Hoe vaak ik de woorden beterschap en sterkte naar m’n hoofd gekregen heb is ontelbaar. Al deze keren waren enorm lief bedoeld, maar ik moet eerlijk zeggen: het zijn zulke dooddoeners, wat kun je ermee? Ik merk dat mensen soms erg naar woorden zoeken om hun goed bedoelde boodschap over te laten komen. Na zoveel lieve berichtjes ben ik inmiddels expert hier dus hierbij een korte les ‘wat helpt iemand met kanker en wat helpt helemaal niet?’

Tip 1: Wees niet bang

Als je niet weet wat je moet zeggen in een situatie waarbij iemand heel erg ziek is, is dat helemaal niet vreemd. Spreek dit gewoon uit dat is altijd beter dan het niet zeggen of niets laten horen. Blijf jezelf en wees vooral gewoon een luisterend oor!

Tip 2: Wees origineler dan beterschap en sterkte

Ga je een kaart schrijven naar iemand die ernstig ziek is? Stuur dan NOOIT een kaart met alleen de woorden beterschap. Vertel iemand waarom je diegene een kaart stuurt, wat je bewondert aan die persoon en dat je aan hem/haar denkt.

Tip 3: Bedenk wat je zelf fijn zou vinden

Stel: je was zelf ziek en lag in het ziekenhuis, wat zou jij dan fijne woorden vinden om te lezen op een kaartje of wat zou jij fijn vinden om te horen?

Tip 4: Stel vragen

Vaak als mensen met me in gesprek gaan zeggen ze snel ‘of wil je daar niet over praten?’ mijn leukemie is zo’n groot onderdeel van mijn leven dat ik het fijner vind als mensen er wel naar vragen dan dat ze doen alsof het er niet is. Dit zal bij de meeste mensen die kanker hebben het geval zijn. Pas wel op dat je dit alleen op een respectvolle manier doet, vragen als ‘Ga je nu dood?’ zijn echt niet fijn om naar je hoofd te krijgen.

Tip 5: Ook jouw problemen doen er toe, stop ze niet weg

Mijn vriendinnen durven hun problemen soms niet meer te vertellen omdat ze vinden dat dat in het niet valt bij leukemie, eerlijk is eerlijk: dat is misschien ook wel zo maar HO STOP. Is er iemand die voor mij heeft bepaald dat ik het dan ook niet meer wil horen? Nee! Misschien is kanker in vergelijking met terreur ook minuscuul, niks valt met elkaar te vergelijken. Ook krijg ik vaak berichtjes van meisjes die zelf ziek zijn en bijvoorbeeld een hersentumor/borstkanker hebben en die dan vinden dat leukemie veel erger is. punt 1: is dat voor mij heel beangstigend en punt 2: vergelijk verschillende soorten kanker nooit met elkaar, dat kan namelijk niet.

instagramView full post on Instagram

Tip 6: Praat kanker niet goed

Heel vaak hoor ik mensen zeggen ‘het komt goed’. Dit is zo’n simpele boodschap en ook zo’n dooddoener. Je zult het niet geloven maar er zijn echt mensen die denken dat leukemie of welke vorm van kanker niet zo ernstig is en dat het ‘even doorbijten’ is. Alsjeblieft lieve mensen, nee.

Tip 7: Blijf niet zeggen dat iemand er goed uitziet

Iemand voelt zich al niet zichzelf en is dus ook niet blij met een pruik of een dikker lichaam. Echt ik krijg dagelijks te horen hoe goed ik eruitzie, leuk maar doe maar gewoon niet, vraag maar gewoon hoe het gaat en dan zal ik je zelf vertellen of ik vind dat ik er goed uit zie vandaag. ;)

Tip 8: Geef geen goedbedoelde adviezen

Vooral via instagram krijg ik vaak berichtjes van mensen die goedbedoelde adviezen geven met bijvoorbeeld ‘Heb je al wietolie geprobeerd?’ ik denk dat iedereen voor zichzelf uitzoekt wat hij of zij fijn vindt en dat we allemaal zelf ook erg goed kunnen googlen. Hoe lief het ook bedoeld is, het is niet nodig. :)

Het klinkt misschien allemaal wat streng. Zo is het absoluut niet bedoeld maar omgaan met kanker is een vak apart en daar help ik jullie graag bij :)

Meer Viora:

Blog 1: "Leukemie? Ik ben toch een fitgirl?!"
Blog 2: "Mijn mooie blonde haren verliezen; het was keihard, maar ik was er klaar voor"
Blog 3: "Ik was doodziek en ging even letterlijk op standje overleven"
Blog 4: "Instagram is een enorme steun tijdens kanker"
Blog 5: Wat kun je doen voor iemand met leukemie
Blog 6: Sporten met chemo, hoe zit dat?
Blog 7:
Beterschap en sterkte zijn lege begrippen bij kanker, wat zeg je wel?

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?