weet precies wat het nodig heeft en geeft dat heel goed aan. Volg je intuïtie en eet waar jij je goed bij voelt. Skip voedingsmiddelen waar je chagrijnig of moe van wordt of waar je een opgeblazen gevoel van krijgt.
Chantal Soeterspinterest
Chantal Soeters

Chantal Soeters is yogadocent en health coach. Ze geeft les in hartje Amsterdam bij o.a. Delight Yoga en ze geeft regelmatig retreats op het gebied van yoga en gezonde voeding. Als ze niet op haar yogamat staat of met coaching klanten in gesprek is, experimenteert ze in haar keuken met gezonde en lekkere recepten voor haar blog. Ze inspireert mensen om gezonder en bewuster te leven, naar hun eigen lichaam te luisteren, hun intuïtie te volgen en hun eigen keuzes te maken.

www.chantalsoeters.com

Chantal Soeterspinterest
Chantal Soeters

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?