Tatjana Almuli is 25 jaar, studente Nederlands, freelance fotograaf en je kan haar kennen van het RTL-4 programma Obese, waarin ze in tien maanden tijd 56 kilo verloor. De komende twee maanden schrijft ze iedere week een column voor Women’s Health over haar zoektocht naar een gezonde, gebalanceerde en gelukkige levensstijl.

Blog #3: 'Mijn haat-liefde verhouding met alle #fitgirl-foto’s en #goals op Social Media'

Heel leuk natuurlijk al die gestileerde foto’s van de knapste en fitste chicks online; de sixpacks, thigh gapes en strakste billen vliegen je om de oren op Social Media. Dit soort foto’s met bijbehorende hashtags viert hoogtij: online lijkt iedereen altijd topfit, boekt aan één stuk door progressie en zit goed in zijn of haar vel. En dit delen is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Helemaal prima natuurlijk. Ik maak me zelf ook schuldig aan de nodige renselfies en yoga-poses op film. En die plaatjes dan doodleuk delen, want hé, moet kunnen toch. Ik geloof er ook in dat dit soort foto’s kunnen motiveren. Dat wanneer je lui op de bank ligt, door je feed scrolt en weer een succesverhaal ziet of leest je misschien zelf ook sneller in beweging komt. En meer beweging kan natuurlijk nooit kwaad.

Maar er is ook een keerzijde. Iets dat mij tegen is gaan staan, door het alsmaar zien van al die #fitgirls en hun mega #healthylives. Bij mij werd de tekortkoming getriggerd om me altijd maar weer te vergelijken met anderen. En ik denk dat deze vergelijkingsdrang extra op de loer ligt door de hele 'Fitgirltrend' online.

Wij vrouwen – om maar even lekker te generaliseren - kunnen natuurlijk vergelijken als de besten. En dan is ‘de ander’ waarmee we onszelf vergelijken, in onze ogen bijna altijd mooier/ dunner/ fitter/ succesvoller et cetera. We leven in een wereld, een maatschappij waarin de druk om ‘goed’ te presteren ontzettend hoog ligt. Op het gebied van studie, carrière, de juiste keuzes maken - maar zeker ook op het gebied van sport, voeding en hoe je eruit ziet. Op het soort eerder geschetste foto’s lijkt het altijd alsof de desbetreffende persoon het perfecte leven leidt. En natuurlijk weet ik heus wel dat dit perfecte leven niet bestaat, maar wanneer je alleen maar de mooiste foto’s voorbij ziet komen, kun je die realiteitszin aardig kwijtraken. Believe me.


Weet je nog, dat onrealistische fantasiebeeld waar ik in mijn eerste column over schreef? Dat interne stemmetje dat altijd zei: "ik wil stiekem gewoon echt een maatje 34." Door dit (deels onbewuste) onrealistische ideaalbeeld volgde ik ook altijd alleen maar de slankste, petieterigstemeisjes online. Terwijl ik met mijn lengte (hallo, 1.84m) en brede schouders echt nóóit deze maat zal dragen. Elke keer als ik door mijn Instagram feed scrolde zag ik de –in mijn ogen- perfecte plaatjes, van hoe het 'moest zijn' (lees: hoe ik moest zijn). Om daarna, als ik mezelf weer in een spiegel of winkelruit zag, te concluderen dat ik er bij lange na niet zo uitzag als die meisjes op de foto’s. Nou, je kunt je voorstellen: dat voelt niet goed. Niet zo gek dat ik doodongelukkig werd; ik vergeleek mezelf altijd met iets dat voor bij niet haalbaar is – iets dat ik nooit zal zijn. Ik moest vooral van die hatelijke vergelijkingsdrang af.

Natuurlijk heb ik ook overwogen om gewoon al mijn Social Media-banden af te snijden; lekker offline als kluizenaartje te leven. Maar dat was een beetje te drastisch. Al was het alleen al voor mijn werk als fotograaf onmogelijk; mijn hele netwerk is online, en ik haal veel inspiratie uit foto’s die gepost worden op kanalen als Instagram en Pinterest. Daarbij: ik leef nu eenmaal in deze 21-eeuwse Social Media-actieve wereld, I better deal with it. Verstoppen of iets totaal uit de weg gaan is nooit de oplossing.

Voor mij was - of is de les vooral: STOP met vergelijken, zowel in real life als online. En vooral: wees even realístisch. Als je lang bent, brede schouders hebt, zul je nooit een kleine verschijning zijn. Wordt ‘m gewoon niet. En het heeft dan ook echt weinig zin om je altijd te vergelijken met dit soort meisjes. Ik ben meer diversiteit gaan creëren: ik volg niet meer alleen die allerslankste, fitste chicks. Don’t get me wrong: ik kan nog steeds heel erg geïnspireerd raken door een oprechte, gezonde fitgirl. Maar ik volg nu ook meer curvy fitgirls, plussize modellen, Positive Body Activists, schrijvers en fotografen die ik bewonder. Zo gaat het, wederom, niet meer alleen om het fysieke – de torenhoge doelen die ik mezelf stelde, het obsessieve dat ik daarmee creëerde. Want je kunt natuurlijk prima gelukkig, gezond en fit zijn zonder een sixpack te hebben en beeldig op de foto staan zonder strakke Kardashian bilpartij.

Voor jullie heb ik een lijstje gemaakt met de 8 fijnste Insagram-accounts die ik ben gaan volgen in het teken van diversiteit. Gewoon voor een flinke dosis realiteitszin, maar daarnaast nog wèl mooie plaatjes om te bekijken en geïnspireerd door te raken.

1. Mayra Louise

2. Cheyennegil

3. Lena Dunham

4. Uncensoredfeminist

5. Ashley Graham

6. Nolatrees

7. Thepouf

8. Kathrynbudig

#FOGO

Met onze #FOGO-campagne willen we aantonen dat genieten heel goed samengaat met een healthy lifestyle. Meer weten? Check de videoserie die we over dit onderwerp hebben gemaakt met verschillende bekende influencers, waaronder Tatjana, Jet van Nieuwkerk, Dani (Fitgirls) en Lienke (Deargoodmorning).


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?