Yes! Mannen en vrouwen gaan samen de strijd aan op de Spelen

Fitness


Onder andere in het zwembad komt er een gemengde estafette wisselslag.

Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo zullen er gemengde sporten toegevoegd worden aan het programma. Dit houdt in dat mannen en vrouwen tegen elkaar zullen strijden. Zo zal er op de atletiekbaan een gemengd team gaan uitvechten wie het snelst is op de 4 x 400 meter, komt er een gemengd team voor de estafette triatlon, worden mannen en vrouwen meer gemengd met judo en gaan mannen en vrouwen met elkaar de strijd aan in het zwembad op de 4 x 100 meter wisselslag. Daarnaast wordt er gestreefd naar een deelname van 48,8 procent vrouw op de Spelen van 2020. In Rio was dit overigens al 45,2 procent.
    

>> Dit is waarom hardlopen en zwemmen zo'n goede combi is
     

Spanning en sensatie

Titus Mennen is ex-bondscoach junioren- en jeugdzwemmers en ex-programmamanager talentontwikkeling bij de KNZB. Hij is een groot voorstander van deze ontwikkeling. “Het maakt het anders, we zijn niet gewend dat vrouwen en mannen samen de strijd aangaan. Het is een regelrechte sensatie om deze wisselslag-estafettes op te nemen in het programma.”

      

Al getest op de Europese Kampioenschappen

Hoe het precies in zijn werk gaat? Waarschijnlijk bestaat de estafette uit twee mannen en twee vrouwen. “Al een aantal jaren is er een gemengde estafette op het EK korte- en langebaan en daar bestaan de estafettes altijd uit twee mannen en twee vrouwen. Ik denk niet dat het IOC (Internationaal Olympisch Comité) daarvan gaat afwijken”, zegt Mennen.
   

>> Op een rijtje: de grappigste olympische momenten tot nu toe
   

Mannen versus vrouwen

De KNZB-trainer is sowieso een voorstander van het mengen van mannen en vrouwen in de sport. “Gemengde teams presteren beter. Mannen en vrouwen houden elkaar in evenwicht. Mannen zijn fysiek sterker, maar vrouwen zijn emotioneel verder. Voor zowel mannen als vrouwen werkt gemengd sporten stimulerend. Beiden willen niet voor elkaar onderdoen”, zegt Mennen.

      

Het oranje legioen

Het is nog niet bekend of Nederland zich aanmeldt voor deze nieuwe estafette. Maar volgens Mennen kan Nederland een serieuze estafette opzetten. “Er wordt gekeken of zo’n estafette bij de beste acht landen van de wereld hoort. Als dat zo is, is er een kans dat Nederland zich inschrijft. Het gaat er allemaal om dat je een medaille mee naar huis neemt. Meedoen is belangrijk, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om winnen.”
    

>> 'Waterratten blijven langer jong'

Heb je de hele dag gezeten? Doe dan deze workout om je lichaam wakker te maken.
Haal meer uit je run met de juiste krachttraining. Deze oefeningen zijn simpel, maar heel effectief.
We hebben er 5 voor je in de aanbieding!
Ben jij langdurig geblesseerd? Dít wil je weten.