Victoire woont en werkt in Amsterdam, waar ze trainster, schrijfster en professioneel stuiterbal is, zoals ze het zelf omschrijft. ‘Ik eet (veel), sport (het liefst elke dag, maar hé, die agenda) en deel mijn avonturen op regelmatige basis in mijn blogs voor Women's Health.' Kun je geen genoeg krijgen van haar schrijfsels? Volg Victoire dan ook op Instagram.

instagramView full post on Instagram

“Soms kijk ik om me heen in mijn randstedelijke vriendinnengroep en vraag ik me af waar we in eigenlijk mee bezig zijn. Zoveel eisen als we aan onszelf stellen, de lijst lijkt eindeloos. We willen een goede baan – als het even kan met een beetje aanzien –, pieken in ons sociale leven, en dit alles graag mét Killer Body. We willen twee keer per jaar insta-waardige plaatjes schieten op een fotogenieke vakantie en een vriend met beter haar dan Steve Harrington uit Stranger Things. Waar houdt het op en wanneer verandert zorgen voor onszelf in een obsessie? Nu al maken meerdere mensen om mij heen zich druk over hun dieet en goede voornemens voor dit jaar. Wat zijn we toch streng voor onszelf zeg. Dáárom wil ik ervoor pleiten dat we vooral een beetje lief voor onszelf zijn in 2019. Geniet en laat los, het leven kan van zichzelf soms al moeilijk genoeg zijn. Dus ik geef mezelf wat rust en balans cadeau dit jaar. Doen jullie mee?

Stap 1: laat los

Dat knagende stemmetje klaagt weer over al die dingen die je van jezelf moet doen. Vraag jezelf soms ook af waaróm je ook alweer ergens aan begonnen was. Is die basis er nog wel? En kun je daarnaar terug of wordt het tijd om afscheid te nemen en iets nieuws te zoeken? Begon je ooit met hardlopen om 10 kilometer te kunnen rennen, maar hobbel je nu maar tot in den treure door omdat het er nou eenmaal bij hoort? Ga je op superhippe wandelvakantie in IJsland terwijl je stiekem ordinair met een cocktail op een strand had willen zitten? Zit die man die ooit zo lief en grappig was, nu alleen maar op de bank te sippen over het leven? Sta je weer geheel uitgeput op een veel te hip feestje alleen maar aan je bed te denken? Vraag jezelf af wat jíj wilt en waaróm. Als het antwoord positief is ga je ervoor, de rest kun je loslaten.

Stap 2: geniet

In het verlengde van stap 1, geniet van de dingen die je doet. Natuurlijk kan het leven niet alleen maar leuk zijn, maar leuke dingen zijn er genoeg. Wat maken die paar extra calorieën van dat wijntje uit als je een stel schaterlachende vriendinnen om je heen hebt zitten? Morgen maar even wat minder fit, dat mag ook weleens. Of andersom, sla die zoveelste verjaardag van een vage kennis met hippe vrienden gewoon even over als je liever in bed wilt liggen met een grote reep Pretzel Tony Chocolonely. Het is jóuw leven en jíj mag ervan genieten.

Stap 3: verwen jezelf

Met eten, met workouts, met loslaten en genieten. Waar jij blij van wordt, het gaat nu even om jou en niet – meer, of even niet – om iemand anders. Dat is niet egoïstisch, als je beleefd blijft, snappen mensen sneller dan je denkt dat jij even voor jezelf gaat. Dus hoppa, koop dat warme chill-pak, die nieuwe legging of die mooie jas. En ga er een hele dag in doen waar jij zin in hebt.

Stap 4: de rest komt later wel

Als de basis goed is, je niet verslonst – hallo mono-brauw – en je ontwikkeling niet geheel stagneert, mag die pauze knop wel even ingedrukt worden. Je hoeft niet altijd met windkracht 10 door het leven te razen. Sometimes, good things come to those who wait. Weer een van die geliefde clichés van mij, maar zo waar. Je kunt niet met je voet op het gas om je heen kijken en richting bepalen. Gas los en rustig die bocht doorkabbelen. Accelereren doen we weer op het rechte stuk van de weg. Voor nu is het even goed, de rest komt later wel.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?