Onderzoek: krachttraining geeft je humeur een boost

Fitness


Hup, naar het krachthonk! 

We weten inmiddels dat beweging niet alleen goed voor ons lijf is, maar ook zeker voor ons koppie. Je mentale gezondheid gaat namelijk in sprongen vooruit als jij je regelmatig flink in het zweet werkt. Het helpt tegen stress en de bijbehorende nadelige gevolgen daarvan, zorgt voor de aanmaak van het geluksstofje endorfine in je hersenen, heeft een positief effect op je geheugen en zo kunnen we nog wel even doorgaan… Maar welke soort beweging heeft nou het beste effect? Voor een goed humeur, zou je volgens onderzoekers het beste je tijd in het krachthonk kunnen spenderen. 
    
>> 6 tips om je mentale gezondheid te trainen
  

Een recente studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry, suggereert dat trainen met gewichten de beste vorm van beweging is als je wel wat happy vibes kunt gebruiken. Niet eerder is er zo’n uitgebreid onderzoek gedaan naar de directe link tussen krachttraining en depressie, waarin ook nog een verband gevonden is. Sterker nog, het lijkt erop dat krachttraining net zo effectief kan zijn als psychologische behandelingen. 

  

Het positieve effect van krachttraining

De studie bevat de resultaten van verschillende gerandomiseerde onderzoeken met deelnemers met verschillende  gezondheidsprofielen. Door een controlegroep in te zetten, die al veel aan krachttraining deden en die te vergelijken met degenen die dat niet deden, konden de depressieve symptomen vóór en tijdens de interventie van krachttraining gemeten worden. 
   
>> De 6 beste succesformules voor krachttraining die maar weinig mensen toepassen
  

Onderzoekers vonden 54 effecten uit de 33 onderzoeken die het positieve effect van krachttraining op depressieve symptomen aantoonden. Ook konden ze concluderen dat geslacht, leeftijd of gewicht geen rol speelt. Zelfs het niveau waarop je aan krachttraining doet, maakt niet uit. Zwaardere gewichten zorgden niet voor minder goede resultaten bij het humeur van de deelnemers. 
   
Hoewel de onderzoekers niet precies weten waarom krachttraining precies onze mentale gezondheid beïnvloedt, het is duidelijk dat je die oefeningen in het krachthonk de volgende keer niet meer moet skippen. Begin je net met krachttraining? Dan zijn dit dé vijf oefeningen om in te investeren.

  
>> Dit zijn ze: de tofste outdoor gyms van Nederland
  

  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Laat dit sneaky probleem je niet weerhouden van je tweewekelijkse rondje!