Een vriendin van mij vertelde me laatst dat zij het voor mij had opgenomen. Een meisje had tijdens een borrel tegen haar gezegd dat ze het zo gek vond dat ik de hoofdredacteur van Women’s Health was geworden. Uh, wait, what? Had ze gezegd dat ze dit verrassend vond omdat ik nog jong ben en geen ervaring had in de uitgeverijbranche laat staan een journalistieke opleiding gevolgd had, dan had ik haar groot gelijk gegeven. Maar zij vond mij ongeschikt omdat ik volgens haar niet fit genoeg zou zijn. Los van de discussie of het nodig zou zijn om ‘fit’ te zijn als hoofdredacteur van Women’s Health, was ik vooral verbaasd dat ze dit zo durfde te claimen. Hoe weet zij hoe fit ik ben?

Tuurlijk: ik heb geen sixpack en ook geen ronde Kardashian bil, ik ben gezegend met Aziatische billen dus ik doe mijn best met setjes hip thrusters, maar extreem rond zullen mijn billen nooit worden. En die sixpack? Tja, ik heb mega veel respect voor mensen die hun vetpercentage zo laag willen houden zodat ze zichtbare abs krijgen, maar ik houd iets te veel van mijn (vegan) taartjes en alcoholische versnaperingen, waardoor die keiharde abs ondergesneeuwd zijn door een laagje vet. En toch voel ik mij zonder sixpack en mega bil réte fit. Hoezo? Omdat fit zijn voor mij niet gaat om een bepaald uiterlijk, maar om hoe ik me voel. Of ik ‘s ochtends vol levensenergie wakker word, uitdagingen met beide handen aangrijp, zonder moeite een sprintje trek wanneer ik weer eens te laat ben en zelf mijn potten pindakaas open kan draaien wanneer deze met secondelijm dichtgeplakt lijken te zijn.

Ik sport regelmatig, zo’n 5-6 keer per week en geniet er met volle teugen van. Niet omdat ik per se slanker wil worden, maar omdat ik lekker veel wil kunnen eten, er rustig van word en een kick krijg wanneer ik progressie maak of iets nieuws leer. Daarnaast is mijn mentale fitheid wat mij betreft ook een dikke 10. Ik voel me sterk en weerbaar voor alle uitdagingen die het leven op mijn pad brengt. Mijn lichaam is het resultaat van mijn levensstijl met feestjes, veel sporten en bovenal een heel fijn leven. Ik ben fit omdat ik een goede conditie heb, mentaal sterk ben en lekker in mijn lichaam zit. Ik ben trots op waar mijn lichaam mij allemaal toe in staat stelt. De bizarre yogaposes waar ik me altijd in weet te vouwen, maar ook de 3K die ik uit het niks kan zwemmen in open water. Dit is mijn lichaam en ze is prachtig en precies zoals ze moet zijn.

Ik hoop dat ik jullie met deze blog heb kunnen inspireren om ook (nog) meer dankbaarheid voor je lichaam te voelen en niet te luisteren naar stemmen (van anderen) over dat je lichaam niet goed genoeg is. Met Women’s Health willen we een einde maken aan body shaming en dit onderwerp deze zomer op de agenda zetten. Fit zijn heeft niet één bepaalde maat. We willen jullie uitdagen om fit zijn niet meer te associëren met een type lichaam, een kledingmaat of jouw BMI - fit ziet er echt bij iedereen anders uit. Om dit voorgoed uit onze hoofd te prenten starten we de campagne #inshapemyshape, geen negatieve gedachten meer, jezelf niet meer naar beneden halen maar vooral trots zijn op jouw eigen lichaam en wat je lichaam allemaal kan. Doe je met ons mee? Plaats een foto van jezelf met jouw verhaal op Instagram of Facebook, tag Women’s Health en gebruik de #inshapemyshape. Gedurende de komende weken zullen we bijzondere verhalen van jullie delen op onze kanalen!

>>'Fitheid, in shape zijn, komt in alle vormen en maten.'

>> Stronger than your Boyfriend

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?