Het verhaal van Els Visser is op veel vlakken bijzonder: vier jaar geleden overleefde ze op het nippertje een schipbreuk in Indonesië, moest ze zwemmen voor haar leven en zat ze een tijdlang vast op een onbewoond eiland. Een nachtmerrie waar ze een sterke mindset aan heeft overgehouden: "Ik kan blijven doorgaan en dat is in Indonesië misschien ook mijn kracht geweest. Blijven zwemmen, niet opgeven." Na deze ingrijpende gebeurtenis vertrekt Els naar Australië om daar fulltime te trainen. Haar droom: als triatleet de wereldtop te halen. In Maastricht won haar eerste Ironmantriatlon, met 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een hele marathon van 42,2 km hardlopen; een van de zwaarste wedstrijden ter wereld.

instagramView full post on Instagram

Het leven van de 28-jarige Els bestond een aantal jaar geleden uit een strak regime van werken, trainen en slapen. Ze combineerde haar baan in het ziekenhuis met pittig zware triatlontrainingen. Het mag duidelijk zijn dat de Utrechtse gezegend is met een sportief talent, waar ze altijd dankbaar gebruik van heeft gemaakt - dat wil zeggen, tot haar studententijd. Als kind verslijt ze heel wat uurtjes in het wedstrijdbad en op de tennisbaan. Ze groeit op in Glimmen, een dorpje in de provincie Groningen vlakbij Haren, en kiest na de middelbare school voor een studie geneeskunde in Utrecht. Daar laat ze de touwtjes van haar sportieve levensstijl even vieren. "Ik dompelde me helemaal onder in het studentenleven en liet het sporten links liggen. Dat vond ik toen even niet belangrijk. Wel ben ik op een gegeven moment begonnen met hardlopen, omdat ik het makkelijk vond. Toen vond ik het al snel leuk om wat bewuster met mijn lichaam bezig te zijn en fitter te worden."

Lost, in real life

Aan het einde van haar vijfde studiejaar reist Els naar Indonesië om er een coschap te lopen. Ze wil haar rondreis afsluiten met een trip naar de Komodo-eilanden, maar tijdens de boottocht gaat het helemaal mis. "De tweede nacht werd het weer heel slecht, de golven waren zo hoog dat de raampjes eruit sloegen. Ik was doodsbang en had mijn reddingsvest al aan toen de bemanning ons vertelde dat er een gat in de boot zat. We waren aan het zinken en het grootste probleem was dat we geen contact konden krijgen met het vasteland. GPS, noodnummers - niets werkte." Niemand is ervan op de hoogte dat er een boot met 25 mensen aan boord in nood is. Op een klein reddingsbootje dobberen ze de koude nacht door.

Als de zon opkomt, zien ze eindelijk waar ze zich bevinden: midden op zee. Geen land te bekennen, totdat Els een stip aan de horizon ziet opdoemen. "Ik dacht meteen: dit is mijn enige hoop op redding, ik moet naar dat eiland toe. Ik begon met het aanspreken van fitte mensen om hen te overtuigen om mee te zwemmen, maar bijna iedereen wilde blijven wachten, behalve een sterke Nieuw-Zeelandse vrouw en drie anderen." Els schiet in de overlevingsmodus en gebruikt haar jarenlange ervaring als wedstrijdzwemmer om zo snel mogelijk dichterbij het eiland te komen. Ruim acht uur zwemt ze aaneengesloten tot ze samen met de vrouw uit Nieuw-Zeeland de kust bereikt. "Dat was het moment dat we ons realiseerden dat we de zee hadden overwonnen en dat ons leven door mocht gaan. Maar toen bleek het eiland volledig onbewoond te zijn. Er was helemaal niks. Alleen maar struiken en gewassen, dus toen was stap twee om dat eiland te overleven en er levend van af te komen."

Overladen door emoties

De nacht valt en pas de volgende dag kunnen ze zoeken naar drinkwater. Els weet dat uitdroging en onderkoeling hun grootste gevaren zijn. Om toch vocht binnen te krijgen, verzamelen ze hun eigen urine in een plastic fles. De volgende dag gaat ze op zoek naar water als ze een boot ziet varen. Met hun reddingsvesten proberen ze de aandacht te trekken, maar de boot stopt niet. Pas uren later komt het schip terug en snelt er een kleiner reddingsbootje op Els af. "Dat was het moment dat alle emoties eruit kwamen. Twee dagen lang dacht ik dat het over was, en toen kwam het besef dat ik door mocht leven. Dat was heel onwerkelijk. Uiteindelijk bleek dat de andere drie met wie we weg waren gezwommen, kilometers verder op dat eiland zijn aangekomen. Die boot had ons ’s ochtends wel gezien, maar ze dachten dat wij een soort locals waren. Later zagen de schippers de andere mensen in nood op het eiland, toen zijn ze ook ons komen halen." Van de 25 schipbreukelingen zijn uiteindelijk 23 mensen gered, twee bootpassagiers overleven de ramp op zee niet.

Het hele artikel waarin je leest hoe Els haar leven in rap tempo oppakt check je via Blendle.

met de juiste sportschoen voorkom jij blessures en verbeter je jouw sportprestatie kies welke sportschoen aansluit bij jouw sportdoel met deze tips
Nike Air Zoom SuperRep 2

Speciaal gemaakt voor HIIT-sessies.

Shop

webshop
adidas hardloopschoenen
Adidas Supernova+

Hardloopschoen met mesh details.

Shop

De bijenkorf
met de juiste sportschoen voorkom jij blessures en verbeter je jouw sportprestatie kies welke sportschoen aansluit bij jouw sportdoel met deze tips
Nike MC Trainer

Met de Nike MC Trainer kun je in één adem overstappen van gewichtheffen in de sportschool naar wendbaarheidsoefeningen op turf.

Shop

webshop
met de juiste sportschoen voorkom jij blessures en verbeter je jouw sportprestatie kies welke sportschoen aansluit bij jouw sportdoel met deze tips
ASICS Gel Pulse 12

Een hardloopschoen die voldoende comfort biedt.

Shop

webshop