'Klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben er iets aan te veranderen.' Topsportpsycholoog Rico Schuijers sloeg de spijker op de kop met zijn definitie van klagen. Je verandert echt niets aan die hoosbui buiten, door erover te zeuren. En ook al lijkt klagen best onschuldig, het heeft een groter effect op je gezondheid dan je denkt. Uit onderzoek aan de Universiteit van Pennsylvania van psycholoog en Professor Martin Seligman blijkt dat mensen die veel klagen korter leven, vaker ziek zijn en minder vrienden hebben.

De oorzaak van dit alles? Cortisol. Dat zegt een onderzoek van Stanford University. Klagende mensen maken meer cortisol aan. Dit stofje staat ook wel bekend als stresshormoon en is in grotere hoeveelheden slecht voor je lichaam. Tijdens het klagen ervaar je namelijk opnieuw hetzelfde stressniveau als tijdens de situatie waar je over praat. Resultaat: je cortisol niveau stijgt. Genoeg reden voor WH's Annelot om de uitdaging aan te gaan en af te rekenen met dat gezeur!

Het besef

'Gewoon een paar dagen niet klagen. Hoe moeilijk kan het zijn? Vol goede moed begon ik aan het experiment. Maar dat viel eigenlijk meteen al flink tegen. Een ergernisje over de boxers van vriendlief die altijd precies náást de wasmand terechtkomen, een pakketje dat veel te laat kwam en een super trage internetverbinding. Pfff, het zit niet mee. Gelukkig lukte het me meestal wel nét om de ergernissen hierover niet over mijn lippen te laten rollen. En dan besef je opeens: oké, we zijn nog maar een paar uur begonnen en normaal gesproken had ik al drie keer geklaagd. Misschien was ik toch niet die rasechte positivo, waarvoor ik mezelf altijd had aangezien...

Klagen verbindt

Wij Nederlanders zijn wereldkampioen klagen. Het kan dan ook bijna niet anders dan verbindend werken. Zoals klagen over het weer. En hoe slecht het weer ook was tijdens mijn klaagvrije week, ik mocht niet meedoen met zeuren. En dat kan het groepsgevoel soms best beïnvloeden. Zo ook bij vriendin F, die niet helemaal blij was met mijn challenge. Ze was namelijk net lekker op dreef over haar vervelende baas, toen ik haar vertelde over mijn klaagvrije week. ‘Hè, wat saai,’ vond zij. Ergens had ze ook wel gelijk. Het is soms best fijn om je gevoelens met iemand te delen. Het lucht op... voor even dan.

Serieus klagen

Hoewel klagen misschien even kan opluchten, zorgt het ook voor een negatieve sfeer die moeilijk om te zetten is in iets positiefs. Ook onderzoek laat zien hoe slecht het eigenlijk is voor je relaties. Veel klagen tegen je wederhelft zorgt er namelijk voor dat je geliefde niet echt meer luistert wanneer dat wel écht nodig is. Uit onderzoek gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat proefpersonen met een partner die in het dagelijks leven veel klaagt, veel minder bezorgd en attent reageerden op verhalen over een rotdag dan proefpersonen met een positief ingestelde partner. Als je veel klaagt neemt je lief het dus een stuk minder serieus als er echt wat aan de hand is. Oei, dat is niet de bedoeling natuurlijk! Het lezen van dit onderzoek gaf me meteen weer een nieuwe boost motivatie om te kappen met dat gezeur, geklaag en gemopper.

Het resultaat

Ik moest deze week een aantal kerel flink op mijn tong bijten, maar aan het eind van de week merkte ik dat ik vaker relativeerde en sneller een oplossing zocht in plaats van te klagen. Geen geklaag meer over die irritante gewoontes van mijn vriend, maar samen naar een oplossing zoeken. Ik merkte ook dat er eigenlijk veel meer dingen goed gaan dan slecht. En door me daarop te focussen leken de minder leuke dingen een stuk minder erg. Mijn humeur werd stukken beter en ik kon dingen met meer humor bekijken. Ik probeerde de komische kant van de situatie in te zien en zodra je erom kunt lachen voel je je direct beter. Toch moet ik eerlijk toegeven dat het me niet gelukt is om helemaal niet meer te klagen. Zo af en toe lukte het me niet om het binnen te houden en floepte er toch iets uit. Bijvoorbeeld toen ik op de mat stond en die yoga-houding me te lang duurde. 'Pfff, zó lang duren vijf ademhalingen toch niet?' Oeps!

In the end ben ik een stuk bewuster geworden van de (negatieve) gedachten en woorden die ik op regelmatige basis de wereld in slinger. Dus of je nu denkt dat je helemaal niet zo vaak klaagt of stiekem wel weet dat je een mopperkont bent, het kan geen kwaad om er eens op te letten. Bye, bye cortisol. Hello mevrouw positivo!"



Vond je dit artikel leuk? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang een wekelijkse dosis gezonde inspiratie in je mailbox!