Sixpacks, spierballen en zweetselfies: zelfs als je zou willen ontkom je er niet aan op social media. Het lijkt meer dan ooit alsof iedereen gretig om zich heen grijpt naar eiwitten, poeders en supplementen. Iedereen gaat naar de gym, eet kilo’s groenvoer en loopt de hele dag in work-out gear te shinen in dit ogenschijnlijk oppervlakkige wereldje.

Fit zijn en er zo uit zien is voor velen van ons tegenwoordig het allergrootste doel. En ik doe er gezellig aan mee. Waarom in godsnaam? Nou, dat leg ik je graag uit.

Onrealistische verwachtingen

Hoewel het misschien lijkt alsof ik in deze fitte vorm geboren ben, ben ik eigenlijk ‘pas’ anderhalf jaar bewust bezig met het werken aan de beste versie van mezelf. Niet dat ik dat daarvoor nooit geprobeerd had, maar ik had onrealistische verwachtingen en faalde gewoon iedere keer jammerlijk. Gaf elke keer te snel op en behaalde alles behalve resultaat, met een goede portie teleurstelling en een flinke dosis frustratie tot gevolg. Totdat ik besloot het nog één keer te proberen en deze keer niet te vroeg op te geven. Gewoon de tijd nemen, geduld hebben en hard werken. Dat bleek zo’n beetje mijn beste beslissing ooit.

Ik ben van nature een tikje tegendraads en startte dus niet met de zomer in het vooruitzicht, maar terwijl het najaar naderde (vetpercentage-technisch ten opzichte van de temperatuur buiten niet bijster handig, maar daarover later meer). Eind oktober 2014 besloot ik dat er meer in het leven moest zijn dan een opsomming van mislukte pogingen, dus beloofde ik mezelf dat ik vanzelf wel verbetering zou merken, als ik maar realistisch zou blijven, eerlijk naar mezelf zou zijn en consistent te werk zou gaan.

Zes dagen per week in de gym

En dus dook ik zes dagen per week de gym in, ging ik bewuster met mijn voeding om en gaf ik mezelf op mentaal gebied meer aandacht. Het was bikkelen, doorbijten en echt niet altijd even tof, mooi of leuk (wéér die wekker om zes uur om voor school te kunnen gymmen, wéér al mijn voeding afwegen), maar langzamerhand werd ik beetje bij beetje verliefd op het proces.

Ik verloor vet, werd sterker, kreeg meer energie en kon - juist doordat ik op die vlakken investeerde - meer genieten van alle uren buiten de keuken en de gym. Ik werkte aan mezelf, voor mezelf. Niet omdat het móést, maar omdat het mocht. Precies dát heeft me heel ver gebracht.

Hulp ingeschakeld

Na twee maanden zelf keihard gewerkt te hebben, besefte ik me dat ik al ver was gekomen maar toch wel een beetje hulp kon gebruiken. Solo ga je misschien snel, maar samen kom je toch echt verder. Ik volgde Personal Body Plan al een eeuwigheid via social media en besloot me ein-de-lijk in te schrijven. Gevalletje ‘had ik dat maar eerder gedaan’.

Vanaf dat moment kwam alles in een stroomversnelling. De mogelijkheid om te kunnen sparren met een coach, de maandelijkse metingen en de wetenschappelijke onderbouwing en kennis van experts zorgden er voor dat ik vertrouwen had in het proces en intens gemotiveerd bleef. Ik leerde steeds meer over voeding en training, maar het allerbelangrijkste: ik boekte mentale progressie.

Het gevolg

Tuurlijk streefde ik in eerste instantie naar fysieke verandering, maar terwijl ik aan de buitenkant werkte, vond ik aan de binnenkant zoveel meer. Ik leerde dat fitter worden niet alleen een fysiek dingetje is: het gaat veel verder dan dat. Door mezelf uit te dagen op het gebied van gedrag, voeding, training en herstel, werd ik zelfverzekerder, weerbaarder en kreeg ik bovendien veel meer waardering voor mijn lijf en mijn brein.

Fysieke verandering is fantastisch, maar wat er daarnaast nog bij komt kijken is minstens zo mooi. Ik ben zo blij dat ik anderhalf jaar geleden voor mezelf koos en vervolgens besloot om begeleiding te zoeken. Had ik dat niet gedaan, dan was ik sowieso vervallen in mijn oude gewoontes en had ik weer opgegeven als het uiteindelijk toch ‘fout’ was gegaan. Door Personal Body Plan leerde ik dat het allemaal bij mijn gedrag begint en dat mijn proces juist niet foutloos zou moeten zijn.

Ik kan daarom alleen maar heel erg dankbaar zijn voor alle fouten die ik onderweg heb gemaakt en de verbeteringen die ik daardoor aan heb kunnen brengen. Ik leerde mezelf eindelijk beter kennen; ondervond dat ik zelf de touwtjes in handen heb en verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk. En dit deel ik dus graag met anderen, onder andere via Instagram.

Fit zijn is het doel

Fit worden en blijven manifesteert zich dan misschien vooral aan de buitenkant, besef je goed dat het allemaal van binnen begint. Het lijkt in het begin voornamelijk te draaien om de dingen die je juist wel of misschien toch niet moet eten en de workouts die je absoluut moet doen of beter aan je voorbij kunt laten gaan, maar uiteindelijk gaat het er om dat je voor een betere versie van jezelf kiest. Wanneer je dát doet zul je jezelf voeden, trainen en laten herstellen om jezelf te versterken.

Jouw fysieke gesteldheid zal de rest van je leven alleen maar verbeteren. Geen dieet om jezelf uit te hongeren, geen workouts uit afgunst voor hoe de boel er nu bij hangt. Nee, werken aan jezelf omdat je al tof bent en weet dat het alleen maar beter kan. Daarom is fit zijn mijn doel.

joy-bouwmeester-blogpinterest
Joy Bouwmeester

www.changinglifehub.com

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?