De vele squats, lunges, hardloopsessies en hakkenparades mochten tot nu toe niet baten. Je benen blijven er hetzelfde uitzien, wat je ook doet. Hoewel wij groot voorstander zijn van je lichaam accepteren en liefhebben zoals 'ie is, snappen we ook dat je resultaat verwacht als je daar hard voor werkt. Wellicht is een van deze zeven redenen de reden waarom jij nog geen verschillen hebt opgemerkt:

7 redenen waarom de shape van je benen niet verandert

  1. Je hebt een onrealistisch beeld
    Helaas worden je benen niet direct slanker of gespierder na een paar keer trainen. Denk daarom niet dat je na twee weken sporten direct resultaat ziet. Wanneer na twee weken blijkt dat er nog weinig is veranderd, word je sneller gedemotiveerd. Doe je drie keer per week krachttraining voor je onderlichaam, dan mag je na ongeveer vier tot zes weken het eerste zichtbare resultaat verwachten. De aanhouder wint.
  2. Je past je voedingspatroon niet aan
    Om je lichaamsvormen te veranderen is gezonde voeding een must. Genoeg eiwitten, groenten, fruit en goede vetten zijn onmisbaar voor sterke spieren. Vooral eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van je spieren en het verhogen van je stofwisseling. Dit zorgt dat je meer vet verbrandt in rust en helpt je spieren bij het herstellen na een zware training.
  3. Je doet niet genoeg cardio
    Wil je zichtbare beenspieren dan is krachttraining natuurlijk heel belangrijk, maar onderschat ook niet de kracht van cardio. Goede cardio workouts voor je benen zijn hardlopen en spinning. Tijdens deze workouts train je je beenspieren en verbrand je tussen de 500-700 calorieën per uur. Een ander alternatief is traplopen of wandelen met hoogteverschil, hierdoor gebruik je ongeveer 25 procent meer van je beenspieren dan wanneer je op een platte ondergrond loopt.
  4. Je traint je benen alleen tijdens het sporten
    Het is belangrijk om gedurende de dag steeds je spieren te gebruiken. Hierdoor hou je ze actief en verlies je geen spierweefsel. Neem wat vaker de trap of doe thuis wat oefeningen tussendoor, zoals de squats en lunges.
  5. Je vergeet de rest van je beenspieren
    De meeste hardlopers, fietsers en wandelaars trainen vooral de quadriceps in hun benen. Om slankere of gespierdere benen te krijgen is het erg belangrijk om ook de hamstrings en de binnenkant van de dijen te trainen. Wanneer niet al je spieren gelijk getraind zijn, vergroot je de kans op blessures. Voeg daarom de glute bridge toe aan je workout en vervang af en toe je standaard lunges voor een zijwaartse lunge.
  6. Je traint met te weinig gewicht
    Wil je verandering zien in je spieren, dan is het belangrijk om niet altijd met hetzelfde gewicht te trainen. Begin je net met krachttraining, dan is het verstandig om iedere week de kilo’s op te bouwen. Begin met je eigen lichaamsgewicht en zodra je met gemak twaalf herhalingen kunt doen, voeg je er elke keer 5 kilo bij. Wees creatief bij gebrek aan goede materialen: gevulde flessen water, boeken of andere huis-, tuin- en keukenartikelen werken net zo goed als kettlebells en schijven!
  7. Je hebt van jezelf nou eenmaal een bepaalde shape
    We hate to break it to you, maar de shape van je benen is grotendeels genetisch bepaald. Natuurlijk kun je ze wat gespierder of slanker krijgen door je voeding en beweging, maar verwacht geen wonderen. Wees je benen dankbaar voor alles wat ze voor je doen (jou de hele dag dragen, hallo, respect) en accepteer ze zoals ze zijn.