Stress sucks! Het slurpt energie en kost je soms zelfs je libido. Hoewel een beetje stress niet direct nadelig hoeft te zijn – zintuigen kunnen bijvoorbeeld scherper worden en je reactievermogen kan toenemen – kan dagelijkse stress je lichaam en geest flink in de war schoppen. Hoe? Lees de volgende symptomen én onze tips om ze te beperken.

1. Je bent eerder sloom en vermoeid

Behalve dat stress je ’s nachts wakker kan houden - piekeren!, zorgt het ook voor een toename van het stresshormoon cortisol in je lijf. Cortisol versnelt je hartslag, geeft je hersenen meer zuurstof en laat extra energie vrij. Maar nu komt het: dagelijkse stress kan ervoor zorgen dat je hersenen de hoeveelheid cortisol verminderen, waardoor je je vermoeider voelt dan normaal. Het goede nieuws is dat 3 uur per week sporten voldoende zou zijn om deze hormonen in balans te houden. Dus, waar wacht je op!

2. Stress speelt met je libido (en niet zoals je hoopt)

Het is geen geheim dat wanneer je gespannen bent en je gedachten ergens anders zijn, het lastig is om in the mood te komen. Chronische stress kan zelfs nog meer effect hebben op wat zich onder de lakens afspeelt (of juist niet). Als je vaak stress ervaart kan je oestrogeenpeil gaan schommelen. Het hormoon progesteron, dat de hoeveelheid oestrogeen in balans houdt, wordt bij langdurige stress namelijk gebruikt om cortisol te maken. Niet alleen met schommelingen kun je last ervaren, maar ook bij een tekort aan oestrogeen. Wanneer er minder oestrogeen wordt aangemaakt kun je een dip in je sexdrive ervaren. Hoe krijg je je oestrogeenbalans onder controle? Je levensstijl heeft hier een grote invloed op, dus met bewegen en het eten van vezels, fruit en groenten kom je al ver.

3. Het zorgt voor puistjes

Om meer te weten te komen over het effect van stress op de huid, vroegen we om de expertise van Jetske Ultee, onderzoekarts cosmetische dermatologie. Volgens haar ontstaat acne door een combinatie van hormonale verstoringen en erfelijke aanleg, maar ook factoren zoals stress kunnen acne verergeren. De grote boosdoener? Het stresshormoon cortisol.

Een langdurige verhoogde cortisolspiegel maakt namelijk je huid vatbaarder voor bacteriën, waardoor je sneller puistjes kan krijgen. Bovendien produceert het lichaam minder stoffen die je huid gehydrateerd houden, waardoor je huid doffer en droger wordt. En alsof we dan al niet genoeg aan ons hoofd hebben (letterlijk): angst en stress kunnen ook nadelig uitwerken op je immuunsysteem, waardoor eczeem sneller kan optreden of zelfs stafylokok (een huidziekte veroorzaakt door de gelijknamige bacterie).

4. Het verpest je manicure

Ben jij iemand die op stressvolle momenten verandert in een nagelbijter? Let dan even op. Dat nagel bijten van jou kan leiden tot een vervelende infectie. Waarom? Omdat je handen de hele dag door van alles aanraken. Zorg ervoor dat je ze meerdere malen per dag goed wast. Onze tip: draag nagellak. Wellicht dat je dan sneller van je nagels afblijft en eventuele bacteriën buiten de deur kunt houden.

5. Het kan ervoor zorgen dat je aankomt

Uit een onderzoek van de Universiteit van Kentucky blijkt dat mensen die technieken aanleren om stress te beheersen succesvoller zijn in afvallen dan afvallers die de stresstechnieken niet hebben geleerd. Een verklaring hiervoor kan zijn dat iemand op stressvolle momenten minder snel naar een zak chips grijpt wanneer hij of zij de stress beter kan beheersen. Wetenschappers suggereren in het blad Psycho Neuro Endocrinology dat stress de stofwisseling vertraagt.

6. Het kan haarverlies veroorzaken

Wanneer je gestrest bent maakt je lichaam meer androgeen aan. Dit mannelijke hormoon kan in grotere hoeveelheden sneller leiden tot haarverlies (meestal 3 tot 6 maanden na de stressvolle periode). Het goede nieuws is dat dit maar tijdelijk is en een gevarieerd eetpatroon de cellen in je haarzakjes sneller kunnen genezen.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?