Veel mensen voelen zich een stuk minder fit gedurende de wintermaanden. De winter is een tijd waarin we minder naar buiten gaan, minder bewegen en zwaarder eten. De dagen zijn korter en kouder. Als het buiten vies weer is, is het opeens een stuk makkelijker om een smoesje te vinden niet naar de yogales of gym te gaan of buiten te gaan hardlopen. Wil je ook fit en gezond blijven tijdens de koude wintermaanden? Lees hier Chantal Soeters’ tips om de winterblues te voorkomen.

Plan je maaltijden

In de winter kan het een uitdaging zijn om de verleiding van snelle, makkelijke kant-en-klaarmaaltijden te weerstaan. Je maaltijden plannen en ervoor zorgen dat je altijd gezonde ingrediënten in huis hebt voorkomt dat je zwicht voor ongezonde opties. Met de juiste ingrediënten in huis bereid je in een handomdraai een gezonde maaltijd. Als je gezond en regelmatig eet, heb je meer energie en ook veel minder behoefte om te snacken.

Ga naar buiten

Daglicht is een 'voedingsbron'. Het geeft ons energie en we worden er blij van. In de winter zijn de dagen korter en worden we veel minder blootgesteld aan daglicht. Vaak vertrekken we al in het donker van huis en komen we pas 's avonds laat weer thuis. Bij sommige mensen kan dit tekort aan daglicht zelfs leiden tot depressieve klachten en ernstige vermoeidheid (in de medische wereld ook Seizoensafhankelijke Depressie, kortweg 'SAD' genoemd). Als de dagen weer lichter worden, gaan deze depressieve klachten vanzelf weer over. We worden allemaal in meer of mindere mate beïnvloed door daglicht. Doe je gordijnen open, zet een raam open om frisse lucht binnen te laten, maak tijdens je lunchpauze een wandeling buiten of ga 's avonds na je werk buiten sporten.

Eet suikers en vet

Huh? Ja, echt waar! We hebben suikers (koolhydraten) en vet nodig voor onze energieproductie, alleen wel in de juiste vorm. Geen zak pepernoten boordevol geraffineerde suikers of kant-en-klaarpizza maar juist gezonde vetten in de vorm van avocado, olijfolie, noten, zaden en kokosolie. En ook gezonde suikers uit volwaardige voedingsmiddelen als bruine rijst, boekweit, pompoen en zoete aardappel en vers fruit.

Voorkom een suikerdip

Reguleer je suikerbalans door in elke maaltijd eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten te combineren. Denk aan havermoutpap aangemaakt met amandelmelk, stukjes appel, noten en zaden. Of gegrilde zoete aardappel met een stukje vis of groene linzen en verse gestoomde groenten of een grote groene salade erbij.

Train in de ochtend

Sporten in de ochtend kan een enorme opgave zijn, maar als je vroeg in de ochtend intensief beweegt en je hartslag omhoog brengt geef je jezelf een enorme energieboost. Het stimuleert je metabolisme en je wordt er ook nog eens lekker warm en soepel van. En je hoeft echt niet uren te trainen om meer energie te ervaren. Doe een paar zonnegroeten of een HIIT-training van 15 minuten en je voelt je gegarandeerd fitter en relaxter gedurende de rest van je dag.

Chantal Soeters is yogadocent en health coach. Ze geeft les in hartje Amsterdam bij o.a. Delight Yoga en ze geeft regelmatig retreats op het gebied van yoga en gezonde voeding. Als ze niet op haar yogamat staat of met coaching klanten in gesprek is, experimenteert ze in haar keuken met gezonde en lekkere recepten voor haar blog. Ze inspireert mensen om gezonder en bewuster te leven, naar hun eigen lichaam te luisteren, hun intuïtie te volgen en hun eigen keuzes te maken.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?