Verkouden? Nobody got time for that! Nee, die niesbuien, waterige oogjes, verstopte neus, de longen uit je lijf hoesten en dat algehele 'bleh'-gevoel zijn geen pretje. Gelukkig zijn er een paar handige trucjes om die verkoudheid te slim af te zijn, waardoor je in no-time weer op de been bent.

Tips om van je verkoudheid af te komen

Voel je je ziek en snotterig? Volg deze tips & tricks:

1. Hydrateer

Hydratatie is de allerbelangrijkste tip om snel te herstellen. Bescherm jezelf tegen uitdroging en laat sterke koffie, zwarte thee of alcohol (als je er al zin in hebt) even staan. Een goede vochtbalans is belangrijk voor een optimale werking van je lymfestelsel, wat een belangrijke rol speelt in je afweer tegen virussen en bacteriën.

Een proefschrift van de Universiteit van Utrecht bevestigt dat het disfunctioneren van het lymfestelsel onder meer immuunstoornissen teweeg kan brengen. Aan de lymfeklieren de taak om ziektekiemen onschadelijk te maken en afvalstoffen uit de lymfe te halen, voordat het in het bloed terechtkomt. Onze lymfeklieren maken witte bloedcellen aan om virussen het hoofd te helpen bieden. Wanneer je verkouden bent zwellen je klieren dan ook op. De beste manier om goed te hydrateren is door veel water te drinken. Elk kwartier een paar slokjes water is beter dan ineens een glas achterover slaan. Ga ook het liefst voor warm water, dit is volgens ayurvedisch arts John Douilliard de beste manier om je lymfestelsel te ondersteunen.

2. Let op je hygiëne

Hoe irritant je mond, neus of ogen ook kriebelen, probeer toch om je gezicht niet of zo min mogelijk met je handen aan te raken en houd je handen goed schoon. Ook door papieren zakdoekjes te gebruiken en regelmatig je handen te wassen, kun je de kans op besmetting een stuk beperkter maken. Probeer - hoe verleidelijk ook - niet dagenlang in dezelfde pyjama rond te hangen.

3. Rust, rust en nog meer rust

Probeer je niet te verzetten als je een griepje voelt opkomen, maar grijp meteen in. Blok je agenda om rust te kunnen pakken. Dat betekent natuurlijk niet dat je er drie seizoenen Virgin River of Selling Sunset tegenaan moet gooien, maar probeer je lichaam echt rust te geven door in je bed te kruipen. Doe de gordijnen dicht en pak zoveel mogelijk slaap, zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen.

4. Licht verteerbaar eten

Als je ziek bent, kun je jouw lijf en darmen het best zoveel mogelijk rust geven. Eet warme, licht verteerbare maaltijden, die weinig energie van je vragen om te verteren. Je lichaam moet al hard genoeg aan het werk om al die bacteriën uit je lijf te jagen. Sterk gekruid of vet eten, zoals pizza's, pasta’s, stamppotten zijn voor je lichaam een flinke kluif om te verwerken. Beter even niet.

Wel is het belangrijk dat je op zo'n moment genoeg voedingsstoffen en antioxidanten binnenkrijgt. Het Gelre Ziekenhuis geeft in hun adviezen voor licht verteerbaar eten aan dat het sowieso belangrijk is om goed te kauwen, de maaltijden zoveel mogelijk te verdelen over de dag en voldoende te variëren.

5. Schone lucht

Luchtvervuiling heeft volgens Milieudefensie veel invloed op je gezondheid. Wist je dat de lucht in huis vaak sterker vervuild is dan buitenshuis? Zet je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnenstroomt.

Ook kamerplanten kunnen als een beschermengel over jouw gezondheid waken. Volgens een studie van NASA naar gezonde binnenlucht kunnen bepaalde planten, zoals de krulvaren of ficus, de lucht in huis goed zuiveren. Klimop is de echte winnaar als het gaat om de luchtzuivering. De plant is zelfs verkozen tot de meest luchtzuiverende plant. Het filtert allergenen uit de lucht en is daardoor extra fijn voor mensen met astma. Daarnaast is hij super makkelijk te onderhouden (handig voor iedereen zonder groene vingers).

6. Verse gember en geelwortel

Voeg wat gember of geelwortel toe aan je thee of maaltijd om virussen aan te pakken. Beiden werken ontstekingsremmend, wat heel welkom is als je verkouden bent.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?