Presentatie geven? Zo sta je zelfverzekerd in je schoenen

Blog


Loopt het zweet al over je rug bij de gedachte dat je binnenkort een presentatie moet geven voor school of werk? No longer! WH’s Marije deelt haar tips.

Struikelen over een kabel, een complete black-out krijgen of een computer die besluit niet mee te werken: een paar van de grootste angsten die iedereen heeft in aanloop naar een presentatie. En laten we wel wezen: ze komen dan ook regelmatig voor. (Ik geef voor alledrie de schuld aan de computer!)
 
Saboterende gedachten
Toch zijn het je eigen gedachten die vaak de aanleiding zijn voor bloopers. Als je met trillende handjes voor de groep staat (geloof me, ik ken het) en alleen maar kunt denken aan alles wat fout kan gaan, is er een grote kans dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Precies die saboterende gedachten, zoals Coach Marjan Peer ze ook noemt in een artikel van Intermediair Magazine, maken je onzeker en dat straal je vervolgens uit.
  
Marjan Peer geeft ook nog een paar andere tips die kunnen helpen krachtiger voor je publiek te staan:
-Besef je dat fouten je menselijk maken
-Als het je lukt: gebruik humor
-Maak veel oogcontact - staar niet naar het papier voor je of naar de grond
-Gebruik je handen: open handen wekken vertrouwen
  

via GIPHY

  
 
Tekst uit je hoofd leren?
Mensen zijn veelal gefocust op de tekst en willen deze het liefst voor 100 procent uit hun hoofd leren. … Om er vervolgens op het moment suprême achter te komen dat dit eigenlijk nooit helemaal lukt. En dan raken ze in paniek. En dat terwijl wát je zegt slechts een gedeelte is van je hele boodschap. Hoe je erbij staat en welke toon je gebruikt beslaan ook een groot deel van hoe je overkomt bij je publiek. Een goede eerste stap is dus om je daarop te focussen.
 
Persoonlijke tips
Zelf heb ik heel veel presentaties gegeven - op school en als zelfstandig ondernemer - en denk ik dat de allerbeste (en tegelijk stomme) tip is dat je het gewoon heel vaak moet doen. Oefening baart kunst: door vaker voor een publiek te staan zul je merken dat het eigenlijk niet zo eng is. Want wat is het ergste dat er kan gebeuren? Vraag jezelf dat eens af. Dat je niet uit je woorden komt? Dat je niet meer weet wat je moet zeggen? Dat overkomt toch iedereen wel eens! Niemand die daar raar van opkijkt.
 

via GIPHY

   
 
Fop jezelf
Ook een veelvoorkomende valkuil: veel te snel praten. Waarschijnlijk iets wat je onbewust doet in de hoop dat je snel weer kunt gaan zitten en er dan maar vanaf bent. Of juist om interessanter over te komen omdat je bang bent dat mensen anders hun aandacht verliezen. Als er iets is wat ik heb moeten leren is het om mijn rust te bewaren tijdens een presentatie. Voor en terwijl ik ‘op ga’ let ik daarom heel erg op mijn ademhaling. Adem ik wel rustig? Gaat mijn hart niet te snel tekeer? Een ander trucje dat ik vaak gebruik is om voor de presentatie (bijvoorbeeld tijdens het wachten) heel zelfverzekerd te gaan zitten. Bijvoorbeeld met mijn benen een beetje uit elkaar en mijn arm nonchalant over de leuning. Zo ‘fop’ je jezelf een beetje maar het werkt wel. 
 
Niet doen!
Heb je dit onder de knie, dan zijn er tijdens de presentatie ook nog een hoop dingen die je beter niet kunt zeggen.Toevallig las ik onlangs een artikel van TheNextWeb. Dit is een tech website en zij organiseren jaarlijks een conferentie waar belangrijke mensen uit de branche spreken (Google, Facebook, etc). Vaak zijn dit fantastische sprekers en hier leer ik zelf ook veel van. Benieuwd waar ik het over heb: pak even je vriend YouTube erbij en je komt ongetwijfeld toffe filmpjes tegen.
 
Terug naar het artikel: hier werden tien zinnen in besproken die je absoluut nooit mag zeggen in een presentatie en ik licht er graag een paar uit (want ik ben er zelf ook wel eens ingetuind).
 
1.‘Daar kom ik later nog op terug’
Soms heb je te maken met een enthousiast publiek (of leraar) en steekt er iemand zijn hand omhoog om een vraag te stellen. Toevallig is dat precies een dingetje wat je later in je presentatie wilde behandelen. Om je flow te houden wil je daarom liever doorgaan met waar je was gebleven en zeg je: ‘daar kom ik later nog op terug’. Maar als iemand zo dapper is om een vraag te stellen, complimenteer diegene dan liever en moedig de rest van het publiek aan hetzelfde te doen. Geef rustig antwoord op de vraag en ga terug naar waar je was. No stress.
 
2.‘Kunnen jullie dit lezen?’
Daar sta je dan, met je scherm vol plaatjes en tekst voor je publiek. En opeens slaat de twijfel toe en vraag je toch: ‘kunnen jullie dit wel lezen?’ Niet alleen komt het erg onprofessioneel over, ook lijk je onvoorbereid. Een algemene regel volgens The Next Web is om een lettergrootte te gebruiken van twee keer zo groot als je publiek. Dus als je een groep van 40 man verwacht, neem je een lettergrootte van 80 punten. Je kunt dan niet veel tekst kwijt op je slide, maar dat is alleen maar goed Want als er iets afleidend is, is het wel als de mensen jouw slide aan het lezen zijn terwijl jij je beste praatje probeert te houden.
 
3.‘Je hoeft geen notities of foto’s van de slides te maken, ik deel ze na afloop uit.’
Hier heb je natuurlijk over nagedacht en vind je waarschijnlijk een goede extra service van jezelf. Maar: als het een goede presentatie is, bevatten de slides helemaal niet veel woorden (zie het vorige punt) en heeft dat niet veel nut. Veel mensen vinden het fijn om wat dingetjes op te schrijven om het naderhand beter te kunnen onthouden. Ze voelen zich wellicht op dat moment even geïnspireerd door iets en dus moet je ze gewoon lekker hun ding laten doen.
 
Ik hoop dat deze tips je helpen in je volgende presentatie en laat ons vooral weten als je het leuk vind om vaker soortgelijke tips over presenteren te lezen!
 
 
Lees ook:
>> 4 manieren om je zelfverzekerd en sexy te voelen
 
>> Zo kun je je faalangst overwinnen
 

Milou deed een dag mee aan de ramadan
Nouchka versloeg haar tegenstander Maria Boroetsa.
Van het insmeren van je edele delen met vaseline tot zoveel mogelijk koolhydraten eten.
Extreem efficiënt. Cardio én krachttraining in één uitdagende routine.