Ongevraagd kritiek hebben op andermans lichaam en shape: het is niet alleen lelijk om te doen, maar vooral hartstikke onnodig. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat body shaming - in welke vorm dan ook - moet stoppen. Zeker in de gym, waar mensen zich soms al kwetsbaar genoeg voelen kunnen ongevraagde meningen en blikken een grote negatieve impact hebben.

Sterk statement

Dat weet ook deze vrouwelijke krachtsporter, die schoon genoeg heeft van iedereen die haar shape ongevraagd bekritiseert. Ze maakt met een post op het wereldwijde web duidelijk dat we vaker schuldig zijn aan body shaming dan we denken. In haar statement schrijft ze dat al vanaf het eerste moment dat ze gym binnenstapte met haar vriend, ze te maken kreeg met harde oordelen.

"Toen Chris & ik begonnen met trainen in deze gym, werden we meteen hardcore bekritiseerd. Iemand had het op Facebook zelfs over dat we als stel enorme show-offs waren, omdat we powerlift-riemen droegen tijdens onze krachttrainingen. Dit was ongeveer twee maanden na mijn rugoperatie. En inderdaad, voor extra support droeg ik een lifting belt tijdens al mijn workouts."

Voorbeelden van body shaming

Ze vervolgt haar online betoog met een opsomming van personen die in iedere gym moeten dealen met negatief commentaar. Zij durft verder te kijken dan hun fysieke voorkomen en shape alleen, om zo een ander licht te werpen op hun drijfveren en motivatie. "Iedereen wordt bekritiseerd. Mensen zijn niet geïnteresseerd in je beweegredenen, of de motivatie waarom je dingen doet zoals je ze doet." Vervolgens legt ze de vinger precies op de zere plek door een aantal voorbeelden aan te halen.

"Die obese man? Je kunt hem beoordelen op zijn gewicht, maar wat weet je van de route die hij al heeft afgelegd? Inmiddels is hij al meer dan 20 kilo kwijt en heeft hij zijn hele levensstijl op een gezonde manier aangepast."

"Dat dunne meisje waarvan jij vindt dat ze veel meer moet eten? Zij is zich helemaal bewust van haar slanke figuur en doet hard haar best om op een gezonde manier aan te komen, maar dit is zo makkelijk nog niet door haar extreem snelle stofwisseling."

"De kerel met die 'dunne' benen? Hij heeft zeven knieoperaties achter de rug en is op dit moment hard bezig met het versterken van zijn benen. Het is alleen een lang en moeizaam proces."

"De tienerjongen die je in de gym vaak achtervolgt en altijd kijkt naar wat je doet? Hij kijkt enorm tegen je op en wil alles leren over je workouts. Hij durft je alleen niet aan te spreken."

"De meid die haar oefeningen in een slechte vorm uitvoert? Zij heeft zich mentaal moeten voorbereiden voordat ze überhaupt het krachthonk in durfde te stappen, bang voor de oordelen van iedereen. Ze probeert iedere oefening te raden, maar is te geïntimideerd om iemand om advies te vragen."

"De dude die jij maar arrogant vindt? Hij groeide op in armoede en trainen was zijn alternatief voor drugs of alcohol. Hij is niet arrogant, wel gefocussed."

"De oudere man die opvallende oefeningen doet en graag een praatje aanknoopt? Hij besloot om een sportschoolabonnement te nemen om fit te blijven én met mensen in contact te blijven, nadat zijn vrouw vorig jaar overleed. Een kort babbeltje met jou maakt zijn dag weer goed."

Ze besluit haar statement met deze krachtige woorden: "Mensen zijn meer dan de buitenkant alleen. Neem een moment de tijd om je in de ander te verplaatsen, in plaats van direct je conclusies te trekken."

Eye-opener

Of dit nu herkenbaar klinkt of niet, haar boodschap is een goede reminder dat iedereen bezig is met zijn of haar eigen 'fitjourney'. Ook WH-columnist Tatjana schreef over body shaming tijdens het sporten. Haar blog is een echte eye-opener, want opmerkingen die onschuldig lijken kunnen soms bikkelhard aankomen. Je leest haar bijzonder mooie column via de onderstaande link.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?