Wíe zijn de Oranje Leeuwinnen?

Fitness


We spraken Jill Roord en Daniëlle van de Donk.

Zondag 15 juli begon het EK vrouwenvoetbal in de Galgenwaard in Utrecht. Maar wie zijn die meiden in dat Nederlands elftal nou eigenlijk. Dat ze ballen hebben en ballen hoog weten te houden staat buiten kijf, want anders hadden ze het nooit zo ver geschopt. Maar waar dromen zij nog over? Zijn zijn er nog dingen waarvoor ze bang zijn of die ze spannend vinden? Of zijn het gewone meiden die je, naast dat ze een bijzonder talent hebben, altijd mag wakker maken voor iets simpels als een broodje hagelslag en je ze daar intens gelukkig mee kunt maken? Hierover spraken we Oranje Leeuwinnen Jill Roord en Daniëlle van de Donk.
 
>> Een nieuwe doorbraak in vrouwenvoetbal
 
    

Must knows Jill Roord

Vanuit verschillende hoeken hoor je over Jill geluiden dat zij een hele grote gaat worden. Ook haar teamgenoten stemmen daarmee in. Ze is net 20 en nu al geroemd om haar talent. Toen we haar vroegen wat haar allergrootste droom was, viel het even stil. Dat wist ze eigenlijk nog niet zo goed. “Euh… misschien iets met het EK..?” “HET EK WINNEN NATUURLIJK!”, reageerde ze met volle overtuiging. “En daarna?” Daarna zou ze wel de Champions League willen winnen. Dat zou wel leuk zijn. Maar nu heeft ze het ook al onwijs ver geschopt, deze Oldenzaalse. Ze is het meest trots op haar debuut in het Nederlands elftal, het Europees kampioenschap met onder 19 in 2014 en haar overstap naar Bayern.
Als we Jill vragen naar haar verborgen talent komt ineens Netflix ter sprake. Netflix? Is dat een verborgen talent? Niet helemaal, maar deze lichte verslaving hadden we niet zien aankomen bij deze sportieve chick. “Heb je daar überhaupt wel tijd voor, Jill?” “Hier wel. We eten, trainen, bespreken en rusten. Ik heb eigenlijk  best wel heel veel tijd om te Netflixen of om spelletjes te doen.” Het scheelt dat Jill naast het voetbal niet hoeft te werken, omdat ze kan rondkomen van voetballen alleen, zeker nu ze bij Bayern zit. Hierdoor houdt ze genoeg tijd over voor ontspanning.
    
Dat was een paar jaar geleden, bij haar voorgangers, wel anders. Jill en Daniëlle kennen allebei meiden bij wie om 06:00 uur de wekker ging om te werken, daarna te trainen, te eten, te slapen en dan weer hetzelfde riedeltje. Elke dag. Gelukkig wordt het vrouwenvoetbal steeds serieuzer genomen. Een bevestiging daarvan is het nieuwe embleem van de dames, dat vorige week is gelanceerd. De Oranje Leeuwinnen dragen nu wat ze zijn: een leeuwin.
   
Weer terug naar Jill: naast dat ze doorweekt is van talent (waar haar vader René Roord aan mee heeft gebouwd en die zich, volgens haar ook veel te veel bemoeit met haar carrière), blijft Jill ook gewoon Jill. En die kun je midden in de nacht wakker maken voor een suikerspin.
   

Q&A met Jill

Q: Training of wedstrijd?
A: Wedstrijd.
Q: Thuis of op reis?
A: Op reis.
Q: Conditietraining of krachttraining?
A: Beide niet… haha… conditie?
Q: Wacht, beide niet? Waarom niet?
A: Ik doe liever een spelletje met de bal ofzo, maar nee, ik vind het ook niet erg. Conditie, doe maar.
Q: Met de meiden voetballen of toch met de mannen?
A: Op dit moment met de meiden. Vroeger had ik met de jongens gezegd, maar nee, nu is het wel gezelliger met de meiden.
V: Want wat is het grote verschil?
A: Gewoon het kleedkamer-gebeuren. Bij de jongens zat ik altijd in m’n eentje in de kleedkamer. En euh, te wachten tot zij omgekleed waren en nu heb je meer gezelligheid. Kun je een beetje keten enzo.
V: Wat is het belangrijkste dat meegaat in je koffer?
A: Mijn voetbalschoenen. Ik neem vrij weinig mee. Ik heb mijn laptop altijd mee. Voor Netflix eigenlijk. Dat vind ik ook heel belangrijk.
V: Wat moet je missen als je met de trainingen en met het EK zelf bezig bent? Zijn er dingen die je moet missen?
A: Ja, familie en vrienden, dat wordt even afgesloten.
   

