Dry January? Dit doet een maand geen alcohol drinken voor je lijf

Blog


Santé! WH's Tara gaat nog maar 'ns een dappere poging wagen...

Het zal aan mijn frêle ruggegraat liggen, maar een maand geen alcohol is me dus nog nooit gelukt. Afgelopen november waagde ik nog een poging. Noem het zelf opgelegde strengheid. Met een goede vriendin. Twee man sterk. Had makkelijk moeten lukken. Want wat is dat nou helemaal: vier weken plus een dag niet drinken? Helemaal niks, is dat. Ik hield het welgeteld vijf dagen vol. Slap, niet? Vond ik ook. Bij het eerste vuurdoopje wisselde ik mijn wilskracht enthousiast in voor een goedgevuld glas rode wijn. Ik heb niet eens geprobéérd. Het kwalijkste vind ik, achteraf bezien, dat iedereen aan tafel natuurlijk allang wist dat ik, Tara, geen maand geen wijn zou gaan drinken. En dus hebben we hard gelachen en santé gejubeld toen de shiraz op tafel werd gezet. De goede vriendin zat trouwens ook aan tafel – en dronk en jubelde gezellig mee. Stelletje slappelingen die we d’r zijn.
  
>> 12 Gezonde voornemens die niets te maken hebben met afvallen
  
Waarom ik dan zo graag een maand zonder wilde? In Trouw sloeg Andrea Bosman wat mij betreft de spijker op z’n kop met: “Onthouding: het woord dwingt respect af. Je plaatst jezelf buiten heersende patronen, maar ook op een hoger plan. Je bent een spelbreker, maar met een nobel streven en een horizon die verder reikt dan de benevelde visie van de anderen, arme kwezels, die wel alcohol drinken. Of vlees eten. Of zuivel nuttigen. Of iets anders doen dat het zicht op een zuiver, bewust en daardoor zinvol bestaan belemmert.” Precies dat.
  
>> 7 Belangrijke reminders voor wie in 2018 nog fitter wil wezen
  
Goed. De laatste ‘poging’ was dus in november. Nu is het januari. En doet een heel aantal mensen vrijwillig aan een drooglegging. Dry January. Zal ik? Zal ik ditmaal stilletjes een maand geen alcohol drinken – en de boel dus niet bij voorbaat jinxen? (Dat is bij dezen meteen mislukt, want, nou ja, dit artikel.) Mocht ik triomferen dan is mijn lijf er op een paar vlakken behoorlijk mee geholpen, kijk vooral mee met De Kennis van Nu over hoe blij je lijf wordt van een maand geen alcohol:
  

   
PS. Ik heb voor het gemak en voor het idee de app Dry January maar geïnstalleerd, kun je zien hoeveel calorieën en geld je bespaart. Hiep hoi! 

Een kleine sneak peak van de nieuwe editie.
Drink jij geen alcohol? Dan herken jij jezelf sowieso in deze situaties.
Dit zijn de vele voordelen van HIIT volgens personal trainer Marc Udo.
Zelfs de meest fanatieke sporter kan het een keertje laten.
Want die herfst is nog zo slecht niet. En dit is waarom. 
'Deze stappen zorgden ervoor dat ik me niet meer laat terughouden door mijn faalangst.'