Ooit gehoord van een holistische levensstijl? Karlijn Visser en Evelyn van Hasselt zijn twee jaar geleden met hun online magazine Holistik.nl begonnen over dit onderwerp. Aan hen de eer om de Elevator Pitch in ons nieuwste WH magazine in te zetten. Dat betekent ook dat er de komende weken, zolang het magazine in de winkels ligt, wekelijks een blog van hun hand verschijnt. Vandaag trapt Karlijn af met een heldere uitleg over wat holisme precies inhoudt.

instagramView full post on Instagram

“Sinds Evelyn en ik nu bijna twee jaar geleden met ons online magazine Holistik zijn begonnen, vielen er een aantal puzzelstukjes op hun plek. Nooit hadden we ons bijvoorbeeld gerealiseerd dat de manier waarop wij in het leven staan een naam droeg. Om eerlijk te zijn werd eerst de naam van het magazine geboren, nog voordat we precies wisten wat het inhield. Het woord op zich had al een magische klank. Wat wel meteen duidelijk werd, was dat we een platform wilden beginnen dat mensen helpt om te leven vanuit een heldere geest. Want wat heeft het voor zin om je voedingspatroon drastisch om te gooien, terwijl je bepaalde gebeurtenissen van vroeger (die je momenteel belemmeren) nog niet in de ogen hebt gekeken? Of je mediteert dagelijks en ineens wordt het een vlucht om gevoelens te onderdrukken in plaats van een helende gewoonte. Leven vanuit een heldere geest is het alles overstijgende. En dat gaat prima samen met af en toe een stukje vlees of vis, af en toe een paar weken niet sporten of je ademhalingsoefeningen skippen. Het gaat namelijk om de bewustwording. Je realiseren dat alle (kleine) stappen die je neemt en keuzes die je maakt, een uitwerking hebben op zowel body, mind als soul, als ook op mens, dier en natuur. Dat is wat ons betreft leven vanuit een heldere geest: jezelf zien als onderdeel van het grotere geheel. En laat dat net precies zijn waar het holisme voor staat.

Holistische principes

Zelf leef ik bij nader inzien al veel langer holistisch dan dat het magazine bestaat. Zo geloof ik niet in één alles bepaalde religie, kijk ik graag naar het gebied tussen zwart en wit, zie ik nare ervaringen als een moment van groei in plaats van falen en probeer ik anderen waar ik kan te inspireren. Ook zie ik een verandering in de voeding die ik tot me neem. Naarmate ik meer ruimte maak voor mijn spirituele groei, neemt de behoefte om dierlijke producten te eten drastisch af. De keuzes die ik maak ten opzichte van voeding zijn gebaseerd op een diepe overtuiging. Het kost me geen energie meer om gezondere keuzes te maken. Ik kan niet anders meer.

Pak ownership

Uit de slachtofferrol stappen en ‘ownership’ pakken voor je eigen gevoelens is tot nu toe misschien wel mijn grootste levensles is geweest. Volgens mij is dit zelfs een grote stap naar wereldvrede: dat we leren om van onszelf te houden en stoppen met de vinger naar de ander te wijzen, maar verantwoordelijkheid pakken voor ons eigen aandeel. Alleen dan ben je in staat in liefde naar de ander te kijken. Het betekent dat je niets doet dat tegen je werkelijke behoefte ingaat en keuzes maakt die bij je ziel passen als het aankomt op werk, relaties en vriendschappen. Niet makkelijk, soms egoïstisch maar wel essentieel om je eigen pad te vinden. “Zeg je ‘ja’ tegen de ander, dan zeg je ‘nee’ tegen jezelf”. Door jezelf op de eerste plaats te zetten en veel te lachen (ook om jezelf, ook als het even mis gaat) creëer je een sterk fundament waarin je verbonden bent met de aarde en de kosmos. Solara is een meditatie waar ik graag mee werk, wie weet helpt het jou ook om goed gegrond aan een mooie nieuwe dag te beginnen.

Karlijn geeft hierboven een duidelijk voorbeeld van ownership pakken.

Komende weken nemen Evelyn en ik je mee in onze avonturen. Zo brengen we een bezoek aan retreat centrum Mandali in Italie om een Holistik-retreat op te zetten en laten we je zien dat er ook heel veel stress bij het ondernemen komt kijken en hoe wij daar mee omgaan. De laatste blog bestaat uit onze nieuwjaarswensen voor jou <3."

DELENDELENDELENDELENNIEUWPOPULAIRDit zijn de beste (en slechtste) slaaphoudingenWorkout: boksen én yoga voor maximaal resultaatKun je je menstruatie écht elke maand skippen?7 foods die kunnen helpen tegen spierpijnGigantisch lekker recept voor sticky chicken wings

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?