Ik werd wakker op mijn vrije dag en ik had zo’n zin in deze dag: lekker uitgebreid ontbijten, sporten, kleding kopen en alleen maar dingen doen waar je zelf zin in hebt. Je kent het gevoel vast nog wel van toen je als klein kind hoorde dat je ouders je spontaan meenamen naar de Efteling. Of dat gevoel dat je nu hebt als je op vakantie gaat. Het maakt niet uit hoe vroeg de wekker gaat maar die dag kan niet meer kapot.

Vanuit mijn bed zet ik mijn speakers in de woonkamer aan (jaja, ik ben een enorme gadgetnerd). Bob Marley en zijn three little birds knallen door de woonkamer. Één keer raden wie er lekker ligt te swingen en mee te brullen in bed? Juist, that’s me.

Met twee goeie benen uit het juiste bed gestapt, pivoteer ik de woonkamer in alsof ik auditie heb voor So you wanna think you can dance en geef ongepland een showtje abstracte dans weg aan de overburen die met z’n tweeën aan de keukentafel zitten alsof het hun laatste maal is. Door mijn drukke gestuiter en gebrul heb ik helemaal niet door dat de dag die ik voor ogen had, alles behalve een waargebeurd verhaal zou worden. Knetterharde regen en een heftige wind helpen namelijk ondertussen de bomen zonder moeite naar de grond.

Waar ik normaal geen moeite heb met een coupletje Singing in the rain veranderde ik voor vandaag mijn dansroutine maar naar een indoor versie.

Vorige keer vertelde ik jullie al dat je genoeg redenen kunt bedenken om niet te gaan sporten. Maar het wordt ons ook niet altijd makkelijk gemaakt. Zoals afgelopen weekend waarbij je de deur niet uit kon zonder dat de takken om je oren vlogen en de regen zo hard was dat het leek alsof je met hagel werd beschoten.

In plaats van mijn dag op te geven als vermist, heb ik er het beste van gemaakt. Al het fruit en sap dat ik nog had gooide ik in de blender en op mijn bord kwam een grote portie scrambled eggs met avocado en tomaat. Mijn plan om te shoppen kon ook gewoon doorgaan. Het is sowieso veel makkelijker om online te scoren: je hebt tenminste geen last van de medeshoppers die vaak toch alleen maar voor je voeten lopen.

Nu het volgende punt… De gym; hoe ga ik die vervangen? Ik heb geen gewichten, leg press of überhaupt ruimte om een sprintje te trekken in huis. Gelukkig heb ik wél een kick ass speaker in de woonkamer en een Spotify account met een hip-hop workoutplaylist!

Ik heb er het beste van gemaakt die dag en ben in huis gaan sporten. Met een stoel, kruk, tafel, bank, bed, vloer of muur kun je namelijk eindeloos variëren met oefeningen.

Tips voor je thuisgym

>> Warming up variaties

Je kunt beginnen met jumping jacks, een boksloop of met een dribbel op de plaats waar je op elke 16e tel van een nummer dat je luistert een sprong /pushup/burpee maakt. Knieën hoog heffen brengt ook snel zweet op je voorhoofd.

>> Plank variaties

In mijn eerdere blog kun je een filmpje vinden met allerlei verschillende uitvoeringen van de plank zoals je ‘m kent.

>> Push up variaties

Push-ups kun je ook maken met je handen of voeten op een stoel of bank. Je maakt een push-up lichter door je gestrekte armen op een stoel neer te zetten. Maak het zwaarder door je voeten op de stoel te zetten en je handen op de grond. Let hierbij goed op je houding!! Rechte rug, buik en bilspieren aanspannen. Zet je handen eens op twee keer schouderbreedte of juist dicht tegen elkaar.

>> Squat variaties

Probeer eens een squat te maken met je neus tegen de muur. Meneer Controle en mevrouw Balans komen ineens kijken hoe je hier mee omgaat. Of maak een squat en til bij het omhoog komen een knie naar je elleboog. Of doe een squat in reverse, begin laag en kom explosief omhoog – in 1 seconde omhoog en in 3 seconden naar beneden. Bouncen, waar je in de lage squat positie doet alsof je in een club staat met bubbling die uit de speakers knalt. Of waar je in lage squat positie je snel je voeten van wijd naar smal heen en weer beweegt.

>> Abs variaties

De Russian twist op een stoel is een heerlijke oefening. Of ga op de bank- bedrand zitten in een V-houding en strek je benen diagonaal naar voren. Daarna trek je je knieën weer terug naar je borst. Deze oefening kan ook mooi met een stoel; steek je gestrekte benen over het zitvlak, trek je knieën terug naar je borst en strek ze onder de stoel weer uit.

Je kunt eindeloos improviseren en combineren. Kun je de deur niet uit of zit je voor business of pleasure in een hotelkamer? De gym kan altijd met je mee.

Succes met jullie thuisgym en tot snel!

Marc

Marc Udo is personal trainer en geeft kickbokslessen bij de Vondelgym. Tweewekelijks blogt hij voor Women's Health waarbij hij zijn beste fitnesstips en -tricks met je deelt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?