‘Het beste wat je kunt doen voor je gezondheid is thuis koken’ zegt journalist en voedingsdeskundige Michael Pollan. Helaas komt dat er volgens Pollan steeds minder van, omdat we veels en veels te druk zijn. In een ideale wereld koken we onze meeste maaltijden zelf, maar wat doe je als je door je drukke schema altijd onderweg bent en zelfs amper thuis? Juist dan is het extra belangrijk om gezonde keuzes te maken, zodat je voldoende energie hebt om je drukke schema te managen.

11 Tips om gezond te eten onderweg

  1. Plan je maaltijden en houd in je planning rekening met dagen dat je geen tijd hebt om thuis te koken. Kook op de dagen dat je wel thuis bent dubbele porties, zodat je de volgende dag een gezonde maaltijd kunt meenemen voor onderweg.
  2. Als je veel reist, zorg dan dat je altijd gezonde snacks hebt in je tas, zoals een raw food energy bar, vers fruit, noten en gedroogd fruit (ongezoet en ongezwaveld), bruine rijstwafels of crackers gemaakt met noten en zaden.
  3. Als je buiten de deur eet, kies dan voor simpele gerechten met een simpele bereiding, een vorm van eiwitten (vis, vlees, linzen) met een grote salade of verse gestoomde of gegrilde groenten. Als er niks op de kaart staat wat je aanspreekt, vraag aan de ober of of ze een stukje ‘proteïne’ voor je klaar willen maken met verse groenten of salade.
  4. Vraag in een restaurant aan de ober om je wijnglas en het mandje met brood met boter van tafel weg te halen. Geen verleiding is soms wel handig…
  5. Vermijd sauzen en dressings of vraag aan de ober om deze er apart bij te serveren. Sauzen en dressings zitten vaak vol ongezonde ingrediënten zoals zoetstoffen en (te veel) tafelzout. Als je een salade bestelt, vraag om olijfolie en verse citroen, zodat je je eigen dressing kunt maken.
  6. Als je een dessert neemt, vraag dan om vers fruit om je aan je dagelijkse portie vitaminen te komen.
  7. Vraag of in het restaurant of ze bij de bereiding van je maaltijd geen (tafel-)zout te gebruiken. Je kunt zelf altijd peper en zout naar smaak toevoegen aan tafel. Je kunt ook overwegen je eigen 'zout' (zeezout, himalayal, dulse en kelp vlokken) mee te nemen.
  8. Neem altijd een navulbaar flesje water mee voor onderweg. Voeg naar smaak wat verse schijfjes citroen, komkommer of verse kruiden als munt, dragon of basilicum toe.
  9. Als je veel in hotels verblijft, kan het handig zijn om zakjes kant-en-klare smoothie of plantaardige proteïnepoeders in je koffer mee te nemen. Je kunt ze eenvoudig toevoegen aan een glas water voor een super snel ontbijt of als hersteldrankje na een workout. Tip: koop kleinverpakkingen plantaardige (houdbare) melk en maak daarmee je smoothie.
  10. Voor een gezond en makkelijk ontbijt maak je in je hotelkamer heel makkelijk 'overnight oats' door aan een theebeker wat havermout en eventueel noten, zaden en gedroogd fruit (moerbeien, abrikozen of gojibessen) toe te voegen en dat 's nachts te laten weken. De volgende dag eet je het zo of met wat vers fruit (verse bessen, plakjes banaan).
  11. Om je gezondheid een boost te geven onderweg neem je in een ziplock zakje wat groen algenpoeder mee (zoals chorella of spirulina) of gemberpoeder en geelwortelpoeder. Je kunt het algenpoeder oplossen in een glas water. Neem een theelepel gember- en geelwortelpoeder en los het samen op in een glas heet water.
Vacation, Terrain, Bedrock, Beauty, Outcrop, Formation, Blond, Escarpment, Physical fitness, Shrubland, pinterest
Chantal Soeters

Chantal Soeters is yogadocent en health coach. Ze geeft les in hartje Amsterdam bij o.a. Delight Yoga en ze geeft regelmatig retreats op het gebied van yoga en gezonde voeding. Als ze niet op haar yogamat staat of met coaching klanten in gesprek is, experimenteert ze in haar keuken met gezonde en lekkere recepten voor haar blog. Ze inspireert mensen om gezonder en bewuster te leven, naar hun eigen lichaam te luisteren, hun intuïtie te volgen en hun eigen keuzes te maken.

www.chantalsoeters.com