Dit is waarom atleten op hun medaille bijten

Fitness


Dit wilde je altijd al weten!

Was het jou weleens opgevallen? Olympische atleten bijten vaak op hun medailles als ze een podiumplaats hebben bemachtigd. Maar waarom eigenlijk? Het is toch niet stiekem een chocolade muntje? Tot nu toe heeft niemand dit mysterie nog weten te ontrafelen, maar er zijn wel een aantal theorieën over. Dit zijn ze:
 
>> Olympische Spelen 2018: dit is het programma
  

Oude gewoonte

Anthony Bijkerk, voormalig secretaris-generaal van de International Society of Olympic Historians, vertelde aan Insider dat hij niet precies weet waarom ze het doen. ”Voor zover ik weet, is het een oude gewoonte,” zei hij. Er wordt gezegd dat het gaat om een oude traditie overgewaaid uit de ‘Gold Rush’ een periode in de geschiedenis waarin mensen massaal migreerden naar gebieden waar goud te vinden was. De goudzoekers beten op de stukjes die ze vonden om te zien of het goud of pyriet was. Als ze goud hadden gevonden zag je een deukje in het goud, wat bij pyriet niet het geval was. Later werd dit ook gedaan om te testen of munten wel echt waren. Het zou dus zomaar een grapje kunnen zijn - “Is dit wel echt?”- waar ooit een atleet mee begonnen is. Inmiddels zijn Olympische medailles niet meer helemaal van goud. Er zit zelfs maar 1,2 procent goud in verwerkt. De rest is sterlingsilver.
  

  
Fotografen

David Wallechinsky, de auteur van ‘The Complete Book of the Olympics’ schrijft in zijn boek dat het gedaan wordt omdat fotografen erom vragen. “Ze willen allemaal dat ene kiekje maken en beschouwen het als een iconisch shot als een atleet op zijn of haar medaille bijt.” In de video hierboven van NBC Sports, zeggen voormalig Olympisch zwemster Natalie Coughlin en voormalig Olympisch hordeloper Dawn Harper-Nelson eigenlijk hetzelfde. Na het winnen van hun plak werden ze geconfronteerd met een menigte aan persfotografen die zowat eísten dat ze in hun medailles beten. “They're screaming, 'Look at me!' You just have everyone yelling demands of 'Smile!' and 'Bite your medal!'" verklaart Harper-Nelson in het filmpje. "They wear you down and they make you bite it," voegt Couhglin daar nog aan toe.
   
>> De beste apps voor de Olympische Spelen 2018

  


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?
Heb je de hele dag gezeten? Doe dan deze workout om je lichaam wakker te maken.
Haal meer uit je run met de juiste krachttraining. Deze oefeningen zijn simpel, maar heel effectief.
We hebben er 5 voor je in de aanbieding!
Ben jij langdurig geblesseerd? Dít wil je weten.