Er is niets mis mee om je maximaal in het zweet te werken om alles uit een workout te halen, maar als je zo intensief bezig bent kan het zijn dat je spieren beginnen te trillen. Je kunt dit zien als een teken dat er nog wat werk aan de winkel is wat betreft je spierkracht. Toch kan té hard gaan in de gym ook leiden tot flinke blessures. Sowieso is het interessant om te weten waarom je spieren precies gaan trillen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Het trillen van spieren wordt ook wel ‘spiertremoren’ genoemd en komt vaak voor bij beginnende sporters en bij de wat meer gevorderde sporters die met onwijs zware gewichten trainen. Trillende spieren bij inspanning ontstaan doordat ze op dat moment te hard hun best moeten doen. Je vraagt eigenlijk net iets te veel van ze. In ieder geval meer dan ze aankunnen. De spiervezels worden op zo’n moment ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken en daardoor kunnen je zenuwuiteinden geïrriteerd raken. Er ontstaan microscopisch kleine scheurtjes in, zegt neuroloog Joanna Dearlove van de Stanford University. Maar raak niet meteen in paniek, want dit komt vaak voor en is makkelijk te voorkomen.

Trillende spieren bij inspanning

Trillende spieren bij inspanning geven eigenlijk aan dat de belasting op dat moment te hoog is. "Zorg ten eerste dat er nooit een ‘te’ voor staat. Alles waar een ‘te’ voor staat is niet goed, dus zorg dat je het rustig opbouwt en ga niet sneller dan nodig. Pak daarnaast voldoende rust tussen je sessies door. Na een zware inspanning gaan je spieren vaak verzuren en dat zorgt voor een verhoogde concentratie aan melkzuur," zegt fitnessexpert Lee Boyce. Dit kun je verhelpen door rust, want het melkzuur wordt dan afgevoerd en afgebroken in de nieren.

Suikers

Een andere mogelijke oorzaak voor trillende spieren bij inspanning is dat de glycogeenvoorraad in de spier te laag is. Dat is de energievoorraad die je lichaam uit koolhydraten haalt. Toch kunnen je spieren er daar niet zoveel van opslaan. Je kunt de glycogeenvoorraad weer op peil brengen door wat snelle suikers tot je te nemen, zoals een dextro.

Hydrateren

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt voor, tijdens en na je training. Dit helpt om de mineralen die je verloren bent door te zweten, weer aan te vullen, legt professor in de menselijke fysiologie, dr. Christopher Minson, uit. Als je langer dan een half uur sport, kun je er ook voor kiezen om een sportdrank te nemen. Hier zitten stoffen als kalium en sodium in die je de balans in je lichaam weer herstellen. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder trilt tijdens je workout.

Rekken

Rekken en strekken kan niet alleen helpen bij spierkramp, maar ook bij spiertrillingen. Door de spier te rekken, komen de spiervezels op spanning te staan en kunnen ze zich niet samentrekken. De trillingen houden dan vaak wel op.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?