Spinning is de ideale combinatie van kracht en cardio. Daarnaast is het erg laagdrempelig om te beginnen en veel minder belastend voor je gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Maar voordat je jezelf flink in het zweet wilt gaan werken, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je deze fouten niet gaat maken!

1. Je komt te laat

Iedereen die ooit voor het eerst in een spinningklas kwam, zal deze fout herkennen. De kans is groot dat je de klas binnenkwam lopen op de tijd die op het lesrooster stond. Waar je toen geen rekening mee had gehouden, is dat je tijdens deze les een fiets gaat gebruiken die je zelf moet afstellen. De eerste keer kan het even zoeken zijn hoe dit moet en heb je waarschijnlijk hulp nodig van je instructeur. Best wel awkward als de hele groep nu op je moet wachten. Kom daarom een paar minuten eerder, zodat je alle tijd hebt om je fiets af te stellen en eventueel nog om hulp kan vragen bij je instructeur.

2. Je zadel staat te hoog

De hoogte van je zadel moet ongeveer net onder je heupbeen komen. Toch verschilt het per persoon wat nou echt lekker zit. Test dit daarom altijd voordat je met de les begint. Zo voorkom je dat je na twee minuten al moet stoppen vanwege een pijnlijke bips. Zet je voet plat op het pedaal en zorg dat er een lichte buiging in je knie zit om zeker te weten dat je zadel goed zit,. Het is belangrijk dat je billen niet gaan schommelen wanneer je begint met trappen. Gaan ze wel alle kanten op, dan zit jouw zadel waarschijnlijk te hoog. Wanneer de ‘lichte’ buiging in je been een hoek van 90 graden vormt, dan staat je zadel te laag.

3. De weerstand is te laag

Vooral tijdens je eerste les durf je misschien nog niet alles te geven, maar het is ook zonde om één uur lang te fietsen zonder weerstand. Daarnaast fietst een te lage weerstand ook zeker niet prettig. Situatie: ongecontroleerd stuiteren op het zadel.

4. Of de weerstand is juist te hoog

Maar voordat je de weerstand nu direct omhoog schroeft, is het belangrijk om te beseffen dat je nog een uur lang moet fietsen. Begin daarom op een rustig tempo, waarin je lichte inspanning moet verrichten tijdens het trappen. Zodra de beat van de muziek omhoog gaat, voer je de weerstand op.

5. Je hebt een verkeerde houding

Een andere veelgemaakte fout is een slechte houding. Wanneer je te veel naar voren leunt, is de kans groot dat je op den duur last krijgt van je rug, hoofd en nek. Laat je schouders een beetje naar beneden hangen, steek je borst naar voren en kijk vooruit.

6. Je gaat niet gelijk met de muziek

Fietsen op het ritme van de muziek zorgt voor een prettige en effectieve intervaltraining. Toch kan het moeilijk zijn om de eerste keer vlekkeloos op de maat mee te trappen. Kijk daarom goed naar je instructeur en probeer zijn ritme aan te houden. Ben je even helemaal uit de maat, stop dan even met trappen en bekijk goed wanneer je instructeur welke beweging maakt.

7. Je trapt alleen naar beneden

Je pedalen kunnen niet voor niets in een cirkel draaien. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar beneden kracht te zetten, maar ook weer omhoog. Doe je dit niet dan train je je hamstrings minder zwaar en is de kans groot dat je quadriceps juist overbelast worden. Daarnaast heb je sneller de neiging om te stuiteren op de je zadel, wanneer je de beweging niet goed afmaakt.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?