How to: omgaan met voeding op vakantie

Blog


Joy Bouwmeester over haar geleerde lessen: hoe behoud je je gezonde leefstijl en voedingsplan als je op vakantie gaat? 

 
In mijn vorige blog kon je lezen dat je vrijheid voor jezelf kunt creëren door bewuste keuzes te maken. In de perfecte situatie van een volbloed ‘fittie’ komt het maken van progressie altijd op de eerste plaats en kun je te allen tijde (al dan niet letterlijk) perfect afgewogen keuzes maken.
 
Maar het leven is godzijdank niet perfect en situaties zijn vaker niet dan wel ideaal. Gelukkig maar, want dat houdt de boel spannend. Dat zorgt er voor dat je nooit uitgeleerd raakt en dat je altijd nieuwe vormen van progressie kunt blijven ontdekken (#mentalgains, say what?!).
 
 
Acties en consequenties
Sinds het begin van mijn Personal Body Plan heb ik, waar het kon, iedere gram en iedere macro in mijn voeding berekend. Dit gaf me enorm veel inzicht en houvast en hierdoor begreep ik eindelijk wat ik juist wel of niet moest doen om invloed uit te oefenen op de vorm van mijn fysiek. Het gaf me rust, duidelijkheid en de wetenschap dat ik me nergens achter kon ‘verschuilen’. Die hele reep chocola in één keer in mijn gelaat schuiven in plaats van een stukje nemen; het maakte wel degelijk verschil én wanneer ik juist te weinig at, had dat de volgende dag óók zijn gevolgen; minder energie, minder focus. Precies, volledige confrontatie met de consequenties van mijn keuzes. Althans: ik werd mij bewust van de consequenties. Waar ik ze daarvoor nog niet zag of wilde zien, ging ik ze nu aan. En dat werkte.  
  
  
Een beetje OCD is oké
‘Dit’ (voer) ging er in, ‘dat’ (beweging) ging er uit en wat er onder de streep overbleef was het boeken van wel of geen resultaat. Ik heb tijdens mijn plan een compleet Excel sheet bijgehouden van mijn trainingen, mijn voeding, mijn gewicht en what not. Noem me een autist of bestempel me met OCD, maar die mate van registratie van mijn proces voelde voor mij helemaal lekker. Ik liet het mijn leven niet beheersen, maar gebruikte het simpelweg als een soort dagboek.
       
 

Oh, what a difference a day makes. x 365, that is. Tussen deze twee foto's zit namelijk één heel jaar. In de tussentijd heb ik precies niets verandert aan m'n pose, aan de manier waarop ik het draadje van m'n oordopjes achterlangs draag of aan m'n mindset. Een jaar geleden schreef ik onder m'n gymselfie: "De enige manier om je doelen te bereiken en je dromen te verwezenlijken is door hard te werken, te accepteren dat grootse dingen tijd kosten en door niet los te laten tot je bent waar je wilt zijn." En na een jaar kan ik zeggen dat dat dus precies is hoe het werkt Aan het einde van de dag heb je namelijk datgene wat je zo graag wilt, of de smoesjes waarom het je niet gelukt is. Probeer je het al zooo lang, maar kom je nog niet in de buurt van waar je eigenlijk wil zijn? Kijk dan nog een keer kritisch naar jezelf. Het ligt niet aan het plan dat je volgt of de stappen die je maakt. Zoek het niet buiten jezelf maar wees eerlijk en kijk in de spiegel. Waarschijnlijk heb je gewoon te vroeg opgegeven. Het veranderen van je gedrag bestaat voor het grootse deel uit doorbijten. Vooral op de punten dat die appel dubbel zo zuur is. Want alleen dát maakt het behalen van je doelen zo ontzettend zoet en het behouden van je nieuwe gewoontes zo'n enorme verademing.  Zorg er voor dat je op dit moment volgend jaar terug kunt kijken en vol trots kunt zeggen: joehoe, kijk me gaaaan dan! Ik heb het gewoon geflikt! Verspil niet nog een jaar, een maand, een week of een dag. Werk hard voor datgene wat je zo intens graag wil. Gun jezelf dat genot van een beter, fijner, sterker leven. Of niet. Maar dan mag je ook niet huilen  #transformationtuesday #happyhappyjoyjoy #personalbodyplan #fitfam #fitdutchies #changinglife #dedicated #badassforlife #gewoonvastbijtenenvolhouden #dankomjeervanzelf

Een foto die is geplaatst door JOY (@jbbouwmeester) op

   
 
Het echte leven
Maar toen kwam - na een paar maanden van progressie maken, alles registreren en minutieus berekenen - het ‘echte leven’ om de hoek kijken: mijn vriend en ik hadden een tripje naar Dubai op de planning staan. Excuse my supersonic, hypnotic, funky French, maar dat vond ik fucking vet! Ik had zó hard gewerkt voor de beste versie van mezelf dat ik echt niet kon wachten om in bikini in de zon te dartelen. Dat harde werken kon ik eindelijk schaamteloos showen!
 
