Barre, dat is toch… ballet? Wie zwiepende tutu’s en gespitste spitzen voor zich ziet, zit toch een tikkie verwijderd van dat wat wij tijdens de barre workout deden.

Met een nog verhit, suizend hoofd van een lange werkdag verzamelde team Women’s Health zich bij de Camaro Barre Club. Energie voor tien (we waren met z’n tienen, maar dat ter zijde) en ready to rumble!

Bij het welkomswoord werden we voorgesteld aan Shane. Een sprankelende Amerikaanse. Dit krachtige wijffie heeft in haar uppie al energie voor tien. ‘Dit gaat niet saai worden’, weet ik nu al.

instagramView full post on Instagram

Shane heeft onlangs de Camaro Barre Club opgericht. Na jarenlang gevoetbald en gedanst te hebben kreeg ze namelijk een blessure waarna een hele rits aan knieoperaties volgde. Voetballen en dansen kon ze niet meer. Maar ze was wel gewend geraakt aan die high impact workouts. Ze moest op zoek naar iets anders, maar dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Elke atleet die door een blessure een einde aan z’n carrière moet breien, zal je vertellen dat dat afkicken van ‘jouw sport’ niet over rozen gaat. Je worstelt om iets te vinden wat je hetzelfde gevoel geeft als de sport die je al die tijd hebt gedaan. Bij mij was het geen uitzondering. Ik werd ook nog eens continu herinnerd aan mijn fysieke beperkingen, zelfs bij dagelijkse dingen als traplopen en m’n veters strikken.”

Ze moest op zoek naar een andere manier van trainen. Met Barre heeft ze de workout gevonden waarnaar ze op zoek was. “Barre is een high-intensity low-impact workout die je lichaam uitdaagt met Isometrische houdingen en functionele aerobe bewegingen. In de Barre Club heb ik verschillende weerstandsbanden, gewichten en voorwerpen om het lichaam uit te dagen en te shapen. Ook heb ik er foam rollers en trigger-point massagekogels om te herstellen en te ontspannen. Je ontwikkelt er lange, slanke spieren mee, je verbetert je flexibiliteit, het is goed voor je evenwicht en je leert hoe je je adem gebruikt om elke houding te verdiepen. Het is ideaal voor mensen met blessures, omdat elke oefening kan worden aangepast aan de individuele behoeften van degene die ‘m doet.”

De fik erin!

Tijd om het zelf eens te ervaren. Fanatiek als we zijn, springen we meteen in de houdingen die Shane ons voordoet. Nee, als zij de houding loslaat is het niet de bedoeling dat wij dat ook doen. ‘Oeh… hoe lang nog?’, schiet er door m’n hoofd, terwijl ik ondertussen ook denk ‘niet piepen, tanden op elkaar en vécht voor die spieren’. Ik ben echt wel wat gewend hoor, zeker met billen workouts, maar ik kan niet ontkennen dat hier pit in zit en dat mijn spieren na een tijdje al in vuur en vlam staan en flink branden. De fik erin!

Verwacht niet dat de poses charmant worden (mocht je nog steeds ballet in je hoofd hebben), want: it is not. En een overeenkomst met ballet kan ik, op een paar plié-look-a-likes na, ook nog niet helemaal vinden. Behalve dat ik me heel goed kan voorstellen dat ballerina's deze workouts doen om hun spieren te versterken, zodat ze de ballet-houdingen beter kunnen uitvoeren.

We binden elastische touwen aan de barre en bevestigen de andere kant aan onze voet. Vergrote weerstand voor je workout: check! En dan komt de bal. Ik zei dat het niet charmant ging worden en dit was nog niet eens het toppunt. De rubberen, flexibele bal plaatsten we met zorg tussen onze benen. Het ding met een doorsnede van zo’n 25 cm moest ervoor zorgen dat er kracht kwam te staan op de binnenkant van onze bovenbenen. Eerlijk is eerlijk: een briljante manier om deze kant van je benen te trainen is het wel. Merkte menig deelnemer ook de day after.

En toen kwam er een soort zee-egel bij kijken

Over die day after en briljante manieren van trainen gesproken: bij onze te gebruiken materialen lag ook een sportballetje dat deed denken aan een speelgoedzee-egel (dit was de trigger-point massagekogel hoorden we later). Net een speeltje voor je hond of kat. Deze mocht, hups, onder de bibs en in de meest vreemde pose, rolden we de bal onder onze bilspieren door. Terwijl ik de lippen van mijn collega meermaals het woord ‘why, why’ zag vormen, wist ik: tomorrow you know why. Vroeg je je af wat de minst charmante pose was? Deze. By far!

En hoe hard onze bilspieren ook vlamden en verzuurden, het gekke balletje wist de spierpijn (grotendeels, laten we eerlijk zijn) nog de kop in te drukken, voordat het de kans kreeg om kop op te steken. Een fijne workout die veel inspanning vergt, die voorbij is voordat je het idee hebt dat je begonnen bent en je ook ontspanning biedt. Het heeft wel wat weg van yoga. Als je yoga leuk vindt, zou je barre ook eens een kans moeten geven.

Ik snap wel dat Shane in Barre haar nieuwe passie heeft gevonden. Het heeft haar haar physiek teruggegeven en het heeft de pijn van haar blessures afgenomen. "Ik had nooit verwacht dat ik weer een squat zou kunnen doen. Maar het kan, and I love it!”
And we loved the barre workout.

Text, Product, Logo, Font, Line, Brand, Graphics, Trademark, pinterest
Women's Health

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?