Je hartslag is een belangrijke graadmeter van de gezondheid van je hart en hartvaten. Het vertelt je namelijk hoe krachtig je hart het bloed door je lichaam pompt. Je kunt je hartslag natuurlijk meten met je vingers, maar een hartslagmeter gebruiken is natuurlijk makkelijker. Of een sporthorloge met hartslagmeter. Vraag jij je weleens af of je er eentje zou moeten aanschaffen? Dit is het nut van trainen met een hartslagmeter:

Efficiënt trainen

Het bijhouden van je hartslag tijdens het sporten is heel handig, omdat je precies weet of je jezelf genoeg uitdaagt of juist te veel van je lichaam vraagt. Dat kan allemaal afgelezen worden aan je rikketik en helpt je om je fitnessgoals te bereiken.

Volgens Dr. James Borchers, arts sportgeneeskunde aan de universiteit van Ohio, train je efficiënt door je ‘doelzone’ aan te houden. Die ligt ongeveer op 60 tot 80 procent van je maximale hartslag. Check hier hoe je je maximale hartslag uitrekent.

Begin je net met sporten? Dan is het volgens de Hartstichting slim om het rustig op de bouwen. Kies voor oefeningen waarbij je nog kunt praten. Blijf in de eerste weken aan de ondergrens van je inspanning: op 50% van de maximale hartslag. Dit bouw je geleidelijk op naar de bovengrens: tot maximaal 85% van de maximale hartslag.

hardlopenbeginnen
Women's Health NL
Wil jij leren hardlopen? Of jouw conditie verbeteren? In 10 weken tijd nemen wij jou mee om jouw hardloopdoel te realiseren.

    Bij de Hartstichting vind je een handig tabel met veelgebruikte trainingszones. Dit kan een hulpmiddel zijn om je conditie op te bouwen of vet te verbranden en gewicht te verliezen.

    Bonus: zo'n horloge om je pols zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je gemotiveerder bent om alles uit je workout te halen. Je wordt daardoor misschien actiever dan je zou zijn zonder hartslagmeter en dat komt de gezondheid van je hart alleen maar ten goede!

    Externe factoren

    Houd er wel altijd rekening mee dat verschillende factoren je hartfrequentie kunnen beïnvloeden. Zo ligt je hartslag bij koud weer en in de ochtend vaak iets lager, terwijl hij hoger ligt als het vochtig weer is. Daarnaast heb je soms gewoon van die dagen dat je hartslag maar niet omhoog wil, hoe hard je ook je best doet. Grote kans dat je dan nog niet goed herstelt bent van je vorige training. Vergeet dus ook dit soort signalen van je lichaam niet op te merken!

    Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?