Net als je lekker aan het knallen bent tijdens je training, lijkt het ineens alsof al je energie in rook opgaat en ben je klaar om de handdoek in de ring te gooien. Zonde! Iedereen heeft weleens een slechte dag, maar als je niet gestrest bent, braaf acht uurtjes geslapen hebt en geen mineraaltekort hebt, wat slurpt dan al je energie op? De volgende factoren kunnen hiermee te maken hebben. En halleluja: voor iedere factor hebben we ook een snelle, makkelijke oplossing om je weer op de rails te helpen.

Bloedsuikerspiegel

Een veelvoorkomende oorzaak van duizeligheid tijdens of na het sporten, is een lage bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat het glucosegehalte in je bloed relatief laag is, waardoor er wat minder ‘snelle’ energie beschikbaar die je lichaam kan gebruiken. Hierdoor kun je je suf en futloos voelen.

Iets eten kan helpen, maar dat is niet altijd even handig middenin een training. Een dip in je bloedsuikerspiegel voorkomen doe je door te zorgen dat je spieren en je lever genoeg glycogeen bevatten (de opgeslagen variant van glucose), zodat een eventuele dip snel opgevangen kan worden doordat er genoeg voorraad is. Eet bijvoorbeeld in de aanloop naar je training (door de dag heen, of de dag ervoor als je ’s ochtends traint) voldoende complexe koolhydraten.

Quick fix: iets eten wat rijk is aan (natuurlijke, bij voorkeur) suikers, zoals een banaan. Hoe snel je je bloedsuikerspiegel kan laten stijgen, ligt aan de glycemische index van hetgeen dat je eet. Een isotonische sportdrank in je drinkfles is ook geen slecht idee als je hier snel last van hebt.

Bloeddruk

Dezelfde oorzaak van het duizelige gevoel als je (te) snel opstaat: een lage bloeddruk. Je bloeddruk wordt bepaald door je genen en je levensstijl. Eet je bijvoorbeeld veel producten die rijk zijn aan zout en onverzadigde vetzuren, dan gaat je bloeddruk omhoog. Door sporten gaat je bloeddruk, net als je bloedsuikerspiegel, omlaag. Dit kun je voorkomen door zowel vóór als tijdens je training genoeg water te drinken. Ook het nemen van een magnesiumsupplement kan het duizelige gevoel helpen voorkomen: magnesium helpt je bloeddruk en hartritme te reguleren. Plus: het ondersteunt de productie van het happiness-hormoon serotonine. Yay!

Quick fix: neem een zout dropje! Dit krikt je bloeddruk snel op. Let wel: meer dan 6 'dubbelzoute' dropjes per dag is niet heel gezond voor je bloeddruk.

PH-waarde van je bloed

Duizeligheid tijdens het sporten kan ook worden veroorzaakt door een verandering in de pH-waarde van je bloed. Dit komt doordat je spieren melkzuur afgeven als je ze intensief belast, waardoor je bloed wat zuurder wordt. Helaas kun je niet heel veel doen om te voorkomen dat je spieren melkzuur gaan afgeven, maar naarmate je spieren gaan wennen aan de intensiteit van je oefeningen zul je vanzelf merken dat je minder last krijgt van duizeligheid. Je lichaam gaat zich namelijk uit zichzelf aanpassen aan de intensiteit van je workout. Een goede warming up is dus een must, zeker als je weet dat je spieren nog verzuurd zijn van je vorige training.

Quick fix: maak je training (tijdelijk) iets minder zwaar en kijk of de duizeligheid afneemt. Als je deze klachten keer op keer blijft hebben, is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

Bronnen: Nederlands Huisartsten Genootschap, Voedingscentrum.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?