Obstakel runs zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd in populariteit! Zo heb je Mud Masters, Reebok Spartan Race en Stong Viking, om er maar een paar te noemen. In de races wordt hardlopen gecombineerd met obstakels, gebruik je al je spieren en wordt ondertussen je conditie flink op de proef gesteld. De races zijn vaak voor alle niveaus van beginner tot pro, waardoor mensen met allerlei verschillende achtergronden meedoen. Maar terwijl jij je lichaam en je mentale gesteldheid op de proef stelt, wil je natuurlijk wel dat het goed zit met de veiligheidsnormen. Want: hoe gevaarlijk zijn deze races eigenlijk?

>> Zo herstel je zonder spierpijn van een obstacle run

Onderzoek

Uit een onderzoek van de gemeente Venlo blijkt dat er in ons land niet genoeg wordt gedaan om risico’s, die komen kijken bij obstacle runs, in te perken. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Instituut Fysieke Veiligheid in opdracht van de gemeente Venlo naar aanleiding van het ongeluk tijdens obstacle run VenloStormt afgelopen juni. De 29-jarige deelneemster Gitte Leurs kwam daar om het leven toen een andere deelneemster vanaf een zeven meter hoge glijbaan in het water dook en bovenop haar terechtkwam. Zelf was ze een goed getrainde renner die aan meerder obstacle runs mee heeft gedaan.

Kritiek

Bij het voorbereiden van dit evenement is volgens de onderzoekers wel aandacht geweest voor de vele soorten risico’s, maar toch had er meer gedaan kunnen worden om die te verkleinen. In het rapport wordt dan ook benoemd dat experts zoals het leger en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken hadden moeten worden bij de voorbereiding van het evenement. Wel geven ze aan dat risico’s er nu eenmaal bij horen en dat er altijd wel wat fout kan gaan.

Risico's

Personal trainer en fanatiek obstacle runner Kéoma Veldhuis raadt mensen aan om zich vooral niet tegen te laten houden door de horrorverhalen uit de media. 'Elke sport brengt risico’s met zich mee, dus ook obstacle runs. Je weet dat je er schaafwonden en blauwe plekken aan overhoudt.'

Zelf doet Kéoma het liefst mee aan zo veel mogelijk obstacle runs. Zo heeft hij het WK en EK 2016 in Canada en Nederland achter de rug en doet hij dit jaar weer mee in Engeland en Denemarken. Ook doet hij mee aan de competitie van Strong Viking OCR series, waar hij momenteel op de 9e plek staat van de 200 deelnemers. Met de Spartan race eindigde hij zelfs als eerste in zijn leeftijdscategorie!

'We moeten niet vergeten dat er jaarlijks honderden obstacle runs plaatsvinden en dat worden er alleen maar meer,' zegt Kéoma. 'Daarmee kan het incident in Venlo natuurlijk niet goed gepraat worden, want het is verschrikkelijk dat dit gebeurd is.' Kéoma vindt dan ook dat de inzet van vrijwilligers vergroot moet worden én dat de kwaliteit van de vrijwilligers omhoog moet. Ook vindt hij dat de organisatie de deelnemers erop moet attenderen dat ze wel een beetje getraind moeten zijn als ze willen deelnemen en duidelijker moeten aangeven welke risico's eraan verbonden zitten. 'Ook is het handig om advies te geven over welke gear het best is om een obstacle run te rennen,' voegt hij daar nog aan toe.

Het is dus goed om op de hoogte te zijn van de risico's en belangrijk om deze vooral niet te onderschatten. Bereid je goed voor en trek de juiste gear aan. Maar vergeet ook niet om ervan te genieten en plezier te hebben!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?