'Een week niet sporten is een week niet geleefd'. Dat is het motto van Jessica van Eat Run Love. Voor Women's Health schrijft deze fitbeauty blogs over haar grote passie, hardlopen. Deze keer: hoe erg is het om een week niet te trainen?

'Ik houd van sporten en doe er ook altijd alles aan om sporten in mijn drukke weekschema te proppen. Over het algemeen gaat dat heel goed – want, geen tijd is geen prioriteit – maar soms heb ik ook weken dat het even niet lukt. Geen zin, geen tijd, te vermoeid of spierpijn. Vaak is het ook een combinatie. Over het algemeen geef ik er niet echt aan toe omdat dit niet goed voelt, maar is het echt zo erg om er wel een keer aan toe te geven en gewoon een weekje niet of minder te sporten?

De batterij opladen

De laatste tijd leer ik steeds beter naar mijn lichaam te luisteren. Ik blijf altijd heel lang door rennen, maar op een gegeven moment is de batterij op. Helemaal als ik ook nog eens slecht heb geslapen. Het is dan beter om een training over te slaan, of zelfs een hele week eraan toe te geven. Je zult merken dat, wanneer je de verplichting om te sporten even loslaat en focust op rust en herstel, je na een week weer staat te popelen om te gaan sporten. Gewoon lekker op de bank hangen is echt zo slecht niet, helemaal niet als je het combineert met goed slapen en gezond eten.

Zonder herstel, geen goede training

Je kunt niet altijd pieken tijdens een training. Als je zes keer per week sport, kun je niet alle trainingen op dezelfde, hoge intensiteit doen en dit ook nog eens blijven opbouwen. Herstel is een essentieel element binnen jouw training. Topsporters trainen in periodes. Ze bouwen gedurende een periode geleidelijk op, om te pieken op het moment dat het nodig is (een wedstrijd), daarna pakken ze een periode van rust waarin ze minder intensief trainen en daarna begint het riedeltje weer opnieuw. Periodisering noem je dit. En dat doen topsporters niet voor niks.

Herken wanneer je teveel traint

Als recreatieve sporter train je wellicht minder in dit soort periodes, maar ook dan is het helemaal niet erg om een week van rust te nemen. Helemaal als je lichaam de periode daarvoor hard heeft gewerkt, is het belangrijk om de juiste signalen op te pikken en op tijd rust te nemen. En dit kan prima een week niet sporten zijn! Je voelt het vanzelf weer wanneer je lichaam zich helemaal heeft opgeladen om er weer vol tegenaan te kunnen.

Een paar signalen om wat extra rust te nemen:

- Je rusthartslag is verhoogd – je rusthartslag is een indicator voor hoe fit je bent. Wanneer je een verhoogde rusthartslag hebt, betekent dit dat je minder fit bent. Extra rust kan dus geen kwaad.
- Je hebt niet goed of genoeg geslapen – een goede nachtrust is essentieel voor herstel. Tijdens je slaap worden groeihormonen afgegeven die goed zijn voor de opbouw van spiervezels. Dit gebeurt gedurende de gehele dag, maar 70% van dit hormoon wordt tijdens je slaap afgegeven. - Minder energie dan normaal – veel sporters negeren dit gevoel en trainen gewoon door omdat ze denken daar sterker van te worden. Maar niets is minder waar. Luister goed naar je lichaam.

Ik kan me goed voorstellen dat het een week niet sporten heel vervelend voelt. Voor mij voelt het vaak een beetje als falen, helemaal omdat ik een blog heb en het goede voorbeeld moet zijn. Maar wie houd ik daarmee voor de gek? Alleen mezelf. Het is echt niet erg om een keer een weekje niet te sporten. Voor mij zijn de laatste drie trainingsweken voor de Barcelona triathlon ingegaan. Extra belangrijk dus om goed naar mijn lichaam te luisteren!”

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?