 
Vakantievoedingstress
Maar met dat gegeven, raakte ik nogal gestrest. Hoe moest ik dat gaan doen met mijn voeding? Ik wilde daar in mijn beste shape zijn, én genieten van mijn vakantie, én lekker eten. Ik wist oprecht niet meer waar ik het zoeken moest. Ik kon mijn macro’s daar niet tellen (want: beperkt internet, geen weegschaaltje bij me en bijna alleen maar uiteten), dus hoe moest ik dit gaan doen?
 
 
Stiekem weet je precies wat je moet doen
Gelukkig kon ik deze stress bij mijn coach neerleggen. ‘Joy, je weet echt wel wat je moet eten om dit resultaat te behouden. Diep van binnen weet je dondersgoed wat je wel en niet kan hebben en welke keuzes je wilt maken.’ Shit. Ze had zó gelijk. Ik had me maandenlang blindgestaard op groene balkjes en mooie cijfertjes in mijn PBP app, en nu moest ik alles wat ik eigenlijk allang wist te gebruiken, gewoon met mijn volle verstand erbij gaan toepassen.

 
 
Droog in Dubai
En toen ik eenmaal met mijn glutenvrije kadetjes in de bloedhete emiraten was beland, bleek dat ook. Ik wist me prima te redden zonder weegschaal, zonder app, zonder bevestiging van een paar cijfertjes. Ik wist diep van binnen prima hoeveel eiwitrijke voedingsmiddelen ik moest eten om mijn spiermassa te behouden, hoeveel koolhydraten ik moest eten om vol energie te kunnen trainen en hoeveel vetten ik tot me kon nemen. Ik wist prima hoeveel porties groente ik nodig had en hoeveel fruit ik moest eten. Stiekem was het appeltje eitje. En daarom stond ik breed glimlachend en zo trots als een kalkoen met zeven kinnen te stralen in mijn gloednieuwe bikini. Ik had het gewoon geflikt. Fuck yeah!
     
    

   
  
Intens genieten in Indonesië
En dat was het bewijs dat ik ook gewoon ‘in het wild’ prima de juiste keuzes wist te maken, waardoor ik op mijn volgende vakantie naar Bali een stuk relaxter met mijn voeding om kon gaan. Tijdens die tweede vakantie was mijn fysieke doel inmiddels verschoven van ‘zo droog mogelijk’ naar ‘zo gelukkig mogelijk’. Die twee lijken misschien heel nauw aan elkaar verwant, maar voor mij gold dat in Indonesië gewoon even niet. De strakste, dunste of gespierdste versie van jezelf is niet altijd de beste versie van jezelf; dát realiseren is vrijheid.

 
Ik wilde op Bali vooral lekker kunnen genieten, zonder me druk te maken om mijn shape. Ja, ik bleef bewust met mijn voeding bezig en ging daar alsnog niet compleet losgeslagen over de schreef - wie zegt dat dit je vakantie leuker maakt? -  maar ik sloeg de cocktails zeker niet over. Ik at genoeg groente, maar die intens lekkere, vette curries liet ik echt niet staan hoor! Minibananen en versgeroosterde maiskolven langs de weg? Oh yeah, keep ‘em coming honey!
    
  

   
  
Weten wat je moet doen met het gereedschap dat je krijgt!
Waar ik in Dubai vooral het doel had om mijn shape te behouden en daar de bijbehorende keuzes voor maakte, liet ik het stukje voeding op Bali wat losser. Twee verschillende vakanties met twee verschillende doelen maar één overeenkomstige zekerheid: ik weet door alles wat ik van PBP heb geleerd wanneer ik welke teugels strakker moet trekken of losser moet laten. Ik kon in Dubai genieten van de voeding die voor een bepaalde shape zorgde, op Bali kon ik genieten van mijn voeding met een andere mindset. Ik had geen angst meer om niet droog genoeg te zijn, dik te worden of écht aan te komen. Bij thuiskomst in Nederland wist ik namelijk precies wat ik moest doen om weer in mijn ideale shape te komen. Ik weet en voel dat ik op elk gewenst moment mijn tools kan raadplegen, ze vaak in kan zetten of soms even wat minder. En precies dat is óók genieten, dat is óók vrijheid.

 
 
>> Iedere donderdag om 21.00 staat er een nieuwe blog van Joy voor je klaar! 

 

 
Lees meer blogs van Joy:
>> Sixpacks, spierballen en zweetselfies: oppervlakkig?

  
>> Gezond voedsel bestaat niet
 
  
>> Motivational #fitspiration quotes: werken ze, of niet?

   

Joy Bouwmeester blog

 

WH Squad’s Laska en Victoire laten je zien hoe.
Deze hardloopspecial staat vol tips om jouw beste 10K te lopen!
Alvast een kleine sneak peak van onze nieuwste editie!
Je ziet er dus niet echt uit als een dravend hertje tijdens het hardlopen...
‘Ik kocht een racefiets en reed van de fietswinkel naar huis. Iets met klikpedalen, stoplichten en een heel hard zadel.’ Editor Caroline over haar eerste ritje.