Een balans vinden tussen sportief zijn en zorgeloos genieten van minder gezonde dingen, deze FOGO kwestie staat al een aantal weken bij ons in de spotlight. Het kan moeilijk zijn om hier evenwichtig mee om te gaan. Sommige vrouwen geven veel op om gezond en sportief te blijven, het gaat soms zelfs ten koste van hun sociale leven.

Geforceerde sixpack

De manier waarop iemand doorslaat in een gezonde levensstijl verschilt per persoon, dat bleek uit de vele reacties die we van jullie via mail en social media hebben ontvangen. We verzamelden een aantal verhalen waaruit blijkt dat de balans tussen een gezonde en sportieve levensstijl makkelijk vertoord kan worden. Dat gold ook voor Ellen. Ze is pas sinds kort opzoek naar de juiste balans tussen genieten en gezond leven. Ze heeft gedurende 1,5 jaar nauwkeurig bijgehouden wat ze at. Elke calorie en macro werd geteld. ”Ik zorgde er in die tijd voor dat ik mijn voeding precies zo inplande, dat ik de volgende dag wist wat wel of niet moest eten. Dit betekende dat als iemand mij uitnodigde voor een glas wijn of een ijsje dit écht niet kon.” Ging je toch op het aanbod in? Dan kampte ze daarna met enorme spijt- en schuldgevoelens.

“Ik daag mezelf graag uit en dat zorgde ervoor dat ik for once in my life een sixpack wilde hebben.” Een sixpack straalde voor Ellen fitheid uit en dat wilde zij ook uitstralen. Met haar 1.66 meter en 62 kilo was ze absoluut niet dik, maar toch verloor ze 7,5 kilo. “Ik kreeg een plattere buik en mijn buikspieren werden meer zichtbaar. Het nadeel was dat ik door het afvallen al drie maanden niet meer ongesteld was geworden.. Daardoor ben ik gaan nadenken waarom ik nou eigenlijk zo graag een sixpack wilde. Alsof daarmee opeens gelukkig zou zijn.”

Na veel nadenken kwam ze tot het besef dat ze eigenlijk best tevreden was met hoe ze eruit ziet. Ook wist ze zelf precies wat ze moest doen om haar lichaam op een juiste manier te voeden. Daarom besloot ze een maand geleden te stoppen met het tracken van alles wat ze eet. “Wat voelde dat als een vrijheid! Omdat ik nu het gevoel heb dat ik alles weer mag eten, is het voor mij ook weer moeilijk om ergens ‘nee’ tegen te zeggen. Ik ben daardoor wel wat aangekomen, maar dat komt omdat ik nog opzoek ben naar de juiste balans. Nog steeds tel ik calorieën in mijn hoofd, maar ik probeer dit steeds meer los te laten”, aldus de lezeres.

Geen typisch studentenleven

De druk van het studentenleven kan grote invloed hebben als het aankomt op je eetgedrag. Dat gold ook voor Julia toen ze starte met haar opleiding. “Wanneer je begint met studeren hoor je vaak verhalen als ‘Studenten komen in hun eerste jaar gemiddeld zes kilo aan’ en ‘Pas je wel op met biertjes?’. Ik besloot dat ik dat ab-so-luut niet zou laten gebeuren en zo begon ik met extreem gezond leven.”

Julia ging al vaak fanatiek hardlopen, maar daarnaast ging ze ook op kamers wonen en moest ze voor zichzelf gaan koken. Dit zorgde ervoor dat gezond eten voor haar een obsessie werd. ” Op verschillende blogs en Instagrampagina’s vond ik veel inspiratie en leerde ik veel over ‘gezond eten’. Dit ging voor een tijdje goed en ik voelde me heel fit, maar langzaamaan ondernam ik steeds minder sociale activiteiten. Op een gegeven moment ging het van gezond naar extreem gezond, en wat even later ongezond werd. Ik ben inmiddels een halfjaar in behandeling voor een eetstoornis, omdat ik er in mijn eentje niet meer uitkom.”

Onze fear of going out- campagne heeft Julia gemotiveerd en geinspireerd. “Het helpt mij enorm dat dankzij de FOGO-campagne deze manier van leven meer onder de aandacht komt, want herkenning vinden is altijd fijn.”

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van dit artikel je twijfels over of je zelf ook hulp nodig hebt? Hier vind je meer informatie over gespecialiseerde hulp bij een te obsessief gezonde levensstijl. En bij Mediant kan je altijd terecht voor een telefonisch spreekuur of E-consultant.(links toevoegen)

>> Heftig en openhartig: deze meiden sloegen door in té gezond leven

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?