Om jullie een ontzettend lang verhaal over eeuwig jojoën, sonjabakkeren, uithongerregimes, dieetgoeroes en doodsaaie eiwitdiëten te besparen, val ik maar meteen met de deur in huis. Want wie van ons dames kent dit liedje niet alláng (zo niet; lucky you, girl)? Keihard trainen, voor jouw gevoel goed en gezond eten, maar steeds weinig zichtbare vooruitgang, matige spierdefinitie en die vastzittende vetjes. Nou, ik weet er in ieder geval alles van. Ik kom niet aan, maar ik val ook geen gram meer af. Mijn metabolisme steekt zijn middelvinger naar me op. Dikke doei.

Hoe dan?! Ik had het er met mijn trainer Xavier Martins Dias over en hij merkte mijn moedeloosheid. Dat ik veel en intensief trainde zag hij ook wel. Maar zijn echte interesse ging uit naar wat ik nu precies bedoelde met ‘gezond eten’?

Wat is gezond?

Nou, gewoon. Gezond. Groente, fruit, niet te vet, voldoende eiwitten, afwisseling. Dat dus. En daar ging het volgens hem fout. ‘De term ‘gezond eten’ is een misvatting’, begon Xavier. ‘Wat als gezond wordt gezien, is niet voor iedereen gezond. We zijn allemaal anders in hoe we dezelfde voeding verwerken. Stel: je auto rijdt op Diesel, dan zou je de tank nooit volgooien met benzine, toch? Want dan houdt het op. Als je echter steeds een héél klein beetje benzine bij de Diesel gooit, gaat je auto geleidelijk aan kapot. Je kunt dus met wat je eet, hoe ‘gezond’ dat ook mag zijn, jouw metabole motor constant en ongemerkt van de verkeerde brandstof voorzien... én daar je lijf mee verpesten’. Mijn interesse was gewekt.

Geen dieet

Xavier (gezondheidskundige en inspanningsfysioloog), stelde mij voor om eens serieus te overwegen om het Akademia Metabolic Nutrition plan te volgen. Deze door hem ontwikkelde wetenschappelijk onderbouwde methode gaat uit van het principe dat elk mens ultiem draait op een eigen unieke voedingsmix. Als je er goed over nadenkt maakt dit eigenlijk ontzettend veel sense. Geen mens is hetzelfde van buiten, dus waarom van binnen wel? ‘Metabolic Nutrition is dus niet het zoveelste slaapverwekkende dieet dat op de lange duur gewoon niet vol te houden is, maar een eenmalig stappenprogramma waarin ik jou leer hoe je terug gaat naar het basisdoel van voeding; optimaal functioneren’, vertelde hij enthousiast.

Energieschommelingen, stemmingswisselingen, schransbuien (oh, oh, die pot Nutella...), concentratieproblemen of overgewicht zouden verleden tijd zijn, vertelde Xavier verder. ‘Door middel van logboeken, tests en finetuning wordt uitgeplozen wat voor metabole type je bent en op welke voeding jouw lijf het allerbeste functioneert. Dus je bent niet meer constant bezig met eten, maar gaat bewust en een soort van ‘natuurlijk’ kiezen wat jij nodig hebt. Ga je die uitdaging met mij aan?’ Drie maal raden wat mijn antwoord was! Let’s do this!

To be continued...

Gezonde-voeding-bestaat-niet-weet-jij-wat-je-lijf-je-vertelt
Cilla


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?