Waarom genderneutraal juist een fantastisch woord is

Blog


WH’s Tara breekt een lans voor 'genderneutraal', verkozen tot het irritantste woord van 2017.

D’r zit vrees ik een onterecht schandvlekje op het woord ‘genderneutraal’. Het werd met een whopping 43 procent van de stemmen het vaakst gekozen in de ‘Weg met dat woord!’-verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse taal. Dag mag natuurlijk best, genderneutraal verkiezen tot irritantste woord van 2017 (we leven in een vrij land), maar ik denk dat deze afrekening vooral te maken heeft met het noodlottige feit dat genderneutraal dikwijls verkeerd wordt uitgelegd. En daardoor dikwijls verkeerd wordt begrepen.
  
>> Bij Bibian Mentel is het glas altijd halfvol
  
Om genderneutraal een hartje onder de riem te steken, vond ik het tijd die schandvlek zoveel mogelijk weg te poetsen en een en ander toe te lichten over dit kennelijk superirritante woord. Gaat genderneutraal wellicht toch wat geliefder 2018 in. Wel zo aardig.
  
Goed. Volgens het Instituut voor de Nederlandse taal hebben de mensen vooral een hekel aan genderneutraal omdat de vorm ze niet bekoort. Het Engelse woord ‘gender’ vinden ze gewoon niet zo schön. Maar ook (en ik zou zeggen: vooràl) de discussie erachter vinden een heleboel stemmers ergerend. En dat snap ik. Want ik vind die discussie zelf ook irritant. Met name omdat het een goeddeels loze discussie is, vanwege dus die misinterpretatie van het woord genderneutraal. Woordvoerder Vivien Waszink legde in het programma Ekdom in de Ochtend op NPO Radio 2 de vinger op de zere plek: “Mensen begrijpen niet zo goed waarom je niet gewoon kan zeggen of iemand een man of een vrouw is.”  
  
En dat lieve mensen is niet wat ‘genderneutraal’ is about. Je kunt gerust zeggen of iemand een man of een vrouw is. Genderneutraal wil precies nul strobreed in de weg leggen om iemand een man of een vrouw te kunnen noemen. Het woord stelt niet ten doel een soort geslachtloosheid aan de man te brengen. Noch wil het je mannelijk- of vrouwelijkheid afpakken. Noch wil het je zeggen dat het anno 2017 niet meer bon ton is je ontzettend man of ontzettend vrouw te voelen. Het is hartstikke prima je ontzettend man of ontzettend vrouw te voelen.
  
>> "Mijn naam is Sun-Mi en ik heb het locked-in syndroom"
  
Genderneutraal wil maar gewoon vriendelijk onder de aandacht brengen dat blauw niet beter is dan roze – of andersom. Dat jongens niet beter zijn dan meisjes – of andersom. Dat het ook oké is je beide te voelen, of geen van beide. Dat je niet per se in het hokje man, of het hokje vrouw hoeft te zitten. Dat er ook andere hokjes bestaan die mínstens zo fraai zijn. Genderneutraal wil maar gewoon zeggen dat een vrouw ‘mannelijke’ trekjes kan hebben, en een man ‘vrouwelijke’. (Dat zulks überhaupt nog wordt toegedicht aan een geslacht is als je 't mij vraagt vrij krom - huilen is in principe gewoon een menselijke emotie waar iedereen op z'n tijd van mag genieten. Menselijk, dat is wat huilen is - en gezond, bovendien. Niet alleen voor vrouwen. Niet alleen voor mannen.) Dat het dus allemaal niet zo zwart-wit is, maar dat je je ondanks dat niet zwart-witte nog heus gewoon helemaal man of vrouw mag en kan voelen. Het is dus niet een zoektocht naar een aseksuele middenweg, maar meer een partijtje waarvoor iedereen is uitgenodigd en waarbij iedereen naar wens mag mixen en matchen met mannelijkheid en vrouwelijkheid. Dat idee. Misschien helpt het als we genderneutraal omvormen tot genderdiversiteit, maar misschien ook niet, wie zal het zeggen.
  
Als ik de boel tot slot schaamteloos op mezelf mag betrekken: ik voel me dus ontzèttend vrouw. Sterker nog: ik kan gerust stellen dat er precies niks ‘mannelijks’ in mijn wezen te bespeuren valt. Soms wens ik me weleens wat meer ballen toe. Soms mag het wel wat stoerder, vind ik. Maar waarom wil ik dat? Omdat het toffer is als vrouw te kunnen schermen met een paar van die stoere, verrassende mannentrekjes? Allicht. Maar, ta-ta-ta-ta, dáár is het woord genderneutraal dus voor, om de mensen ervan te vergewissen dat alles even tof, stoer en verrassend is. 
  

#mood #houdoeenbedankt (cc @illustrarts )

A post shared by Tara Vierbergen (@quatremontagnes) on

Een kleine sneak peak van de nieuwe editie.
Drink jij geen alcohol? Dan herken jij jezelf sowieso in deze situaties.
Dit zijn de vele voordelen van HIIT volgens personal trainer Marc Udo.
Zelfs de meest fanatieke sporter kan het een keertje laten.
Want die herfst is nog zo slecht niet. En dit is waarom. 
'Deze stappen zorgden ervoor dat ik me niet meer laat terughouden door mijn faalangst.'