Mijn naam is Gabrielle en ik heb hypothyreoïdie, ook wel een trage schildklier. Dat houdt in dat mijn schildklier te weinig hormoon aanmaakt, met alle gevolgen van dien. Hypothyreoïdie komt hartstikke vaak voor. Symptomen van een traagwerkende schildklier? Volgens Gezondheidsplein zijn dat:

  • Verlies van emotie en enthousiasme.
  • Extreme vermoeidheid.
  • Hartproblemen.
  • Menstruatieproblemen.
  • Libidoverlies.
  • Gevoeligheid voor kou.
  • Geen transpiratie.
  • Haaruitval.
  • Opgezet gezicht.
  • Gewichtstoename.
  • Hese/diepere stem.

Een rijtje klachten dat mij enorm bekend in de oren klinkt, daarom slik ik ook al jaren elke dag medicijnen. Ik heb mijn eetpatroon omgegooid, slik selenium bij om mijn schildklier te ondersteunen, let op mijn jodium-inname, beperk mijn soja-inname en heb geprobeerd de medicijnen af te bouwen. Dat is me aardig gelukt. Van drie pillen per dag ben ik naar één pilletje per dag gegaan. Helemaal afbouwen ging fout, maar ik ben al blij dat ik mijn medicijninname heb kunnen verminderen (wat niet voor iedereen haalbaar is).

Afvallen met een traagwerkende schildklier

Goed. Terug naar het sporten. Recent deed ik mee aan een challenge, gericht op strakker worden. Ik volgde een gezond dieet van 1700 kcal per dag en ging vier keer in de week sporten. Ik vond dat ik net even twee kilo te veel was aangekomen tijdens mijn vakantie in februari en mocht wel iets strakker worden. Op zich niet erg hoor, die twee kilo. Maar mijn kleding gaat net iets mooier zitten als ik die twee kilo weer kwijtraakte, vond ik zelf. Geen heftige afvalsituatie, maar gewoon net even wat meer toning. Het resultaat? Vier kilo erbij, een rondere kop en een aantal van bovenstaande symptomen.

Na een gesprek met een voedingsdeskundige bleek dat je jezelf als ‘schildklierpatiënt’ (wat ik een naar woord vind), eigenlijk niet op rantsoen mag zetten. Door weinig te eten of te diëten (zeker bij laagcalorische diëten van rond de 1200 kcal) zet je de schildklierfunctie eigenlijk ‘uit’. Dat begint mij dus blijkbaar als ik lager ga dan 1700 kcal. Zodra ik weer een normale hoeveelheid kilocalorieën tot me neem, verlies ik langzaam weer wat gewicht.

Sporten met een traagwerkende schildklier

Prof. Dr. J.W.A. Smit (internist endocrinoloog en MAR-lid) geeft aan dat sporten bij mensen met een schildklierziekte soms problemen kan opleveren. “Omdat het schildklierhormoon zo belangrijk is voor de energiehuishouding van je lichaam, kan het zijn dat bij een schildklierziekte onvoldoende energie beschikbaar is om goed te kunnen sporten. Omdat bij een schildklierziekte ook allerlei andere lichaamsfuncties minder goed kunnen verlopen, kan dat ook invloed hebben op sporten,” vertelt hij aan Schildklier.nl. Te veel en te intensief sporten kan dus te zwaar zijn voor je lijf als je schildklier niet goed werkt.

Wat dan wel een goed idee is? Krachttraining. Want sporten is heus goed, ook voor mensen met een traagwerkende schildklier, maar kies liever voor krachttraining dan voor duursporten. En als je lijf aangeeft dat het te veel is, dan is het te veel. Vergeet ‘over je grenzen gaan’: met een niet goed functionerende schildklier is dat vaak een slecht idee.

Les geleerd

Mijn lichaam werkt dus anders. En ook al snapt niet iedereen dat (“andere mensen kunnen toch ook gewoon afvallen?” – echt gehoord), ik heb mijn les geleerd: luister naar je lichaam. Ik eet om mijn lichaam te voeden. En ik sport om fit te blijven. En die aantal extra kilo's heb ik lekker omarmd.

Heb jij ook iets met je gezondheid waardoor fit worden en zijn net even anders werkt voor jou en wil je je verhaal graag delen? Stuur ons vooral een berichtje op Instagram.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?