Hè, lees je dat nou goed? Ja hoor, soms is het goed om even niet het naadje te gaan, maar je natuurlijke hartslag en gevoel te volgen. Vooral tijdens het hardlopen zijn we vaak bezig met apps aanzetten, je tempo bijhouden, de perfecte muziek vinden en ga zo maar door...

Hardlopen zonder muziek

We vergeten vaak dat we in essentie bezig zijn met ons eigen lichaam en hoe we het sterker kunnen maken, terwijl we ook tot rust komen. Nu is het verleidelijk om PR's neer te zetten en je eigen groei te meten, maar soms is heel even loslaten van al die digitale snufjes en meters ook niet zo'n slecht idee. En dat geldt ook voor de muziek die je opzet tijdens het hardlopen.

Muziek stimuleert namelijk je snelheid door middel van de beat. Je hartslag gaat omhoog en je adrenaline rijst de pan uit. Maar hierdoor camoufleren we eigenlijk wat we echt zouden voelen. Bijvoorbeeld een pijntje in je zij, ons eigen gehijg en zelfs letterlijk je hart in je keel. Op zich is het dus geen slecht idee om en keer mindful te rennen. We hebben de voordelen ervan hier op een rijtje gezet:

Een date met je eigen lichaam

Door je headphones thuis te laten liggen en je telefoon ook niet betrekken bij je date, leer je jouw lichaam veel beter kennen. Muziek is heerlijk, en al zeker als je die wilde vrijdagavond herbeleeft tijdens het hardlopen.

Maar, zo ben je eigenlijk aan het disconnecten van je eigen lichaam. Omdat de muziek zo fijn afleidt, besef je niet meer over welke grens je gaat. Natuurlijk is dat mega mooi meegenomen als je PR's wilt neerzetten, maar soms is het ook gezond om al die tijden even los te laten. Je kunt het alvast proberen als test, een keertje per week hardlopen maar dan 'naked'.

We bedoelen dus niet in je Eva-kostuum, maar zonder apps, telefoon, muziek en headphones. Een date met jezelf die aan het hardlopen is. Zo ga je ontdekken waar je normaal tegenaan stuit, welke kuit het snelste pijn doet, hoe luid je wel of niet aan het hijgen bent en op welk punt je jouw lichaam echt moe voelt worden. Of misschien heb je door de muziek nog nooit gemerkt dat je best wel vreemd op je voeten landt.

Wellicht wordt het in het begin moeilijker om door te zetten, maar je traint er je uithoudingsvermogen mee omdat je dit op natuurlijke wijze doet en je lichaam leert kennen. Just do it.

Een kans om te brainstormen

Hardlopen zonder muziek en zonder strenge doelen, geeft je de optie om echt tot rust te komen. Maar als jij hierdoor in vervelingsmodus gaat, dan kan je deze natuurlijk ook opvullen met nuttige, maar aangename dingen. Denk bijvoorbeeld aan brainstorms die je moeten voorbereiden voor je baan of opdracht. Het werkt echt inspirerend.

Denk aan de prijswinnende auteur Murakami, die schreef er zelfs een boek over. Voor de crea bea's is dit de ultieme 2-in-1 combo: het nuttige aan het aangename en gezonde koppelen. Win win!

Mindfulness sessie

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien en er een ultieme ontspansessie van maken. Sta af en toe even stil bij een mooi uitzicht – als je in de natuur rondloopt bijvoorbeeld. Of denk aan simpelweg niets.

Probeer enkel de ruimte waar je loopt te observeren. Het landschap ziet er tien keer mooier uit dan wanneer je er voorbij racet en ondertussen ijverig je tijden aan het checken bent, of selfies neemt van de natuur (en vervolgens de pauze tijd er weer afrekent). Rustig op je ademhaling letten, jezelf niet haasten en puur je omgeving observeren zonder oordeel. Namaste.

Terugkijken op een mooie week

Als je zo druk bent met tijden checken tijdens het racen, dan is de kans groot dat je ook door het leven vliegt. Hoe sneller je gaat, hoe minder tijd je overhoudt om rustig terug te blikken op wat je hebt gedaan. Het valt binnen hetzelfde straatje als de mindfulness sessie, maar bij deze techniek ga je juist wel nadenken over je acties, herinneringen en activiteiten.

Dankbaar zijn voor de mooie momenten, de slappe lach krijgen van een grappige situatie waar je op terugblikt en kijken wat je nog zou willen doen of beter had kunnen doen. Een moment van reflectie en een kleine reis terug in de tijd. En dat allemaal terwijl je aan de gezondheid van je lichaam werkt.

Stoom afblazen

Stoom afblazen – we zijn er allemaal weleens aan toe. Een makkelijke optie is natuurlijk op 120 BPM liedjes gaan hardlopen en sneller gaan dan we normaal zouden doen. Muziek is dan wel onschuldig, maar als je een nummer op hoog tempo kiest gaat je hartslag ook versnellen – maar op basis van het ritme van het liedje dus niet op basis van je eigen lichaamskracht. Blaas dus stoom af waarbij je puur het tempo van je lichaam en hart volgt en niet stimuleert.

Stel je voor wat het met je hartslag doet als je op hardcore gaat hardlopen. Je gaat wel hard, maar je hart ook en dat is niet per se gezond als je over je grens gaat. En daarbij, het verhogen van de volumeknop zorgt er heus niet voor dat jouw probleem of frustratie verdwijnt. Door puur stoom af te blazen met je eigen lichaam en erover na te denken, loop je veel dichter op de kern van een frustratie aan en kan je deze oplossen. Running away from your problems is het dus zeker niet.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?

Bron: The Guardian, The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness