Tania Bongers (30+) kwam erachter dat ze baarmoederhalskanker had tijdens haar zwangerschap. Een uitstrijkje had ze nooit laten afnemen en de ziekte viel rauw op haar dak. De zwangerschap van Tania had een gelukkige tijd moeten zijn maar dat veranderde, toen er in het eerste trimester baarmoederhalskanker werd geconstateerd.

Als Tania niet zwanger was geweest had ze waarschijnlijk nooit op tijd geweten dat ze baarmoederhalskanker had. Het advies van de artsen was de tumor, baarmoeder en daarmee haar ongeboren kind verwijderen. Dit was voor Tania geen optie. Haar dochter was namelijk degene die haar in eerste instantie gewaarschuwd had. Tegen het advies van de doctoren in zocht ze naar een alternatief om zowel te kunnen genezen én haar baby op de wereld te kunnen brengen.

‘De dag dat ik doodging’

Over deze rollercoaster schreef Tania het boek ‘De dag dat ik doodging’. In dit boek beschrijft Tania hoe baarmoederhalskanker haar leven drastisch veranderde en hoe het haar is gelukt zowel haar kind als zichzelf te redden. De behandeling die zij is ondergaan was op dat moment nog niet heel bekend in Nederland.

Het verwerken van een traumatische ervaring

“Het schrijven van ‘De dag dat ik doodging’ begon allemaal als een soort dagboek, waarin ik dingen opschreef ter verwerking van een nogal traumatische ervaring om het een plekje te geven”, vertelt Tania. “Soms gebeuren er zulke moeilijke dingen in je leven, en zo’n diagnose is daar één van. Het schrijven was voor mij een manier om alles te verwerken en mentaal zo goed mogelijk in balans te komen.” Het idee voor het boek ontstond pas nadat ze genezen was verklaard. “Ik vond het belangrijk dat er meer mensen op de hoogte waren van een behandeling die op dat moment nog niet heel bekend was, en hoopte - heel idealistisch - dat ik hiermee anderen zou kunnen helpen.”

Vrouwen in hetzelfde schuitje

Het verhaal van Tania heeft gelukkig een goed einde, maar tijdens haar ziekte heeft ze veel in onzekerheid gezeten. “Het moeilijkste was de constante angst; zal het kindje in mijn buik overleven? Zal ik het overleven?” Met deze vraag worstelen andere vrouwen, die in hetzelfde schuitje zitten als waar Tania zat, nog steeds. “Geregeld ontvang ik berichten van vrouwen die zich helaas in dezelfde situatie bevinden. Wat ik heel fijn vind om te horen is dat inmiddels de protocollen in Nederland zijn aangepast en vrouwen dan ook de optie om te behandelen tijdens de zwangerschap krijgen aangeboden.”

Positieve reacties

De reacties op ‘De dag dat ik doodging’ zijn volgens Tania heel positief. “Ik had nooit verwacht dat men zo enthousiast zou zijn over mijn boek!” Of er ooit nog een boek verschijnt? "Wie weet, misschien wel", zegt ze. De belangrijkste boodschap van Tania in dit verhaal is “Bedenk wat voor jou echt telt in het leven en ga daar voor. Volg je hart”.

Ben je benieuwd geworden naar het hele verhaal van Tania Bongers? Check dan hier het boek ‘De dag dat ik doodging’. Ook vertelt Tania nog meer over haar bijzondere verhaal in WH-DOC: het ABC van HPV. Kijken dus!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?