‘Don’t judge a book by it’s cover!’

Blog


Iedereen heeft een mening en heeft daar uiteraard het recht toe. Maar wat mij nogal raakt zijn twee dingen: Het eerste is het veroordelen van anderen en het tweede wanneer mensen over één kam geschoren worden.

Tegenwoordig is er een hype gaande met betrekking tot een ‘gezonde en fitte lifestyle’. Waar het ideaal voorheen op een dun/slank lichaam lag, ligt het nu op het ‘strong is the new skinny-type’.
 
Nu hebben mensen hier natuurlijk een mening over, logisch. Maar wanneer onder meer de Daily Mail een artikel post over de negatieve effecten van de zoektocht naar een gezonde lifestyle en van het elkaar te inspireren op het gebied van social media gaan mijn nekharen overeind staan.

quote hannah vreugdenhil

ALS WE EVEN KIJKEN NAAR DE CIJFERS:
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aandeel overgewicht bij volwassenen in de afgelopen 30 jaar met ruim 50% gestegen. Onder jongeren is ook al een stijging van 40% te zien. Volgens het CBS had in 2012 53% van de mannen en 42% van de vrouwen (20+ jaar) overgewicht (BMI ≥ 25). 11% van de mannen en 13% van de vrouwen had obesitas (BMI ≥ 30). Voor kinderen en jongeren (2-20 jaar) ligt dit percentage lager, maar heeft ook 13% overgewicht en 3% obesitas.
 
Overgewicht neemt toe en heeft een immense impact op ieders leven. Het klinkt tegenwoordig niet meer gek om te zeggen: ‘Jeetje, wat ben je dun zeg!’ maar je zou wel raar aangekeken worden wanneer je hardop zegt: ‘wow, wat ben je dik geworden zeg!’ Waar ligt de grens? Wat is nu normaal? En goed? Elkaar inspireren om de beste versie van jezelf te zijn? Of maar doen wat maatschappelijk geoorloofd is.
 

Hannah Vreugdenhil

 
ANDERE KANT VAN DE MEDAILLE
Natuurlijk heeft een medaille twee kanten. Teveel kan niet altijd goed zijn. Te veel sporten, te veel eten, te veel werken, te veel computeren en ga zo maar door. Dit is een disbalans en kan leiden tot obsessief gedrag. Het lijntje tussen het willen bereiken van doelen en obsessief gedrag is dun en daarom zijn professionals op dit gebied echt van belang. Maar we spreken dan niet over een algemeenheid, puur de uitzonderlijke, individuele gevallen.
 
De mannen en vrouwen die werken aan hun fitte lichaam in positieve zin en die hiermee hun leven een positieve draai hebben gegeven worden in diskrediet gebracht wanneer er op deze manier zo zwart-wit wordt gesproken over de invloed van social media en een bewuste levensstijl.

quote hannah vreugdenhil

CONSUMPTIEMAATSCHAPPIJ
Het is namelijk een onwijze uitdaging op zowel biologische, psychologische en sociale vlakken om te werken aan een fitte levensstijl. We leven in een consumptiemaatschappij waarbij op elke hoek van de straat eten en drinken te koop is. Daarnaast vinden wij het lastig om met sociale druk om te gaan en worden constant geconfronteerd met onze ogenschijnlijke tekortkomingen.
  
Laten we daarom stoppen om elkaar te beoordelen, te veroordelen en iedereen over één kamp te scheren. Laten we de fitte social influencers, de meiden/jongens met overgewicht, maar ook alles daar tussenin, leren hoe ze balans en stabiliteit kunnen vinden in het leven en daarmee geluk. Laten we ze leren hoe ze van zichzelf kunnen houden. Laten we ze leren dat het antwoord niet zo zwart-wit is, maar in het grijze gebied ligt.

quote hannah vreugdenhil

Om te eindigen met een quote van mijn persoonlijke inspiratiebron op het gebied van (onder meer) een fitte levensstijl:
 
Je creëert geen doelen door elke dag uren te sporten en te weinig te eten. Sterker nog: dat werkt averechts voor een krachtig en fit lichaam. Je lichaam heeft juist behoefte aan een balans tussen inspanning en ontspanning. Het heeft behoefte aan energie en voedingsstoffen. Fit zijn betekent opbouw, niet roofbouw.’ (Tom Barten, founder van Personal Body Plan)
 
 
Wees de beste versie van jezelf!
 
 
Liefs,
Hannah
 
Lees meer blogs van Hannah:
>> Eetdagboek van Hannah Vreugdenhil
 
>> Het kan: een summerbody het hele jaar door
 
>> 'Help, ik val niet af!'
 
>> ‘Hoe ik aan mijn ronde billen kom? Nou, zo!’
 

Hannah Vreugdenhil

 
 
>> Check doormeal.com
 

WH Squad’s Laska en Victoire laten je zien hoe.
Deze hardloopspecial staat vol tips om jouw beste 10K te lopen!
Alvast een kleine sneak peak van onze nieuwste editie!
Je ziet er dus niet echt uit als een dravend hertje tijdens het hardlopen...
‘Ik kocht een racefiets en reed van de fietswinkel naar huis. Iets met klikpedalen, stoplichten en een heel hard zadel.’ Editor Caroline over haar eerste ritje.