De vraag: Is het verstandig om twee keer per dag te sporten? En zo ja, hoe dan?

Het antwoord: Dat hangt ervan af. En wel van twee zaken: hoe lang duurt de workout en wat voer je precies uit? Er wordt vaak van uitgegaan dat meer sporten altijd beter is dan minder, maar helaas is die rekensom niet zo eenvoudig te maken. Meer is niet altijd beter, zeker niet als je dezelfde sport twee keer op een dag uitoefent.

Ons advies: Een dubbele dosis beweging kan werken als je je workout verdeelt in twee kortere sessies, bijvoorbeeld eentje van 30 à 45 minuten in de ochtend en eentje van 30 à 45 minuten in de avond. Of: je zorgt voor twee compleet verschillende workouts op een dag. Dus ’s ochtends ga je bijvoorbeeld een half uur hardlopen in het park en ’s avonds leef je je uit met gewichten. Nog een optie: de krachttraining verschuif je naar de ochtend en ’s avonds sluit je de dag zen af met een yogales. Zorg gewoon een juiste balans – welke combinatie je kiest is natuurlijk aan jou.

Dan nog even voor de eigenwijsjes onder ons: pas op met twee keer dezelfde workout op een dag. Doe je dit een langere periode achter elkaar, dan heb je kans dat je lichaam eraan onderdoor gaat. Letterlijk. Over het algemeen is meer dan een uur (flink) bewegen op een dag genoeg. Doe je meer, dan maak je je lijf zo moe dat het kracht verliest en op den duur ook spiermassa afbreekt. En niet geheel onbelangrijk, ook je motivatie om te sporten brokkelt hiermee af.

Die motivatie gaat sowieso down hill als je elke keer dezelfde oefening uitvoert, dus zorg naast een goed tijdmanagement ook voor voldoende afwisseling in je workouts. Doe je dit niet, dan raakt je lichaam gewend aan de bewegingen (lees: lui), en haal je minder snel de gewenste resultaten.

Conclusie: zorg voor een consequent trainingsschema wat je met gemak week in week uit kunt doen en wat niet gaat vervelen. En wees gewaarschuwd als je je workout wilt verdubbelen, maak daarin de juiste keuze.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?