Kim (48) laat zien dat je op elke leeftijd fit kunt zijn. Ze heeft vorig jaar gevlogd over afvallen en met succes, want ze is nog altijd tien kilo lichter. Deze half-Surinaamse Haarlemse versterkt als freelance eindredacteur regelmatig het Women's Health-team en werkt zowel voor online als print tijdschriften. In haar vrije tijd loopt ze hard in en om haar hometown of laat ze zich drillen tijdens een rondje CrossFit. Maar ze krijgt ook energie van steeds weer nieuwe dingen leren en op reis gaan met vriendinnen of met haar vriend en twee kinderen.

Haar motto? “Vier elk jaar dat je cadeau krijgt. Hoe vaak ik mensen hoor zeggen: ik ben ál dertig, of veertig... Moet je dat dan blijven zeggen tot je 86ste? Ik las dat futurologen verwachten dat mensen zo ongeveer onsterfelijk zijn in de toekomst, dus dat wordt nog wat. Ik denk altijd: wees blij dat het je gegeven is.”

Op Supermarkt Safari

In de jungle die de supermarkt heet ging Kim op Supermarkt Safari om te leren door de bomen het bos te kunnen zien. Ze wil zich niet meer laten afleiden door verpakkingen die er vooral heel gezond uítzien. Ze wil échte gezonde keuzes maken.

"Gezonde keuzes maken, ik vind het nogal een ding. Overal lijkt suiker in te zitten (niet dat ik dat niet eet, maar iets minder mag best) en vaak zien in de supermarkt vooral de verpákkingen er heel gezond uit, maar is de inhoud een grote caloriebom. En daar trap ik dan in.

Maar dat wil ik niet meer. En ik wil ook niet meer een eeuwigheid voor zo'n schap met tig keuzes staan: welke yoghurt, kaas, pasta en muesli kan ik het beste kopen? Welk brood, melk, crackers, pakjes, zakjes, snackjes... Het aanbod lijkt wel elke week groter te worden!

instagramView full post on Instagram

Ik heb soms dus nogal wat keuzestress als ik boodschappen doe. En wat is CrossFit dan toch een uitkomst. Of beter, degene die mij soms CrossFit-les geeft, de zweep eroverheen jaagt: Liese Schram. Want Liese is naast sportcoach ook lifestyle-coach en voedingsdeskundige. En zij organiseert iets heel handigs: de Supermarkt Safari.

Liese neemt regelmatig een groep mensen mee de Haarlemse Albert Heijn in – volkomen legaal, de Ap weet ervan – om ze te laten zien wat ze beter wel en niet kunnen kopen als ze hun lijf niet willen volstoppen met suikers en vetten.

En ik mocht onlangs mee. Ik kreeg een privétour, want daarna zouden we bij mij thuis een gezonde zoete snack gaan maken (daarover meer, plus het recept, in mijn volgende blog). Liese: “Toen ik mensen één op één ging begeleiden met voedingscoaching, kwam ik heel vaak op het punt dat ik graag met ze mee wilde de supermarkt in, om ze daar de juiste keuzes te laten zien. Want als ik ze het advies gaf om yoghurt met muesli te eten en later vroeg: 'In welke variant heb je dat gekocht?', dan kwamen ze echt met de onhandigste dingen terug.”

Bijvoorbeeld producten waarin ongemerkt veel suiker blijkt te zitten. “En dat heb je met supermarkten, er is zóveel. Bijvoorbeeld pindakaas: neem je dan de light-versie of die met een smaakje? Welke van ál die broden kun je het beste kopen? Daar help ik mensen bij, zodat ze de volgende keer zelf de juiste keuzes maken.”

In de Albert Heijn doen we schap voor schap boodschappen. Deze keer geen gewone bloem-tortilla's, maar de groentevariant met wortel en een andere met rode biet (het kroost moet die avond een beetje wennen aan de rode wraps – lees: vijf minuten drama aan tafel, met gezellige uitspraken als 'Niet eten? Dan ga je nú naar boven!' en 'Anders ook geen toetje!', maar na één hap zijn de mini-diva's zowaar enthousiast. En ik ook).

Ook kijken Liese en ik op de ingrediëntenlijst van verschillende producten. Vaak zit er veel zout en suiker in die pakjes en zakjes, maar waarom zou je een tomatensalsa niet gewoon lekker vers maken? Je kijkt de benodigdheden af van de kant-en-klaar verpakking en maakt 'm zelf in een handomdraai. Zonder suiker en minstens zo lekker.

“Maar ik trap er zelf ook nog wel eens in hoor”, zegt Liese. “Het is echt een aanrader om de ingrediënten te checken, maar soms doe ik dat zelf ook niet en dan kom ik thuis met een product waar melk in zit, terwijl ik een melkallergie heb.”

“Wat ik mensen vooral wil leren is: hoe kun je na een lange dag werk, als je niks in huis hebt, snel iets gezonds op tafel zetten? Dan ga je geen pompoen klaarmaken, ik niet althans, want daar ben je wel even mee bezig. Welke groente kun je dan bijvoorbeeld kiezen en welke bereidingswijze, zodat je niet uren in de keuken hoeft te staan?”

Altijd goed als je het even niet weet? “Een zak met wokgroenten, rijst en een gebakken ei.” En dan het liefst zilvervliesrijst natuurlijk. Je hebt van die heel handige magnetronporties, ik vind ze een uitkomst. Ik ontdekte ze tijdens mijn NewFysic-tijd (vorig jaar ben ik onder begeleiding tien kilo afgevallen), na het nuchtere advies van mijn toenmalige eetcoach: “Wit doet niets voor je.” Oftewel: kies voor bruine producten, naast rijst bijvoorbeeld bruine pasta, volkoren couscous, whole wheat wraps en meergranen brood met langzame koolhydraten, die geleidelijk energie afgeven. Het is soms even zoeken in de buurtsuper, it's still a jungle out there, maar met een beetje hulp ben ik me een stuk bewuster van wat ik shop (en in mijn mond stop).

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?