WH ambassador Jip Isabel vertelt in deze blog hoe zij omgaat met haar overstromende to-do list en tóch ruimte kan maken om te sporten.

Sinds ik mijn eigen bedrijven heb, weet ik precies hoe het gaat. De dagen lijken soms te kort om alles te doen wat je wilt en mijn to-do-lijstje lijkt vaak alleen maar langer te worden in plaats van korter. Dus dan gaan we schuiven en wat past eigenlijk niet in die drukke planning? Ja, die workouts dus! Je werk, gezin, school, netwerk borreltjes en eventjes gaan nou eenmaal voor. Nee, we hebben niet eens tijd om even rustig adem te halen, dus waar haal je naast al die hectiek, in hemelsnaam de tijd vandaan om ook nog eens regelmatig te sporten?

Ja bij mij werkt het hetzelfde, waar ik eerst tijd had om 7 keer per week te trainen, trainde ik een tijd terug maximaal 2 keer per week. Dit kwam door mijn drukke agenda en doordat ik niet meer echt in die ‘trainingsflow’ zat. Zodra ik daar uit ben heb ik totaal geen zin meer om tijd in de sportschool te besteden. Echter besefte ik me dat ik altijd heel blij en energiek word van sporten, dus ik vond dat ik iets moest veranderen Dus hoe heb ik de draad, na een lange pauze, weer opgepakt? En wat zijn tips die ook jij kunt toepassen om trainen in je drukke werkweek, mogelijk te maken?

De ideale 'ik heb geen tijd'-workout

Weinig tijd? Kies voor een korte maar effectieve workout! HIIT staat voor High Intensity Interval Training: een training die vaak maar 20 minuten duurt en waarbij je in een korte tijd met een hele hoge intensiteit je vetverbranding stimuleert, je spiermassa extra ontwikkelt en je conditie verbetert.

Wist je dat een of twee keer per week 10 tot 20 minuten HIIT, beter blijkt te zijn dan 4 keer per week 45 minuten hardlopen, fietsen of op de crosstrainer staan?

Pak je agenda erbij!

Het geeft mij heel veel rust als ik vaste dagen en tijden heb ingepland. Wanneer je geen vaste dagen of tijden hebt ingepland, blijf je het sporten vaak voor jezelf uitschuiven en uiteindelijk ben je zo een week verder en ben je alsnog niet in de sportschool geweest. Wanneer je wél vaste dagen hebt ingepland heb je een houvast en ben je ook minder snel geneigd om andere afspraken op hetzelfde tijdstip te plannen. Je beste vriend vindt het vast niet erg om een uurtje later af te spreken!

Verander die mindset

We zien sporten vaak als een last, maar beseffen niet dat sporten eigenlijk een basisbehoefte is van het lichaam. Juist door alle drukte en hectiek hebben we het extra nodig. Door het sporten wordt je lichaam fitter, hierdoor krijg je meer energie, komt het gelukshormoon vrij en kun je stress beter weren en verwerken! Daarnaast maakt het je hoofd leeg waardoor je weer een frisse en nieuwe kijk op alles krijgt. Hierdoor zal je effectiever en creatiever te werk kunnen gaan. Als je het op deze manier bekijkt, met alle voordelen, is het vrijmaken van die 30 minuten het meer dan waard toch?

Hoe ziet je planning er op dit moment uit?

Misschien moet je eens realistisch naar je huidige planning kijken. Heb je echt nergens een gaatje vrij voor wat beweging? We roepen al gauw dat we geen tijd hebben ondanks dat we ‘s avonds vaak een paar uur op de bank ploffen met een wijntje en Netflix.

Maak een lijst met dingen die je precies allemaal doet op een dag. Hierdoor krijg je inzicht in je planning en zie je waar je eventueel wat tijd vrij zou kunnen maken voor een workout. In plaats van 3 afleveringen Suits kun je er ook een minder kijken en die tijd gebruiken voor je dagelijkse training routine.

Wandelen

Heb je écht geen tijd, maar wil je wel graag bewegen? Dan kun je altijd nog tijdens je lunchpauze een kleine wandeling maken. Even het kantoor ontvluchten en de buitenlucht induiken. Dertig minuten bewegen voordat je weer op je bureaustoel schuift. Of voor de echte fanatiekeling: doe een mini-workout routine op je werk. Ren de trap een paar keer af en doe wat air squats!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?