Nederland kent prachtige bossen, duinen, stranden en stedelijke gebieden waar je je als hardloper helemaal kunt uitleven. Maar Rotterdam is er zeker eentje om hoog op je lijstje te zetten. Langs de Maasboulevard zie je oude krasse knarren en studenten in hun loopkloffie, het Kralingse Bos is de playground van vele loopgroepjes, en kijk niet gek op als je op zaterdagmiddag iemand door de winkelstraten ziet rennen. Hardlopen is in Rotterdam ontzettend populair. En dat is niet voor niets.

1. De marathon

Voor de Rotterdam Marathon lopen niet alleen hardlopers warm. Nergens in Nederland staat zo veel joelend publiek langs de kant. Iedereen kent wel iemand die aan de marathon meedoet of heeft meegedaan; een broer, of tante, vriend, buurvrouw, of vage kennis. Het maakt allemaal niet uit, Rotterdammers zijn trots op ‘hun’ marathon en die staat met hoofdletters in de agenda. En reken maar dat iedereen meezingt wanneer Lee Towers zijn You’ll never walk alone inzet!

Dat een van de leukste Nederlandse films over dit evenement gaat, heeft het gevoel van saamhorigheid rond de Rotterdam Marathon nóg meer aangewakkerd. Vier onsportieve automonteurs trainen voor hét sportevenement van het jaar. Al drinken de mannen liever een biertje dan sportdrank: “Rot op met je smurfensap joh!”

2. De Rotterdam Running Crew

Deze running crew is in nog geen jaar uitgegroeid tot de grootste van het land. De voor iedereen toegankelijke crew is ontstaan uit liefde voor de stad én de sport. Elke maand worden er routes uitgezet op bijzondere plekken in de stad. Van beginner tot gevorderd, met afstanden van 3, 6 en 9 kilometer is er voor ieder wat wils. De maandelijkse runs trekken met gemak meer dan 1000 lopers. Het is geen wedstrijd, eindtijden zijn onbelangrijk en er is geen podium. Deze runs draaien om beleving en genieten; van het hardlopen én van de stad.

3. De bruggen

Bij een havenstad hoort water en bij water horen bruggen. Als je in Rotterdam ‘een rondje bruggen’ wilt lopen dan heb je dus keuze genoeg! Of je nu de Van Brienenoord, Erasmusbrug of Willemsbrug wilt bedwingen, of het liever houdt bij de wat kleinere bruggen, er zit altijd wel een leuke klim tussen. De fameuze Bruggenloop, een loopevenement van 15 kilometer dat jaarlijks in december wordt gehouden, voert je als hardloper over vijf Rotterdamse bruggen. Dat geen brug te ver is blijkt wel, want de startbewijzen voor het evenement zijn altijd in een mum van tijd uitverkocht.

4. De skyline en architectuur

Of je nu van Rotterdam houdt of niet, deze dame heeft de skyline van een wereldstad. Vanaf de Maasboulevard kijk je uit over 'Manhattan aan de Maas'. Behalve de skyline staat de loopstad ook bekend om de bijzondere architectuur en je kunt dan ook een ware ‘architectuur route’ rennen! Met de nieuwe Markthal, de imposante gebouwen op De Kop van Zuid en het Centraal Station moet je oppassen dat je niet te vaak stilstaat voor een fotostop.

5. Gemarkeerde hardlooproutes

In het Kralingse Bos maar ook middenin de stad vind je gemarkeerde hardlooproutes. Twee speciale stadsroutes loodsen je over de bruggen en het Noordereiland, vanwaar je spectaculair uitzicht hebt op het water en de stad. En nu je er toch bent, pak gelijk de sprintbaan mee op de Maasboulevard. Levert nog een paar prachtige plaatjes op!

Ren jij ook een keer in running stad Rotterdam?

Glow Mag. brengt je inspiratie voor een healthy & happy lifestyle. Freelance health & fitness journalist Nienke Becker en communicatieprofessional en ex-topzwemster Madelon Gravestijn-Baans delen graag hun passie voor sport en gezondheid. Van recepten tot workouts en de nieuwste sportswear, maar ook interviews, de leukste hotspots en bijzondere vakantiebestemmingen. glowmag.nl

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?