Challenge accepted: 'Ik leefde een week zonder telefoon'

Blog


Spoiler-alert: ik vond 't heerlijk!

Een week geen Instagram, geen Facebook, geen Whatsapp, geen Pinterest. Zeven dagen lang geen telefoon. Even weg uit de digitale wereld en je plek in de echte wereld herontdekken. Dit is de uitdaging der uitdagingen in de moderne wereld die draait om likes, comments en online zichtbaarheid. WH’s Annabel ging de uitdaging aan! Houdt ze het vol of worden de heftige FOMO-aanvallen haar teveel?
  
'Ik zou graag willen zeggen dat ik helemaal niet materialistisch ben, dat ik geen waarde hecht aan spullen en dat ik dus écht niet verslaafd ben aan mijn telefoon. Helaas moet ik toegeven dat ik dat toch wel een beetje kan zijn. Daarom wilde ik deze challenge graag een keer doen, maar stelde ik ‘m ook elke keer weer een week uit. Totdat het noodlot toesloeg, het universum het overnam en mijn telefoon - volledig buiten mijn schuld om natuurlijk - kapot ging. Oké, misschien heb ik ‘m iets te vaak als stuiterbal gebruikt (niet met opzet), maar zonder het te verwachten, kwam ik zonder telefoon te zitten en kon ik mijn experiment beginnen.
  
>> 6 simpele trucs om je telefoon even weg te leggen
  
‘Waarom dit experiment?’, vraag je je nu af. I’m so glad you asked. Als ik om mij heen kijk, zie ik overal oordopjes, koptelefoons en hoofdjes gebogen over beeldschermen. Niemand die in de trein naast een vreemde gaat zitten en gewoon een praatje maakt… We zijn allemaal ontzettend in onze digitale wereld verzonken en - vaak onbewust - een stuk asocialer geworden. Dat vind ik jammer, maar ik weet dat ik hier zelf net zo hard met mee kan doen. Onze telefoon is een onderdeel van onszelf geworden. Wil ik minder slaaf van mijn telefoon zijn, dan moet ik dit cold turkey doen: een week lang geen telefoon. En dankzij het toeslaan van het (nood)lot, kon ik dit nu doen zonder afleidingen.
  

Hoe ik het mij vergaan?

I can’t believe I’m still alive! Grapje, natuurlijk. Het viel me namelijk hartstikke mee! Een kleine disclaimer: ik werk op de redactie van dit geweldigtoffeheerlijksportieve blad dat Women’s Health heet en op kantoor heb ik dus wel internet, anders kan ik mijn artikelen niet schrijven. De eerste paar dagen van dit experiment voelde ik me volledig gedistantieerd van de rest van de wereld. Bovenop het feit dat ik geen telefoon had, was er namelijk ook een storing bij mijn internetprovider, waardoor ik de hele week thuis ook zonder WiFi (en televisie) zat. Ik kon niet even snel iets opzoeken, een serie via Netflix kijken of een berichtje naar vrienden sturen. Gelukkig had ik nog wel elektriciteit en stromend water, want meer middeleeuws dan dit kon haast niet. Zonder telefoon, internet of televisie kon ik me nergens mee vermaken. Toch?
  

>> Waarom je je mobiel vaker weg moet leggen
  

Ik zat op de bank naar een zwart televisiescherm te kijken en uit pure verveling besloot ik mijn hardloopschoenen maar te pakken en een rondje door het Vondelpark te rennen. Maar hé, zonder telefoon ook geen muziek. Of timer. Hoe moest ik dan bijhouden hoe lang ik al bezig was? Daarom werd ik gedwongen om mijn eerste keer naakt te lopen! Jazeker, hardlopen zonder stappenteller, muziek of timer: naaktlopen. Ik besloot het uit te testen en stapte de deur uit met alleen een losse sleutel op zak en ik voelde me inderdaad best naakt. Maar zo zonder telefoon, maakte ik mijn beste rondje ooit! Zonder afleidingen van elektronica liep ik als de bliksem en toen ik thuis kwam zag ik op de klok dat ik voor het eerst in mijn leven 30 minuten achter elkaar had hardgelopen. Huzzah!
  
Ook mijn slaappatroon verbeterde aanzienlijk in deze week. Ik kocht een wekker - ja, echt zo’n ouderwetse - ik stelde ‘m in en zonder afleidingen als Instagram, Netflix en Youtube ben ik maar gewoon gelijk gaan slapen. Acht uur later, toeterde mijn wekker me wakker en zonder probleem stapte ik uit bed, klaar en fris om de dag te beginnen. Binnen 3 kwartier zat ik gedoucht, opgemaakt en aangekleed op de fiets richting de redactie en kwam ik voor het eerst sinds tijden als eerste aan.
  
>> Socially awkward, zijn we dat niet allemaal een beetje?
  
Al met al ging deze week soepeler dan ik had verwacht. Voor mij verdween de grootste zorg toen ik op Facebook contact had gehad met mijn familie en close friends. Ze wisten dat ik alleen overdag via Facebook bereikbaar was en zou ik belangrijke berichten dus niet missen. Na mijn werk - in mijn internetloze huis - las ik een boek, deed ik een maskertje op en deed ik mijn nagels. Of ik ging nog een uurtje sporten en op tijd richting mijn bed. Zo veranderde deze week in een ultieme oase van rust en self-love. Heerlijk vond ik het!
  

En nu?

Ik denk dat ik afgelopen week tweeënhalf boek heb verslonden en ik heb mijn hobby om te lezen weer helemaal terug gevonden. Dat ik eerder op de avond mijn telefoon weg leg en een boek pak, is een gewoonte die ik er in wil blijven houden. Ook blijf ik mijn ouderwetse wekker gebruiken en laad ik mijn telefoon aan de andere kant van mijn slaapkamer op, zodat ik ‘s ochtends niet direct de neiging heb om ‘m op te pakken. Een week zonder telefoon kan ik iedereen aanraden. Je stapt echt weer even terug in de tijd en hoewel het in het begin nogal onwennig kan aanvoelen, is het heerlijk om gewoon even tijd voor jezelf te hebben en dat je je niet onnodig hoeft te focussen op het leven van anderen. Ga jij het ook proberen? Verstop je telefoon dan gewoon even in een la in plaats van ‘m tegen een keukenkastje te keilen zoals ik heb gedaan… Nogmaals, écht niet mijn schuld!
  

 

 


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

 

Een kleine sneak peak van de nieuwe editie.
Drink jij geen alcohol? Dan herken jij jezelf sowieso in deze situaties.
Dit zijn de vele voordelen van HIIT volgens personal trainer Marc Udo.
Zelfs de meest fanatieke sporter kan het een keertje laten.
Want die herfst is nog zo slecht niet. En dit is waarom. 
'Deze stappen zorgden ervoor dat ik me niet meer laat terughouden door mijn faalangst.'