"De eerste maanden waren zwaar, ziekenhuis in ziekenhuis uit. Veel onderzoeken en behandelingen en ik werd zwakker en zwakker. Dat voelde ik aan alles, ondanks dat was ik enorm strijdbaar; mij krijgt deze kanker niet klein! Toch werd ik eind juni doodziek. Zoals ik het toen omschreef op mijn eigen blog; dieper kon ik niet zinken.

Vervelende bacterie

Ik was kaal, enorm opgeblazen, had twee weken lang enorm hoge koorts en had vrijwel geen bloedplaatjes in mijn lichaam wat betekent dat je bij een kleine bloeding letterlijk dood kunt bloeden. Na veel onderzoeken bleek een bacterie de boosdoener. De chemo moest worden stopgezet, eerst moest deze bacterie worden aangepakt. Het was 30 graden buiten. Daar lag ik dan te klappertanden onder een dikke deken in de airco. Van vriendinnen kreeg ik foto’s vanaf het strand. Het kon me niets schelen, ik ging letterlijk op 'standje overleven'. Alsof je brein even wordt uitgeschakeld. Ik maakte alles in een waas mee.

instagramView full post on Instagram

Heftigste periode

Nadat ik ook nog een allergische reactie kreeg tijdens een bloedtransfusie zag ik het even niet meer zitten. Toch maakten we er altijd wat van met elkaar. Als ik terug denk aan die heftige periode krijg ik geen naar gevoel maar ben ik juist blij dat ik hier doorheen ben gegaan. Deze periode liet me zien hoe kwetsbaar je bent als mens, hoe dierbaar je naasten zijn, hoe goed we het hebben in Nederland qua zorg. Ik ben de artsen en verpleegkundigen dan ook nog meer gaan waarderen.

Even geen zomer

Mijn vriend en ouders waren er elke dag en ook voor hen was de hete zomer er even niet. Niks gezellig barbecueën in de tuin, maar gewoon, aan een bordje eten uit de magnetron, aan mijn bed. Als je aan mijn vriend zou vragen hoe hij die weken heeft ervaren antwoordt hij standaard met: 'Ik heb werkelijk geen idee wat voor weer het geweest is, ik leefde in een roes van werk en ziekenhuis.’ Toch kunnen we er nu op terug kijken met een glimlach, dat heftige hoofdstuk is in ieder geval afgesloten.

Kleine geluksmomentjes

Gelukkig mocht ik na een aantal zware weken het ziekenhuis verlaten. Werkelijk niets is dan fijner dan buiten zijn, de zon op je huid voelen, de frisse warme lucht inademen en de dierbaarste mensen op je heen hebben. Iets wat ik eerder nooit zo diep voelde. Dat is een gevoel dat je alleen kunt voelen als je zo iets heftigs meemaakt als kanker, denk ik. Toch zou ik jullie allemaal willen meegeven om te proberen hier eens bij stil te staan. Niet maar blijven racen en doorgaan, ook gewoon eens proberen te genieten van NU; niet van morgen maar echt NU. Dat is iets wat ik geleerd heb in het afgelopen jaar en hier ben ik dan ook heel erg dankbaar voor. Hoe cliché ook, maar zo’n heftige ziekte geeft je hele mooie inzichten.

Als mens ben je tot zoveel in staat

Met deze blogpost wil ik absoluut niet zielig gevonden worden, ik wil alleen aan jullie duidelijk maken dat je als mens tot zoveel in staat bent. Dat als er van jou wordt gevraagd om zo iets heftigs te doormaken, je dit aankunt. Ik krijg vaak de vraag ‘Ja maar Viora, hoe dan?’ en daar heb ik eigenlijk geen antwoord op. Dat gebeurt gewoon, dat zag en zie ik aan mezelf, mijn vriend, mijn ouders, mijn vriendinnen. Iedereen is er voor elkaar op de momenten dat het nodig is en de enige manier om eruit te kunnen komen is meegaan in de keiharde sneltrein.

Enorm veel liefde

Ik ontving tijdens de periode in het ziekenhuis (en nog steeds) letterlijk duizenden berichtjes en dat is de enorme kracht van social media dat zie ik niet alleen bij mezelf maar ook online bij andere meiden die ziek zijn. Ik ben zo dankbaar dat er zoveel mensen zijn die de moeite nemen een kaartje of een lief berichtje te sturen, echt deze mensen verdienen allemaal respect. Social media wordt vaak gezien als iets negatiefs maar ik ervaar dat op dit moment juist alleen maar als iets heel moois en daar ga volgende week meer over vertellen!"

Meer Viora:

Blog 1: "Leukemie? Ik ben toch een fitgirl?!"
Blog 2: "Mijn mooie blonde haren verliezen; het was keihard, maar ik was er klaar voor"

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?