Een ode aan Sanne Wevers, sportvrouw van het jaar 2016

Fitness


Want we kunnen geen genoeg krijgen van deze gouden turnprinses!

Wat was het magisch mooi, legendarisch én onvergetelijk: de olympische balkfinale waar turnster Sanne Wevers het goud won staat forever in ons geheugen gegrift. Nog nooit won een Nederlandse turnster een olympische medaille, maar Sanne kreeg het in Rio voor elkaar. 
   
En het jaar 2016 werd voor Sanne nog mooier toen ze tijdens het sportgala van het NOC*NSF  de titel 'sportvrouw van het jaar' kreeg. Wij krijgen geen genoeg van deze turnprinses, daarom: een ode aan Sanne Wevers!
   
Sanne turnt met machtig prachtig veel elegantie
De Nederlandse turnsters worden niet voor niks #dutchelegance genoemd - ze turnen met zoveel elegantie, dat alle ogen op hen gericht zijn. Ook Sanne valt op door haar prachtige artistieke moves, zodat zelfs de aller moeilijkste onderdelen er uitzien alsof het haar geen moeite kost. 
   

    
Ze kan geweeeldig turnen op de balk
Zo goed zelfs dat ze het hoogst haalbare heeft gehaald: OLYMPISCH GOUD. De balk is met afstand haar favoriete toestel, en sinds ze vorig jaar op dit toestel de zilveren medaille won op de WK waren de verwachtingen voor haar prestaties in Rio hooggespannen.
   
Haar dik verdiende plek in de balkfinale was al legendarisch, maar ze maakte zich pas echt onsterfelijk met de fantastische oefening op de balk waarmee ze het olympisch goud won. Zo onbeschrijfelijk mooi! 
   
> 23 dingen die alle (oud-)turnsters herkennen

    
Haar combinaties op de balk zijn fantastisch
De 24-jarige turnster kan dus geweldig turnen op de balk - een toestel van nog geen 10 centimeter breed. Say what!? De skills die doet zijn bizar moeilijk, maar toch lijkt het haar precies 0,0 moeite te kosten om een volledige oefening te turnen. Daar gaan jarenlange trainingen aan vooraf, zéker aan het combineren van al deze moeilijke elementen.
    

   
> 10 kenmerken waar je iedere turnster aan herkent    
     
   
Ze is de koningin van de pirouettes
Maar waar Sanne zich écht mee onderscheidt zijn de pirouettes. In een balkoefening laat de Nederlandse turnprinses enkelvoudige, dubbele én driedubbele pirouettes zien. Soms met een gegeven been, soms in de meest moeilijke combinaties. Check de onderstaande combi maar, respect!
   

    
Er is zelfs een pirouette naar haar vernoemd
De 'Wevers' is een dubbele pirouette met een geheven been. Op een balk, that is. Sinds ze dit element voor het eerst turnde tijdens de WK in 2010 blijft het voor altijd in de 'Code of Points' staan, oftewel de turnbijbel waar de juryleden de scores mee bepalen. 
   
> 8x het bewijs dat turnster Simone Biles superkrachten heeft
   

   
     
Maar ook op de brug kan ze fantastisch mooi turnen
Nu ze een medaille op een wereldkampioenschap én een olympisch kampioenschap heeft gewonnen staat ze - terecht - bekend als de balkkoningin, maar Sanne Wevers kan veel meer! Zo laat ze op het onderdeel brug ook prachtige dingen zien, die van groot belang zijn geweest voor de waanzinnig goede prestatie van het Nederlandse turnteam.
   

      
Ze heeft haar olympische succes kunnen delen met tweelingzus Lieke
Want Lieke Wevers - ook succesvol turnster - maakte net als Sanne deel uit van het team dat in Rio een legendarische prestatie heeft geleverd. Nederland werd zevende in de teamfinale, een bizar goed resultaat. Lieke wist daarnaast heel knap de meerkampfinale te behalen op de Spelen in Rio. Hoe fantastisch moet het zijn om je olympische succes direct te kunnen delen met je zus?
        

     
Haar keiharde werken wordt na jaren beloond
Sanne Wevers heeft heel wat te verduren gehad, dat krijg je met zo'n blessuregevoelige sport als turnen. Maar! We kunnen stellen dat het 't allemaal waard is geweest: met die gouden medaille om haar nek straalt Sanne Wevers harder dan ooit. En die titel Sportvrouw van het Jaar is dan ook meer dan terecht. YOU GO *GOLDEN* GIRL! 
    
Lees ook:
> Deze 41-jarige turnster ging naar de Olympische Spelen
    

Zo word je net zo enthousiast om naar buiten te gaan als je hond!
Oefeningen voor een pittige bootcamp. Drill instructor = overbodig.
Een moment van rust om daarna keihard te kunnen knallen!