Waarom hardlopers aan yoga moeten doen

Fitness


Het is niet alleen goed voor je spieren...

Steeds vaker voegen hardlopers yoga toe aan hun schema. Ben Lucas, ultraloper en hardlooptrainer van meer dan honderd marathonlopers, legt uit waarom yoga zo goed is voor hardlopers.
>> 9 Cardio-oefeningen als alternatief voor hardlopen
    

Eigenlijk voor alle sporters

'Yoga is goed voor je balans, flexibiliteit, mobiliteit en mentale gesteldheid. Deze eigenschappen heb je allemaal nodig om een duursport goed uit te voeren', zegt hij. 'Ook mensen die graag met gewichten trainen hebben baat bij yoga.'
  
Yoga is met name goed voor je hardloopprestaties, want:
  
1. Yoga helpt je bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen door de sterke poses die je vaak een tijdje moet vasthouden.
  
2. Yoga verbetert aanzienlijk je flexibiliteit, wat heel belangrijk is voor hardlopers. Flexibiliteit vermindert de kans op een blessure. 'Veel mensen hebben last van stijfheid en boeken weinig vooruitgang, dit komt vaak doordat veel mensen heel de dag achter een bureau zitten', zegt Lucas.
  
>> De 5 grootste misverstanden over yoga
   
3. Het geeft je herstel een boost. 'Wanneer ik trainde voor een marathon moest ik bijna iedere dag hardlopen. Dit leidde tot pijnlijke spieren en pezen. Ik ben toen dagelijks gestart met yoga om een balans in mijn schema te brengen. Dit leidde tot grote verbeteringen in zowel mijn herstel als prestaties.'
  
4. Wetenschap zegt ook dat yoga goed is voor hardlopers. Een onderzoek van de American Council on Exercise wijst uit dat een regelmatige Hatha-sessie aanzienlijke verbeterpunten scoort op het gebied van flexibiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen en balans. Na acht weken had de onderzochte groep een groeiende flexibiliteit van 13 tot 35 procent.
   
>> Q&A: Is het mogelijk jouw lichaamsvorm te veranderen met specifieke workouts?

Laat dit sneaky probleem je niet weerhouden van je tweewekelijkse rondje!