Het Nederlandse weer staat helaas niet bekend om haar ontelbare zonne-uurtjes, maar als de zomer eenmaal is aangebroken kan de temperatuur met gemak de 25 graden aantikken. Natuurlijk is dat heerlijk als je een dagje naar het strand wilt, maar wanneer je aan het trainen bent voor een belangrijke run of wedstrijd kan die drukkende warmte best lastig zijn.

Sporten in hoge temperaturen kan zelfs gevaarlijk zijn wanneer je te veel van je lichaam vraagt. Daarom wordt er vaak geadviseerd om niet op het warmste punt van de dag te gaan sporten, maar te kiezen voor een moment in de ochtend of de avond. Heb je nou een dag waarop sporten op één van deze tijdstippen echt niet uitkomt of is het zelfs dan al bloedheet? Gebruik dan deze tips om je alsnog aan je trainingsschema te kunnen houden.

1. Start niet te snel

Het weer in Nederland kan best wisselvallig zijn. Was het gister nog 11 graden, is het vandaag opeens 25 graden. Let hier dus goed op wanneer je wilt gaan sporten. Is het opeens veel warmer dan voorgaande dagen? Start dan rustig met je training en luister goed naar je lichaam. Neem ook zorgvuldig de tijd voor een goede warming-up, zodat je lichaam langzaam aan de temperatuur kan wennen.

2. Eet meer ijzer

IJzer is een heel belangrijk onderdeel van hemoglobine. Hemoglobine zit in je rode bloedlichaampjes en regelt de transport van zuurstof door je lichaam. Wanneer je een gebrek aan ijzer hebt, kan zuurstof minder makkelijk door je lichaam worden vervoerd en zul je sneller buiten adem raken. Eet daarom wat meer ijzerrijke producten als je van plan bent zwaar te trainen op warme dagen. IJzer zit onder andere in producten als vlees, eieren, groente, fruit en noten.

3. Drink de hele dag door

Let op: dit is de belangrijkste tip van dit rijtje! Drink de hele dag door water om je lichaam optimaal te hydrateren. Probeer ook een half uur voor je training zeker een halve liter water te drinken en neem ook altijd een bidon mee. Als je te weinig drinkt, maar wel zwaar traint, kun je uitgedroogd raken. Drink ook wanneer je geen dorst hebt. Dorst treedt namelijk pas op als je veel vocht bent verloren en dan ben je dus eigenlijk al te laat.

4. Neem een elektrolytendrank

De meeste sportdrankjes bevatten veel suikers en toevoegingen die alleen maar voor meer dorst kunnen zorgen. Toch kan alleen water op een warme dag niet voldoende zijn als je een lange duurtraining gaat doen. Elektrolytendrankjes zijn dan een uitkomst. Door het zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook belangrijke mineralen. De belangrijkste bestanddelen van elektrolyten zijn magnesium, kalium, natrium en chloride. Deze mineralen zorgen voor een goede spierfunctie en vullen tekorten die je hebt uitgezweet weer aan.

5. Draag luchtige kleding

Kies voor luchtige kleding zodat zweet makkelijker verdampt kan worden en je lichaam weer sneller afkoelt. In kleding die gemaakt is van vochtafdrijvende stof loop je ook veel lekkerder met warme temperaturen en daarnaast zuigt deze kleding zich niet vol met zweet. Ook de kleur van je kleding is heel belangrijk - zwarte kleding wordt sneller warm en dan lichte kleding. Ga bijvoorbeeld voor een wit hemdje met een leuke, losse short.

6. Train op onverharde paden

Aangezien het zwarte asfalt sneller heet wordt en langer warm blijft, kan de temperatuur zo een paar graden hoger zijn dan op het gras of zand. Train daarom wat vaker op een onverharde bodem en loop wat vaker hard door weilanden, op het strand of door het bos. Het hardlopen op onverharde paden heeft daarnaast nog veel meer voordelen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?