Must knows Daniëlle van de Donk

Middenvelder Daniëlle heeft duidelijk niet alleen voetballiefde dat door haar hart pompt, maar ze heeft ook een talent waar bijna niemand vanaf weet. De tattoos van teamgenoot Shanice wisselen soms. Is je dit ooit opgevallen? Daniëlle tekent namelijk graag tattoos. Meestal op papier, maar ook op Shanice. “Vertel je nu dat je tattoos bij haar hebt gezet?” “Nee, ik heb geen tattoos bij haar gezet, maar ik mag ze wel bij haar tekenen en ontwerpen en dat vindt ze helemaal geweldig. Ik doe dat dan weleens op haar been. Maar ik denk dat ik het maar op haar arm ga doen, want volgens mij wil ze er meer op haar arm.” Tussen de tattoos van Shanice zit nog geen pareltje van Daniëlle. In tegenstelling tot een andere vriendin van Daniëlle. Zij heeft een sleeve waar wel een aantal van haar ontwerpen tussen zit. Ze heeft zelf ook een tattoo die ze zelf heeft ontworpen. Zou het volgende ontwerp een Oranje Leeuwin zijn? “Ja, daar zit ik serieus aan te denken. Tot nu toe zijn het allemaal leeuwen geweest. Maar ik vind dit wel echt heel vet ja.” Of ze hierin verder wil, dat weet ze nog niet. Ze vindt het superleuk om te doen, dus wie weet! Ze gaat eerst het EK inkoppen en daarna wil ze haar studie aan Johan Cruijff University afmaken. Nog anderhalf jaar. Maar dat is volgens haar wel te doen. Hoewel het wel een beetje puzzelen wordt: “We zitten bij Arsenal van 10:00 uur tot 16:00 uur op de club, dus dan is het moeilijk om naar school toe te gaan en daar lessen te volgen. Ik wil het wel heel graag, maar ik moet nog even plannen hoe ik dit ga doen.” Gelukkig hoeft ook Daniëlle naast haar voetbalcarrière niet extra te werken. Maar eigenlijk kijkt ze op dit moment nog nauwelijks zo ver vooruit. Voor nu is haar grote droom het EK winnen en op dit moment is daarna nog even geen leven, beaamt ze hard lachend.
   

Q&A met Daniëlle

Q: Training of wedstrijd?
A: Wedstrijd.
Q: Thuis of op reis?
A: Op reis.
Q: Krachttraining of conditietraining
A: Conditie.
Q: Vrouwenvoetbal of mannenvoetbal? Om aan mee te doen.
A: Mannen. Die mannen zeggen altijd: die vrouwen die kunnen er niks van, en dan vind ik het wel leuk om ze een poepie te laten ruiken.
Q: Waar mogen we je altijd voor wakker maken?
A: Broodjes kroket… nee geen broodje kroket, een broodje hagelslag!
Q: Gekste vraag die je ooit hebt gehad?
A: Wat is precies vrouwenvoetbalhumor? Van die dingen. Daar weet ik niet echt een antwoord op te geven. Is dat er? 
Q: Hoe zijn jullie onderling? Zijn jullie bevriend?
A: Ja, we gaan allemaal heel goed met elkaar om. Met de één heb je natuurlijk veel meer dan met de ander. Lieke is echt m’n maatje, Shanice is echt m’n maatje. Jill is bijvoorbeeld echt een jonkie en die komt nu eigenlijk pas een beetje los, dus daar trekken we ook steeds meer naartoe. Ik kan met iedereen op zich wel heel goed.
Q: Wat vind je spannend? 
A: Voor een camera staan.

Armspieren trainen voor sexy armen? Deze workouts gaan je helpen. 
Je kunt ze thuis uitvoeren.
Zijn voor jou de afkortingen en Crossfit-termen ook net Chinees?