Verschillende soorten beha’s, vervullen verschillende functies: ze bedekken je borsten, geven steun of zijn puur voor de sier. Toch was WH’s Assistent Editor Lotte er twee jaar geleden helemaal klaar mee en heeft de beha afgezworen. Nog altijd gaat ze zonder beha door het leven. Waarom? Dat legt ze je haarfijn uit:

Waarom ik stopte met het dragen van beha’s

Voordat ik besloot helemaal beha-loos door het leven te gaan, had ik vaak thuis al geen beha aan. Wanneer ik dan snel boodschappen moest doen of voor iets anders even naar buiten ging, vond ik het heerlijk om die beha thuis te laten. Wel verhulde ik mijn borsten dan in een grote trui zodat ze niet te veel opvielen.

Toen ik twee jaar geleden last kreeg van een geïrriteerde slokdarm, deed het veel pijn om een beha te dragen. Daarom besloot ik in ieder geval een week zonder te gaan. Ik ging dus niet alleen ‘even snel’ naar de winkel met een grote trui aan, maar verscheen op mijn werk, mijn studie, sprak af met vrienden en zat ik aan tafel bij mijn schoonfamilie, zonder beha en zonder grote trui die mijn boezem verbloemde. En dat was heerlijk!

#85C

Ik had altijd het idee dat alleen vrouwen met kleine borsten ermee weg kwamen om geen beha te dragen. Ik vind het namelijk heel mooi als een vrouw met kleine borsten geen beha draagt. De mijne zijn niet heel klein (mijn laatste beha was maat 85C) en kunnen af toe ook best kunnen opvallen. Vooral nu ik geen beha meer draag. Maar wie vertelt mij dat ik iets niet mag, omdat het niet gangbaar is? Juist: niemand.

Toch krijg ik soms kinderachtige reacties op mijn beha-loze borsten: ‘Ben je niet iets vergeten? Heb je je pyjama aan? Hihi, ik zie je tepels!’. Er is zelfs een keer een man geweest die zo brutaal was er eentje vast te grijpen! Dit lokt mij juist nog meer uit om te dragen - of juist niet dragen - wat ik wil. Leven we niet in een land waar we vrij mogen zijn? En eruit mogen zien zoals wij zelf willen? Naar mijn mening zijn borsten doodnormaal, wij vrouwen hebben ze immers allemaal, dus waarom zouden we ze moeten verstoppen…

instagramView full post on Instagram

Statement

Juist door dit soort reacties draag ik soms nog kortere shirtjes en deert het me niet als er af en toe een tepel (of twee) te zien zijn. Het is 2017, nu moet het wel kunnen lijkt me zo. In de jaren ‘60, ‘70 maakten vrouwen al een statement door geen beha te dragen. Daarom ben ik blij dat ik weet dat ik niet de enige ben.

Actrice Emma Watson stond laatst zonder beha op de cover van het Amerikaanse blad Vanity Fair. Er kwam door twitteraars veel ophef over de beha-loze borsten van Watson, die zich als VN-ambassadeur inzet voor gender equality. Het zou namelijk niet feministisch en te seksistisch zijn omdat ze zich als lustobject zou presenteren volgens lezeressen. Daar had de feministe een goed weerwoord op.

In een interview met Persbureau Reuters geeft ze namelijk reactie op deze ophef: ‘Het bewijst maar weer eens hoeveel misstanden er bestaan over feminisme. Feminisme gaat over het geven van een keuze aan vrouwen. Het gaat over vrijheid en gelijkheid. Ik heb geen idee wat mijn borsten daar mee te maken hebben. Het is heel erg verwarrend.’

Ondersteuning

Je kunt je nu afvragen of het wel goed is om geen beha te dragen. Borsten bestaan namelijk vooral uit vet- en klierweefsel. Als de borsten te veel bewegen kan er beschadiging aan het weefsel ontstaan die tot striae of slappe borsten kan leiden Daarom draag ik tijdens het sporten wel een sportbeha ter bescherming. In het dagelijks leven komt er soms wel iets of iemand per ongeluk tegen mijn borsten aan en dat is niet altijd even fijn.

Als ik de trap op ren of een trein wil halen houd ik ter ondersteuning mijn borsten vast, dat vinden mensen grappig. Ik heb niet het idee dat mijn borsten slapper worden, voor mijn gevoel train ik ze juist. Anders zitten ze zo gehuld in een beha waardoor ze niet leren mooi recht naar voren te blijven staan. Ik krijg ook goede reacties van vrouwen die ook wel zonder beha willen lopen maar die zichzelf daar niet mooi genoeg voor vinden. Nonsens, alle borsten zijn mooi. Laat ze vrij, die boezem van je!

>> Achter je perfecte beha-maat komen was nog nooit zo makkelijk

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?