Dit moeten hardloopsters weten over het overslaan van hun menstruatie

Fitness


En dit geldt niet alleen voor professionele loopsters...

Je hebt vast wel vaker gehoord van professionele atletes die niet ongesteld worden. Maar wist je dat ook jij als recreatieve hardloopster daar last van kunt krijgen? Waar dat precies door komt en welk effect dat heeft op de rest van je lichaam, kun je hieronder lezen.
 
 
OORZAAK
Wanneer je rent, heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om je basisfuncties in werking te houden. Bij iedere kilometer die je aflegt, verbrand je calorieën, waardoor je snel een tekort aan energie kunt krijgen als je je lichaam niet van genoeg 'brandstof' hebt voorzien. Dit tekort heeft ook hormonale consequenties: het sekshormoon oestradiol wordt in mindere mate geproduceerd, waardoor de communicatie tussen je hersenen en voortplantingsorganen minder goed gaat werken. En daarmee wordt je menstruatiecyclus verstoord en zou het zomaar kunnen dat je niet meer ongesteld wordt. Dit wordt secundaire amenorroe genoemd (primaire amenorroe is als je überhaupt nooit ongesteld bent geworden). Daarnaast reageert je lichaam niet langer op groeihormonen, gaat de functie van je schildklier achteruit (waardoor je spijsvertering vertraagt) en schiet de hoeveelheid cortisol (een stresshormoon) omhoog. 
   
>> 10 hardloopevenementen in 2017 waaraan je wilt meedoen!
 
 
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
Amenorroe komt vaak voor bij atleten als roeisters, danseressen en turnsters. Hoe vaak het precies voorkomt is moeilijk te zeggen, maar het is wel duidelijk dat amenorroe niet alleen voorkomt bij professionele atleten. Iedereen die van (relatief) weinig sporten naar overmatig sporten gaat, heeft kans om te stoppen met menstrueren. Ook bij hardloopsters komt het regelmatig voor, aangezien veel dames daarmee hun grenzen opzoeken en ondertussen minder gaan eten om wat gewicht kwijt te raken. Minder eten en meer sporten leidt tot grotere energietekorten – en een grotere kans op het overslaan van je menstruatie!
 
>> 7 x waarom je niet afvalt als je meer gaat sporten en minder gaat eten
 
 
IS HET GEVAARLIJK? 
In eerste instantie lijkt het misschien fijn om niet elke maand ongesteld te worden, maar op de lange termijn brengt amenorroe wel wat gezondheidsproblemen met zich mee. Zo heb je minder oestrogeen in je lichaam, wat je nodig hebt om je botten te beschermen en sterk te houden. Ook kan je immuunsysteem minder goed gaan functioneren, waardoor je sneller ziek wordt, je bloedarmoede kunt krijgen of een schildklierprobleem krijgt. Ook zou het kunnen dat je door het missen van het groeihormoon en cortisol sneller spierblessures oploopt. Als laatste zouden je hartslag en bloeddruk abnormaal laag kunnen worden, waardoor je hartritmestoornissen of een hartaanval kunt krijgen. Wel betekent het overslaan van een aantal menstruaties niet gelijk dat je geen kinderen meer kunt krijgen... pfieuw!
 
>> 7 redenen waarom je niet meer ongesteld bent geworden...
 
 
WANNEER MOET JE HULP ZOEKEN?
Wacht vooral niet totdat je kinderen wilt met het oplossen van je menstruatieprobleem. Het gaat immers niet alleen om het krijgen van kinderen, maar ook om alle gezondheidsproblemen die we eerder noemden. De richtlijn is om langs de huisarts te gaan als je als jonge atlete nog niet ongesteld bent geworden als je vijftien bent, of als je volwassen bent en je drie menstruaties hebt overgeslagen terwijl je normaal regelmatig ongesteld was (en je niet zwanger bent, uiteraard). Je zult waarschijnlijk niet gelijk hoeven stoppen met sporten, maar er zal wel wat moeten veranderen!

 
>> Trainen met warm weer: zo doe je dat

Zo word je net zo enthousiast om naar buiten te gaan als je hond!
Oefeningen voor een pittige bootcamp. Drill instructor = overbodig.
Een moment van rust om daarna keihard te kunnen knallen!